Απτό δείγμα προθέσεων ζητεί η Αθήνα από την Άγκυρα (video)

Απτό δείγμα προθέσεων ζητεί η Αθήνα από την Άγκυρα (video)

Μια τελευταία ευκαιρία έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Άγκυρα να σταματήσει το παιχνίδι των προκλήσεων, διαφορετικά δεν θα υπάρχει πλέον λόγος να μην επιβληθούν κυρώσεις στη Σύνοδο του Μαρτίου. Η προειδοποίηση των 27 φαίνεται πως ενόχλησε τον Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε πως η ΕΕ πρέπει να πάψει να είναι όμηρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τα βήματα στην οδό των μέτρων κατά της Τουρκίας έγιναν από την Ευρώπη αν και διστακτικότερα απ΄ ότι το μέγεθος και το εύρος των προκλήσεων, της επέβαλαν.

Πλέον με σαφές χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο, η ΕΕ έστειλε το σήμα ότι αν η Άγκυρα αποφασίσει να κινηθεί εποικοδομητικά, με συνέπεια και συνέχεια, την αναμένει, η θετική ευρωπαϊκή ατζέντα, αν όχι θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν εκτεταμένο κατάλογο κυρώσεων.

«Παρά τις έντονες προσπάθειές μας να βρεθεί λύση στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση με καλή πίστη και διάλογο, δεν βρίσκουμε σωστή την στάση που δείχνουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γλιτώσει από την πίεση που ασκούν σκόπιμα η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία στον διάστημα μέχρι το επόμενο ραντεβού των ευρωπαίων ηγετών θα πρέπει να δώσει απτά δείγματα προθέσεων.

«Θα δούμε, θα αξιολογήσουμε, θα κρίνουμε» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ελπίζω πραγματικά το μήνυμα αυτό να μην παρερμηνευθεί από τη γειτονική χώρα. Γιατί το μήνυμα είναι πολύ σαφές και για το τι αποφασίστηκε σήμερα και για το τι ενδεχομένως να πρέπει να αποφασιστεί τον Μάρτιο».

Επικριτικά στέκεται ο Γερμανικός Τύπος μετά τη Σύνοδο κορυφής. Μπορεί να σημειώνεται στις Γερμανικές εφημερίδες ότι τον Μάρτιο είναι πιθανό να υπάρξουν κυρώσεις, αλλά τονίζεται πως η Τουρκία έπεσε στα μαλακά.

«Πραγματικά μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα -όπως αυτό που έχουμε διανύσει- με πολλές προκλητικές ενέργειες, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Και θα πρέπει κάποια στιγμή και η Ευρώπη –όχι για θέματα που έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες των Ελλήνων και των Κυπρίων, αλλά με τις προσδοκίες όλων των ευρωπαίων πολιτών- να σταθεί στο ύψος της» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Στέλιος Πέτσας.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου σχολίασε επικριτικά η αξιωματική αντιπολίτευση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ότι ο κος. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σα να βγήκε από μια άλλη Σύνοδο.  «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι η χώρα εισέπραξε μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές ήττες των τελευταίων δεκαετιών, αλλά ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δείχνει να μην καταλαβαίνει που πατά και πού βρίσκεται» είπε ο κ. Τσίπρας.

Και το Κίνημα Αλλαγής εκτιμά ως προβληματικά όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι «μια χώρα άκρως προκλητική χαϊδεύτηκε. Το ερώτημα όμως είναι γιατί οι βουλευτές σας σήκωσαν τόσο πολύ τον πήχη και όπως είπε σωστά τον περάσατε από κάτω».

«Η ΕΕ βλέπει την Τουρκία σαν εταίρο» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος στη Βουλή.  «Με τη στήριξη σας κύριοι οι σύμμαχοι σας προσπαθούν να αποσπάσουν την Τουρκία από την Ρωσία».

 

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Μαρίνα Παπαδάκη

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση