Pink Floyd – The Wall: Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το κορυφαίο concept album

Pink Floyd – The Wall: Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το κορυφαίο concept album

Ήταν 30 Νοέμβρη του 1979 όταν οι Pink Floyd άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ιστορία, με την κυκλοφορία ενός εμβληματικού άλμπουμ που έφερε την επανάσταση στην εξέλιξη της μουσικής.

Το “The Wall” δεν είναι απλώς ένα μουσικό άλμπουμ. Οι Pink Floyd επιδίωξαν μέσω αυτού να εκφράσουν μουσικά ένα εικονικό τείχος, το οποίο χτίζεται σταδιακά από κοινωνικά τραύματα και η ολοκλήρωσή του συμβολίζει την απόλυτη κοινωνική αποξένωση.

Εμπνευστή της ιδέας του άλμπουμ αποτέλεσε ο μπασίστας των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς, ο οποίος, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του συγκροτήματος, απογοητευμένος από το κοινό τους, φαντάστηκε τη δημιουργία τείχους ανάμεσα στη μπάντα και το κοινό.

Με κεντρικό χαρακτήρα του άλμπουμ τον Pink, που στην ουσία ενσαρκώνει τον ίδιο το Γουότερς, περιγράφονται οι σκληρές προσωπικές εμπειρίες που συνέβαλαν σε μια σταδιακή, αυτοεπιβληθείσα απομόνωση από την ανθρώπινη επαφή.

Μετά την ολοκλήρωση του «χτισίματος», η κρίση του Pink κλιμακώνεται, ώσπου στο δεύτερο δίσκο αυτοδικάζεται (The Trial) και αποφασίζει να γκρεμίσει το τείχος, αναζητώντας ένα άνοιγμα προς τον έξω κόσμο.

Ακολουθώντας κυκλικό σχήμα, το άλμπουμ τελειώνει με τα λόγια «Isn’t this where», τα οποία ανήκουν στη φράση «…we came in?» με την οποία ξεκίνησε.

«Ο Γουότερς αναζητούσε τρόπο να σχολιάσει την αποξένωση των μουσικών και των θεατών στις συναυλίες των μεγάλων σταδίων, σαρκάζοντας έτσι και το ίδιο του το γκρουπ που έπαιζε πια μόνο σε συναυλίες μεγάλων ανοιχτών χώρων. (…) Ένα τείχος (ή ένας τοίχος, αν προτιμάτε) θα υψωνόταν κατά τη διάρκεια της συναυλίας, χωρίζοντας οριστικά κοινό και μουσικούς, και λίγο πριν το τέλος του σόου το τείχος θα κατέρρεε» γράφει ο Μάκης Μηλάτος στα «ΝΕΑ» της 19ης Μαρτίου 2000, σε μια εξαιρετικά πετυχημένη «ερμηνεία» του εν λόγω δίσκου.

Το μουσικό επίτευγμα των Pink Floyd καθιερώθηκε παράλληλα με τον πρωτοποριακό τότε ήχο του συνθεσάιζερ, καθιστώντας το δίσκο “The Wall” μια νεωτερική, σχεδόν υπερρεαλιστική μουσική εμπειρία για το έτος 1979.

Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του δίσκου “The Wall”, ακολούθησε η ομώνυμη ταινία, κινηματογραφημένη από το σπουδαίο Άλαν Πάρκερ, με πρωταγωνιστή το μουσικό Μπομπ Γκέλντοφ.

ΣΥΝΤΑΞΗ: Αλεξάνδρα Πιτσούνη 

www.ert.gr

Αλεξάνδρα Πιτσούνη