Κονδύλια ύψους 50 εκατ. ευρώ για το «Growth Window» μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ θα εισφέρει το ελληνικό δημόσιο μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) .

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιπλέον αυτή χρηματοδότηση, θα κατευθυνθεί στο Παράθυρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (Growth window), το οποίο αφορά στην ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη σε στάδιο ανάπτυξης και συγκεντρώνουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτό θα προβλέπει κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη.

Με την προσθήκη των κονδυλίων αυτών που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι δημόσιοι πόροι προς το Ταμείο, θα ξεπεράσουν τα 350 εκατ. ευρώ, τα όποια σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων , θα ανέλθουν στο ποσό των 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα με την εξέλιξη αυτή Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα «συμμετέχει» στο EquiFund με περίπου 65 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 15 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική της συμμετοχή της .

Μεχρι σήμερα η χρηματοδότηση της επενδυτικής πλατφόρμας EquiFund προέρχεται κατά κύριο λόγο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑνΕΚ) (200 εκατ. ευρώ) , ενώ 60 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) το οποίο είναι και διαχειριστής του Ταμείου . Επίσης κονδύλια ύψους 40 εκατ. ευρώ αφορούν την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων ενώ μαζί με την μόχλευση τραπεζών και επενδυτών αγγίζουν τα 450 εκατ. ευρώ .

Εκτός από το Growth window το EquiFund περιέχει και το Παράθυρο Καινοτομίας (Innovation window) το οποίο υποστηρίζει επιχειρηματικές ιδέες που βρίσκονται στη φάση της μεταφοράς τεχνολογίας (technology transfer) ή και επιχειρηματικής επιτάχυνσης (acceleration), καθως και το Παράθυρο Επιχειρηματικής Εκκίνησης (Early Stage window) το οποίο στηρίζει επιχειρήσεις startups στα πρώτα τους βήματα, με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα μέσω του EquiFund έχουν επενδυθεί συνολικά 112 εκατ. ευρώ και έχουν χρηματοδοτηθεί 98 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 94 είναι νεοφυείς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση