Συντάξεις : Νέο σχέδιο για να ξεμπλοκάρουν 300.000 αιτήσεις

Προσπάθεια να μειώσει τις  εκκρεμείς συντάξεις – οι οποίες ξεπερνούν τις 300.000 – ξεκινά το υπουργείο Εργασίας. Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις κυμαίνονται στις 170.000, ενώ στην αναμονή είναι και 120.000 αιτήσεις για επικουρικές όπως και περίπου 12.000 για εφάπαξ βοηθήματα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει υποχρεωτικές εξάμηνες αποσπάσεις υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ από άλλους φορείς του Δημοσίου, ομάδες εργασίας με ποσοτικούς στόχους και «πριμ παραγωγικότητας» έως 7.200 ευρώ τον χρόνο, διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια αλλά και κάλεσμα σε έμπειρους, συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους για να υποστηρίξουν τις διαδικασίες απονομής με οκτάμηνες συμβάσεις έργου.

Οι εκκρεμότητες εμφανίζουν διαρκή και αμείωτη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2019 έως και τον Ιούλιο του 2020, ενώ αυξητικά κινούνται και οι νέες αιτήσεις. Για το 2020 εκτιμάται ότι το πλήθος των νέων αιτήσεων κύριας σύνταξης θα ανέλθει περίπου στις 160.000 συνολικά.

Για το στοκ των παλαιών αιτήσεων προβλέπεται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί κινητικότητας η απόσπαση στον e-ΕΦΚΑ υπαλλήλων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Οσοι υπάλληλοι επιλεγούν αποσπώνται με απόφαση του διοικητή του e-ΕΦΚΑ για έξι μήνες. Μάλιστα, σε περίπτωση που προκύψουν επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες επιτρέπεται να ανατεθεί σε όσους υπαλλήλους δεν έχουν ήδη αποσπαστεί, παράλληλα με τα κύρια καθήκοντα της θέσης τους, κατ’ εξαίρεση ο χειρισμός υποθέσεων συνταξιοδότησης για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Στην περίπτωση αυτή, η απασχόληση παρέχεται υπερωριακά στα καταστήματα του e-ΕΦΚΑ. Οι αποσπάσεις και η παράλληλη ανάθεση καθηκόντων για τους υπαλλήλους που επιλέγονται έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Αποζημίωση

Στο προσωπικό που συμμετέχει στα κλιμάκια εργασίας με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης καθορίζεται αποζημίωση, εφόσον επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των 7.200 ευρώ το έτος. Στην επιχείρηση «Εκκρεμείς συντάξεις» καλούνται να συμβάλουν και εξειδικευμένα – έμπειρα στελέχη που έχουν συνταξιοδοτηθεί. Ειδικότερα, αναφέρεται πως ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ μπορεί να αποφασίζει την ανάθεση του έργου της υποστήριξης των διαδικασιών απονομής συντάξεων σε συνταξιούχους λόγω γήρατος, πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ και των ενταχθέντων σε αυτόν ασφαλιστικών φορέων και του Δημοσίου, οι οποίοι κατά τον χρόνο της ενεργού υπηρεσίας τους είχαν υπηρετήσει στα αντικείμενα της επεξεργασίας των αιτημάτων παράτασης αναπηρικών συντάξεων, απονομής και παράτασης του εξωιδρυμαπκού επιδόματος, μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, απονομής προσωρινών συντάξεων όλων των κατηγοριών, της διαδικασίας ελέγχου στην ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης, της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών, καθώς και της υποστήριξης της Γραμματείας Συντάξεων.

Η ανάθεση του έργου γίνεται αποκλειστικά με συμβάσεις έργου, η διάρκεια των οποίων δεν δύναται να υπερβαίνει το διάστημα των οκτώ μηνών, άνευ δυνατότητας ανανέωσης. Σημειώνεται ωστόσο πως πολλοί υπάλληλοι του ΙΚΑ και άλλων πρώην Ταμείων, που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν ακόμη λάβει την οριστική σύνταξη λόγω έλλειψης του αναγκαίου λογισμικού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση