Αφγανιστάν: Μπαράζ δολοφονικών επιθέσεων κατά δημοσιογράφων

Share this

Ένας Αφγανός δημοσιογράφος δολοφονήθηκε σε ενέδρα χθες στην επαρχία Γκορ στο κεντροδυτικό Αφγανιστάν, ανέφεραν οι αρχές, στην πέμπτη δολοφονία δημοσιογράφου ή εργαζομένου σε μέσα ενημέρωσης που σημειώνεται στη χώρα μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

Ο Μπεσμουλάχ Αντέλ Άιμαγκ, αρχισυντάκτης του ραδιοφωνικού σταθμού Voice of Ghor, δολοφονήθηκε καθώς οδηγούσε στο Φίροζ Κοχ, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκορ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επαρχιακού κυβερνήτη. Η Επιτροπή Προστασίας Αφγανών Δημοσιογράφων (AJSC) επιβεβαίωσε τη δολοφονία, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Μικρότερος από 30 χρονών, ο Άιμαγκ είχε ξεφύγει από δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον του τους τελευταίους τρεις μήνες. Τον Νοέμβριο, άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν και έριξαν χειροβομβίδα στο σπίτι του. Ένα μήνα νωρίτερα, το όχημά του έγινε στόχος εμπρησμού στο Φιρόζ Κοχ.

Στις 12 Δεκεμβρίου, ένας άλλος δημοσιογράφος, ο 50χρονος Ραχματουλάχ Νεκζάντ συνεργάτης του Associated Press και παλαιότερα του Αλ Τζαζίρα, δολοφονήθηκε ενώ πήγαινε σε τέμενος στην πόλη Γκάζνι. Ως δράστες συνελήφθησαν δύο μαχητές Ταλιμπάν, που είχαν απελευθερωθεί λίγο πριν, στο πλαίσιο συμφωνίας χορήγησης ευρείας αμνηστίας που σύναψαν οι ισλαμιστές αντάρτες και η κυβέρνηση.

Οι δύο ομολόγησαν τη δολοφονία του Νεκζάντ, καθώς και τη δολοφονία ενός δικαστή και δύο τοπικών αξιωματούχων, ενώ οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή τους στη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Οι στοχευμένες επιθέσεις εναντίον δημοσίων προσώπων – δημοσιογράφων, πολιτικών, κληρικών, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων – έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στο Αφγανιστάν.

Στις αρχές Δεκεμβρίου το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία της τηλεοπτικής παρουσιάστριας και ακτιβίστριας Μαλαλάι Μαϊβάντ και του οδηγού της στην πόλη Τζαλαλαμπάντ.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Share this

Αφήστε μια απάντηση