Συνταξιούχοι : Ποιοι θα πάρουν διπλές αυξήσεις και διπλά αναδρομικά [πίνακας]

Διπλή αύξηση στις συντάξεις και διπλά αναδρομικά σχεδιάζεται να λάβουν έως τον προσεχή Απρίλιο χιλιάδες συνταξιούχοι με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, ο οποίος θα εφαρμοστεί με καθυστέρηση ενός έτους!

Πρόκειται για την κατηγορία των συνταξιούχων οι οποίοι έχουν πάνω από 30 συντάξιμα χρόνια και παράλληλα εργάζονται. Η κατηγορία αυτή θα λάβει εκτός από τις αυξήσεις και αναδρομικά έως 17 μηνών (από τον Οκτώβριο του 2019), ενώ επειδή εργάζονται θα λάβουν την αύξηση από τη μείωση του πέναλτι και αναδρομικά έως 14 μηνών, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει από τον Μάρτιο του 2020. Η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αυξήσεων και αναδρομικών αποδίδεται στις επιπτώσεις της πανδημίας. Το υπουργείο Εργασίας επικαλείται τα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε και στον ΕΦΚΑ η πανδημία, καθώς και τεχνικά προβλήματα στο λογισμικό του Υπερταμείου. Ο σχεδιασμός του αρμόδιου υπουργείου προβλέπει να δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη. Οι αυξήσεις προβλέπεται ότι θα δοθούν με τις συντάξεις Μαρτίου (δηλαδή τέλη Φεβρουαρίου) και τα αναδρομικά το αργότερο τον Απρίλιο του 2021. Οσον αφορά τις αυξήσεις και τα αναδρομικά στους απασχολούμενους συνταξιούχους προβλέπεται να καταβληθούν με τις συντάξεις Απριλίου (τέλη Μαρτίου).

Πάντως, από τις νέες παρεμβάσεις οι ευνοημένοι είναι κυρίως όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά από τον Μάιο του 2016 όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα, περίπου 185.000 συνταξιούχοι δικαιούνται από 1ης Οκτωβρίου 2019 αύξηση στην κύρια σύνταξή τους με τους νέους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Ο νόμος Βρούτση προβλέπει αύξηση στις κύριες συντάξεις και αφορά τόσο «παλιές» όσο και τις «νέες». Αυτό οδηγεί σε ονομαστικές-πραγματικές αυξήσεις κυρίως στις «νέες» κύριες συντάξεις (όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης), δηλαδή για εκείνες τις οποίες αιτήθηκαν οι συνταξιούχοι μετά την 12η Μαΐου 2016. Επίσης, οδηγεί σε «λογιστική» αύξηση «παλιές» συντάξεις (όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης), αλλά όχι σε ονομαστική, καθώς οι καταβαλλόμενες αυτές συντάξεις παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις επανυπολογισθείσες με βάση τον νόμο Βρούτση. Ωστόσο, μέσω του επανυπολογισμού και των «παλιών» συντάξεων, μειώνεται η αρνητική προσωπική διαφορά τους (επανυπολογισθείσα μείον καταβαλλόμενη) και έτσι θα αποσβεσθεί γρηγορότερα, αφότου (από το 2023) ξεπαγώσουν οι αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις.

Το νέο καθεστώς

Το πρώτο τετράμηνο του 2021 αυξήσεις και αναδρομικά δικαιούνται και οι συνταξιούχοι που εργάζονται αφού άλλαξε το καθεστώς με τον νόμο Βρούτση. Πρόκειται για το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων μετά τη μείωση της «ποινής» στο 30%, αντί για 60% που προβλεπόταν με βάση το προηγούμενο καθεστώς. Εδώ οι αυξήσεις θα είναι 75% και τα αναδρομικά θα αφορούν τις συντάξεις του Μαρτίου 2020 και μετά. Ειδικότερα, αναδρομικές αυξήσεις, από τις 28 Φεβρουαρίου και εφεξής, δικαιούνται τουλάχιστον τρεις κατηγορίες συνταξιούχων που εξακολουθούν να εργάζονται, όπως προκύπτει από διευκρινιστική εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ, σε εφαρμογή της διάταξης του νόμου Βρούτση, που ορίζει την περικοπή της σύνταξης στο 30% αντί 60% που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου. Αναλυτικά, η νέα ρύθμιση που κλείνει το ψαλίδισμα της σύνταξης στο 30% αφορά:

1. Ασφαλισμένους που συνταξιοδοτήθηκαν από 28 Φεβρουαρίου 2020 και μετά και ανέλαβαν εργασία είτε πριν είτε μετά τη συνταξιοδότησή τους.

2. Ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί στις 28/2 και ανέλαβαν εργασία μετά τις 28/2.

3. Ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί στις 28/2 και είχαν αναλάβει εργασία πριν από τις 28/2.

Στο μεταξύ, νωρίτερα από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες, ενδέχεται να καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου 2021.

Οπως πέρυσι, έτσι και τον επόμενο Ιανουάριο είναι ανοικτό το ενδεχόμενο οι συνταξιούχοι να δουν νωρίτερα τα λεφτά στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτό ενδεχομένως να γίνει εξαιτίας της μεγάλης χρονικής περιόδου που προκύπτει μεταξύ της πληρωμής των συντάξεων Ιανουαρίου 2020, οι οποίες καταβλήθηκαν νωρίτερα, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της καθορισμένης ημερομηνίας καταβολής των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2021.

Ως γνωστόν, αλλαγές στις ημερομηνίες καταβολής μηνιαίων κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ έχει φέρει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2019.

Σύμφωνα με τον νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηνιαίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς, η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

β) Για τους μη μισθωτούς, η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση