Ξάνθη: Φωτογραφίζοντας την αγάπη, τη γλυκύτητα, τη σοφία στα πρόσωπα των απομάχων της ζωής (video)

Ξάνθη: Φωτογραφίζοντας την αγάπη, τη γλυκύτητα, τη σοφία στα πρόσωπα των απομάχων της ζωής (video)

Η καλλιτεχνική ομάδα φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης-ΙΘΤΠ-, επισκέφθηκε μια εξαιρετική φωλιά Αγάπης, που βρίσκεται στην Ξάνθη και δεν είναι άλλη από την Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, ο «Μέγας Βασίλειος». Τι έκανε; Ανέδειξε το Φως της Αγάπης που υπάρχει σε αυτή την δομή!

Η καλλιτεχνική ομάδα φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας έτους 2019 του ΙΘΤΠ Ξάνθης, η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, «Ο Μέγας Βασίλειος» και η εθελόντρια Σοφία Σαλβανά, συνεργάστηκαν ενώνοντας τις δυνάμεις τους, τη φαντασία τους και την επιθυμία των ηλικιωμένων να μεταμορφωθούν σε πρωταγωνιστές σε πρώτο πλάνο.

Η προσπάθεια είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης του εργαστηρίου και με θέμα την Τρίτη Ηλικία: «Μορφές και καθημερινότητα» στο Γηροκομείο Ξάνθης με εκπαιδευτή τον Γρηγόρη Λεοντιάδη.

Οι συντελεστές της προσπάθειας δημιούργησαν ένα κατάλληλο σκηνικό φωτογραφίας με τις ιδανικές συνθήκες του, προκειμένου να δώσουν στους ηλικιωμένους της Μονάδας την ευκαιρία να γίνουν πρωταγωνιστές της ζωής τους, περνώντας προς τον έξω κόσμο και την υπόλοιπη κοινότητα μηνύματα χαράς, αισιοδοξίας, ευτυχίας ,ελπίδας, νοσταλγικότητας του παρελθόντος και υπόσχεσης για το μέλλον.

Το εγχείρημα της Μεταμόρφωσης ονομάζεται «Διακτινισμοί». Οι ηλικιωμένοι ποζάρουν ευχάριστα και ελεύθερα μπροστά στην ομάδα φωτογραφίας, παραχωρώντας τους όλον εκείνον τον αναγκαίο χρόνο προκειμένου εκείνοι να αντιληφθούν το σκηνικό, τις πόζες, τις οδηγίες των φωτογράφων και έτοιμοι πια να εισέλθουν στον μαγικό κόσμο των διακτινισμών.

Το ημερολόγιο έγινε ανάρπαστο και σε αυτό βοήθησε η προώθηση του και των φωτογραφιών μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από όλα τα μέρη και πλάτη της Γης, όπου υπάρχουν συγγενείς των τροφίμων.  Ήδη η ο πρόεδρος του Γηροκομείου, Ιωάννης Παπαχρόνης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, είναι σε σκέψεις για να βγουν και άλλα αντίτυπα, πέραν των πρώτων 70 που ήταν συλλεκτικά … Εξαντλήθηκαν άλλα 85, ενώ επίκειται ανατύπωση άλλων 100.

Συντελεστές:
Υπεύθυνος φωτογραφικής ομάδας Ι.Θ.Τ.Π, Γρηγόρης Λεοντιάδης.
Εκπαιδευόμενοι-μαθητές και Επιμέλεια σκηνικού: Νίκος Στρατογιαννάκος, Δροσιά Πουταχίδου, Αναστασία Μακρή, Ιωάννα Παυλίδου, Γιάννης Βλαχόπουλος, Ξανθή Δεμερτζή και Έφη Μαρίνου.
Επιμέλεια ένδυσης, χτένισμα μακιγιάζ: Φοίβη Βασιλειάδου(Γηροκομείο Ξάνθης), Σοφία Σαλβανά(εθελόντρια κομμώτρια).
Το Ημερολόγιο Φωτογραφίας 2021 αφιερώνεται σε όλους τους ηλικιωμένους που έφυγαν, αλλά αποτελεί για αυτούς ένα πολύ καλό μνημόσυνο!

www.ert.gr

Βασιλική Μαχαίρα
image}

Αφήστε μια απάντηση