Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Νέα ισχυρή και διαρκής κακοκαιρία από σήμερα… (video)

Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Νέα ισχυρή και διαρκής κακοκαιρία από σήμερα… (video)

Είχαμε προειδοποιήσει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και ιδιαίτερα από την Τετάρτη και μετά περιμέναμε παρέλαση βαρομετρικών χαμηλών, τα οποία θα αφήνουν -τοπικά- για περίπου ένα δεκαήμερο, σημαντικά ύψη βροχής, όπως και συμβαίνει. Μάλιστα χθες, είχαμε ισχυρές βροχές κατά τόπους και στην Αττική ειδικά κατά το τρίωρο 11:00 – 14:00, όπου όπως αναμενόταν τοπικά τα ύψη βροχής ξεπέρασαν και τα 250-300 χιλιοστά…

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η εικόνα του ουρανού νωρίς το πρωί σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά στα νοτιότερα τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, ο οποίος είχε ένα έντονο κίτρινο ή κοκκινωπό χρώμα. Αιτία, ήταν οι μεγάλες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης οι οποίες προκάλεσαν έντονη σκέδαση των ακτίνων του ηλίου στα μικρά μήκη κύματος αφήνοντας παράλληλα ακτίνες μεγαλύτερου μήκους κύματος να φτάσουν στο έδαφος (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο) και να τις βλέπουμε εμείς. Στο ίδιο φαινόμενο οφείλονται και τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και της ανατολής, απλά η σκόνη εντείνει ακόμα περισσότερο αυτό το φαινόμενο.

Ένα επίσης εντυπωσιακό φαινόμενο ήταν και το λεγόμενο “RAIN BOMB” ή αλλιώς βόμβα βροχής, που παρατηρήθηκε στο Γύθειο Λακωνίας κατά την ώρα της εισόδου της καταιγίδας, κάτι το οποίο παρατηρείται σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων και προκαλείται από ξαφνική και μικρή συγκεντρωμένη έκρηξη ανέμου και βροχής, που εκτοξεύεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Ο ζεστός, ξηρός αέρας δηλαδή, ανεβαίνει και αναμιγνύεται με τα βαριά σύννεφα που φέρουν βροχή, τα σταγονίδια του νερού εξατμίζονται, γεγονός που προκαλεί ψύξη του αέρα γύρω τους και στη συνέχεια αρχίζει να βυθίζεται και αυτός ο αιωρούμενος αέρας τραβά και τα υπόλοιπα σταγονίδια απότομα προς τα κάτω, με αποτέλεσμα τον κατακλυσμό νερού. Αν και σαν θέαμα είναι αρκετά εντυπωσιακό, αυτές οι μικροβροχές μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές στην επιφάνεια και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Kαι φυσικά, είχαμε και πολλά χιόνια σε αρκετές ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, με τη στάθμη του φρέσκου χιονιού μάλιστα στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού να ξεπερνά τα 15 εκατοστά…!

Και έπεται και συνέχεια, καθότι από σήμερα περιμένουμε το 2ο κύμα κακοκαιρίας για αυτήν την εβδομάδα, με επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά και γρήγορη επέκταση των φαινομένων προς τα ανατολικά, με κύρια χαρακτηριστικά πάλι τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα πεδινά και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας…

ΣΗΜΕΡΑ
Στα δυτικά θα έχουμε βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από το απόγευμα θα ενταθούν και θα είναι τοπικά ισχυρές. Στη Θράκη, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα αρχικά βροχές και καταιγίδες με γρήγορη βελτίωση και από το βράδυ ξανά βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά καλός καιρός, μετά το μεσημέρι όμως περιμένουμε τοπικές βροχές και στα νότια καταιγίδες, ενώ από το απόγευμα θα πέσουν και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι νοτιάδες σταδιακά θα ενισχυθούν και θα φτάνουν στα πελάγη και τα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δε θα αλλάξει σημαντικά.

ΑΤΤΙΚΗ
Σταδιακή συννεφιά και μετά το μεσημέρι βροχές, που το βράδυ θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, θα ενισχυθούν σταδιακά οι νοτιάδες και το βράδυ θα φτάνουν τα 7 μποφόρ και θερμοκρασία 18 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επίσης σταδιακή συννεφιά και από το απόγευμα βροχές, νοτιάδες από το μεσημέρι έως 4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 16 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Πάλι συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικές βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο και τα δυτικά, την Α. Μακεδονία, τη Θράκη, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενώ θα πέσουνε και λίγα ακόμα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι νοτιάδες στο Αιγαίο θα συνεχίσουν πολύ ενισχυμένοι τοπικά έως 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

Και την ΚΥΡΙΑΚΗ θα έχουμε βροχές στα δυτικά, την Α. Μακεδονία, τη Θράκη και σποραδικές καταιγίδες στο Ανατολικό και Ν. Αιγαίο, ενώ σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα, που μάλιστα στα ανατολικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά μετά το μεσημέρι.
Κι άλλα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά από το απόγευμα και περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο στα 8 μποφόρ τοπικά και στα δυτικά και βόρεια βοριάδες και μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

ΔΕΥΤΕΡΑ
Θα συνεχιστούν οι βροχές, τοπικά έντονες στα κεντρικά ηπειρωτικά, την Κ. Μακεδονία, τις Σποράδες, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση όμως από το απόγευμα. Λίγα ακόμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, με επικράτηση παγετού στα βόρεια, στροφή των ανέμων σε βοριάδες και ενίσχυσή τους στο Ιόνιο έως 8 μποφόρ και μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Κι ενώ ο καιρός φαίνεται την ερχόμενη βδομάδα να ηρεμεί, το σενάριο για την πρώτη σοβαρή ψυχρή εισβολή στην Ευρώπη με πολικής προέλευσης αέριες μάζες από τις 22 Δεκεμβρίου και μετά, με πτώση της θερμοκρασίας και λευκά Χριστούγεννα, φαντάζει όλο και πιο πιθανό…

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου
Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

www.ert.gr

Παναγιώτα Σπηλιωτοπούλου
image}

Αφήστε μια απάντηση