Κορονοϊός: Οι πρώτοι Έλληνες που έκαναν το εμβόλιο στη Βρετανία μιλούν στην ΕΡΤ (video)

Κορονοϊός: Οι πρώτοι Έλληνες που έκαναν το εμβόλιο στη Βρετανία μιλούν στην ΕΡΤ (video)

Οι πρώτοι Έλληνες που έκαναν το εμβόλιο του κορονοϊού στη Βρετανία μίλησαν για την εμπειρία τους στην ΕΡΤ. Πάντως οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας δεν το συνιστούν για όσους έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν σοβαρές αλλεργίες.

Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Πέτρος Τσαφρακίδης, γιατρός ουρολόγος στη Σκωτία, έσπευσε να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, μόλις ξεκίνησε η διαδικασία του εμβολιασμού στο νοσοκομείο όπου εργάζεται. Είναι από τους πρώτους Έλληνες που εμβολιάστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία. «Δεδομένων των ειδικών συνθηκών εγώ ήθελα να το κάνω και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που το έκανα.  Η νοσηλεύτρια που μου έκανε το εμβόλιο έχει μια σύριγγα αδρεναλίνης στης τσάντα της και μου είπε πόσο απογοητευμένη είναι που δεν θα το κάνει λόγω της νέας οδηγίας μετά τις αλλεργικές αντιδράσεις».

Νοσηλεύτρια σε δημόσιο νοσοκομείο στην Αγγλία, η Γιώτα Καρακίτσου περιμένει από μέρα σε μέρα να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό. «Έχω κλείσει ραντεβού για να κάνω το εμβόλιο στις 21 Δεκεμβρίου. Πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό των υγειονομικών του νοσοκομείου μας έχει κάνει το εμβόλιο ή έχει κλείσει ραντεβού για να το κάνει. Είναι ο μόνος τρόπος πιστεύω για να βγούμε από την κρίση της πανδημίας» λέει χαρακτηριστικά.

«Τον Μάρτη πέρασα τον ιό με ήπια συμπτώματα. Δεν έχω κάποιες αλλεργίες και ανυπομονώ να κάνω αυτό το εμβόλιο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση στο νοσοκομείο για το εμβόλιο» τονίζει από την πλευρά της η Αναστασία Καλαϊτζίδου, νοσηλεύτρια από την Αγγλία.

Αν εμβολιαστούν όσοι είναι πιο πιθανό να μπουν στα νοσοκομεία, θα σταματήσει η πίεση στο σύστημα Υγείας, τόνισε στην ΕΡΤ ο Ηλίας Μόσιαλος. «Αν ο εμβολιασμός ξεκινήσει στις 10-14 Ιανουαρίου και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου εμβολιάσουμε έως 2 εκατομμύρια Έλληνες, τότε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε κάνει το πρώτο τείχος άμυνας»

Όσοι έχουν ιστορικό «σημαντικών» αλλεργιών σε ένα εμβόλιο, φάρμακο ή τροφή, δεν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer, προειδοποιούν οι ρυθμιστικές Αρχές της Βρετανίας.

«Ακόμα και για την σπανιότατη αυτή εμφάνιση ανεπιθύμητης ενέργειας, τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν την κατάλληλη προετοιμασία. Έχουν την αδρεναλίνη που μπορούν να την κάνουν σε κάποιον που μπορεί να σημειώσει μια σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση» επισημαίνει η πρόεδρος της  Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Συνήθως οι αλλεργικές αντιδράσεις από εμβολιασμό δεν οφείλονται στην Ουσία του εμβολίου που κάνει την ανοσοποίηση τονίζουν οι ειδικοί, αλλά στο υλικό που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση και μεταφορά του και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτρέψει τον κόσμο από τον εμβολιασμό.

ΗΠΑ: O εμβολιασμός ενδέχεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 θα μπορούσε να αρχίσει να χορηγείται από τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, μετά την έγκριση από τις υγειονομικές αρχές.

«Θα εργαστούμε με την Pfizer στη διανομή (του εμβολίου) και θα μπορούσαμε, επομένως, να δούμε ανθρώπους να εμβολιάζονται τη Δευτέρα ή την Τρίτη, την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Μια συμβουλευτική επιτροπή της αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων συνέστησε χθες την έγκριση του εμβολίου αυτού στις ΗΠΑ, κάτι που η FDA αναμένεται να κάνει «τις επόμενες δύο ημέρες», σύμφωνα με τον Αζάρ.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη, Λήδα Παπαδοπούλου

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση