Αλ. Τσίπρας: Αναγκαίος ο εμβολιασμός, λάθος ο εφησυχασμός και η καλλιέργεια προσδοκίας

Αλ. Τσίπρας: Αναγκαίος ο εμβολιασμός, λάθος ο εφησυχασμός και η καλλιέργεια προσδοκίας

Ενίσχυση του ΕΣΥ και του ανθρώπινου δυναμικού ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από συνάντηση που είχε με την διοίκηση τους γιατρούς και το προσωπικό του νοσοκομείου Κατερίνης επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε αναγκαίο τον εμβολιασμό αλλά σημείωσε πως είναι λάθος ο εφησυχασμός και η καλλιέργεια προσδοκιών.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε πως πρέπει η κυβέρνηση αφενός να ενισχύσει το ΕΣΥ και να στηρίξει το ανθρώπινο δυναμικό του, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη πραγματοποίηση μαζικών τέστ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του εμβολιασμού ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως είναι αναγκαίος εν τούτοις πρέπει να αποφευχθεί ο εφησυχασμός αλλά και να σταματήσει η καλλιέργεια μιας προσδοκίας πως μέσω αυτού θα τελειώσει και η πανδημία.

Και σε αυτή την περίπτωση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σημειώνοντας ότι «ο κύριος Μητσοτάκης, όπως και το καλοκαίρι  που μας είπε ότι νίκησε τον κορωνοιό, έτσι και τώρα αφήνει να εννοηθεί  ότι με την έναρξη του εμβολιασμού  τελείωσε η πανδημία. Είναι μεγάλο λάθος να δημιουργείται η προσδοκία και ο εφησυχασμός του τέλους της πανδημίας μέσα από τον εμβολιασμό που είναι αναγκαίος και πρέπει να συνδράμουμε όλοι για να πετύχει».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον αριθμό των εμβολίων καταγγέλλοντας εκ νέου την κυβέρνηση υπενθυμίζοντας πως υπήρξε δέσμευση για 2 εκατομμύρια εμβόλια μέσα στον Γενάρη κάτι που όμως δεν θα ισχύσει. Αντιθέτως όπως είπε μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου δεν θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 200 χιλιάδες πολίτες.

Μάλιστα υποστήριξε πως «Με βάση τον αριθμό των εμβολίων που προβλέπονται για την Ελλάδα μέχρις στιγμής, μέχρι και το τέλος Μαρτίου  ο αριθμός των δόσεων δεν θα επαρκεί για περισσότερους από 600 χιλιάδες  συμπολίτες μας. Αυτό είναι το 1/17 του πληθυσμού» ε

Τέλος μίλησε για τέσσερις δύσκολους μήνες που έχουμε μπροστά και ζήτησε «να υπάρξει η απόφαση για συνταγογράφηση  των διαγνωστικών τεστ και η μαζική υλοποίηση τεστ σε  ιδιαίτερες και κλειστές δομές προκειμένου να υπάρξει σκανάρισμα του πληθυσμού» προσθέτοντας πως «αναφέρομαι σε δομές  ηλικιωμένων, Ρομά, προσφύγων , αστέγων  αλλά και στους μαζικούς εργασιακούς χώρους. Στις βιομηχανικές μονάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση βιομηχανικών μονάδων είχαμε αυξημένη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Διότι εκεί δεν γίνονται τεστ»

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «η μέχρι τώρα στάση της  ήταν η επικοινωνία και η προπαγάνδα , όχι η ουσία. Γι’αυτό και η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στην δεύτερη χειρότερη  στην Ευρώπη στους θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού μετά την Ιταλία»

«Γιατροί και νοσηλευτές ξεπέρασαν κι αυτοί τα όρια τους προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ο απολογισμός δεν είναι ιδιαιτέρα θετικός καθότι και εδώ και στις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας είχαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό συνανθρώπων  μας που τελικά χάθηκαν. 160 άτομα στον νομό Πιερίας είναι  μεγάλος αριθμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Και συνέχισε: «Το δεύτερο κύμα όπως φαίνεται  βρίσκεται  σε μια μικρή ύφεση , αλλά δεν πρέπει να γίνουν τα ίδια εγκληματικά λάθη που έγιναν από την κυβέρνηση ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα. Τώρα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη στο ΕΣΥ να υπάρξουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών   και νοσηλευτών , να υπάρξουν και δομικές αλλαγές μέσα από την αναβάθμιση του μισθολογίου  για να δοθούν κίνητρα σε νέους γιατρούς  να συνδράμουν στο ΕΣΥ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος ζήτησε «ηθική και υλική» ανταμοιβή για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και δήλωσε πως στηρίζει το αίτημα των νοσηλευτών για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά τονίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει  να προχωρήσει στην μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού  και αναβάθμιση του μισθολογίου του

Συνάντηση με παραγωγικούς φορείς του νομού

Μιλώντας στο Επιμελητήριο Πιερίας αναφέρθηκε στη στήριξη ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας μέσα στην πανδημία υπογραμμίζοντας πως «Υπάρχουν και κάποιες παρεμβάσεις που θα έπρεπε να γίνουν, στρατηγικού χαρακτήρα. Μια από αυτές είναι η επιδότηση των επιχειρήσεων, καθώς και η επιδότηση της εργασίας κι όχι της αναστολής εργασίας»

«Πρότεινα» συνέχισε « κατά την τελευταία συζήτηση για τον προϋπολογισμό, εφόσον δεν μπαίνουμε στη λογική της επιδότησης των επιχειρήσεων, έστω, αυτή η επιστρεπτέα (προκαταβολή), να γίνει μη επιστρεπτέα. Για τον πολύ απλό λόγο, ουκ αν λάβεις παρά του έχοντος. Ελπίζω, να δουν σοβαρά αυτήν την πρόταση».

«Ιδιαίτερα, σήμερα, θεωρώ ότι είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει» είπε αναφορικά με τις τράπεζες τονίζοντας ότι «Ένα πράγμα θα σας πω μόνο. Οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τη ρευστότητά τους κοντά στα εξήντα δισεκατομμύρια, πάνω από πενήντα έξι δισεκατομμύρια το 2020. Για διάφορους λόγους, κυρίως γιατί τις ευνόησε η ομπρέλα προστασίας της ΕΚΤ. Τι έδωσαν από αυτήν την αύξηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία; Γύρω στα δέκα δισεκατομμύρια, από πενήντα έξι»

Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι «Το 50% αυτών των χρημάτων δόθηκαν σε τέσσερις, πέντε επιχειρηματικούς ομίλους. Το 80% αυτών των χρημάτων δόθηκε στο 12% των επιχειρήσεων στη χώρα, επιχειρήσεων με πάνω από διακόσιους πενήντα εργαζόμενους. Και το υπόλοιπο 20 % σε όλους τους υπόλοιπους. Κάποιες, δε, επιχειρήσεις δεν έχουν καν πρόσβαση σε αυτό τον δανεισμό, δεν μπορούν καν να περάσουν έξω από τα τραπεζικά καταστήματα. Αυτό είναι μια προφανής δυσλειτουργία, που αν δεν αντιμετωπιστεί θα έχουμε πρόβλημα, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, συνολικά, θα έλεγα εγώ, με την επιχειρηματικότητα στη χώρα».

Κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να ρυθμιστεί το χρέος  του ιδιωτικού τομέα και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νέο πτωχευτικό.

 

 

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση