«Πρόωρη» η συζήτηση για άρση του lockdown — Σταθεροποίηση στις εισαγωγές (video)

«Πρόωρη» η συζήτηση για άρση του lockdown – Σταθεροποίηση στις εισαγωγές (video)

Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται αλλά με αργότερο ρυθμό από αυτόν που επιθυμούμε λένε οι λοιμωξιολόγοι, ενώ διαμηνύουν ότι θα είναι κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες. Σήμερα 4.500 συνάθρωποί μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, το 1/4 των οποίων στη Θεσσαλονίκη,  με την πληρότητα στις εντατικές σε όλη την χώρα να αγγίζει το 90% .

Η Ελλάδα κατέχει την 17η θέση στην Ευρώπη  σε αριθμό κρουσμάτων και είναι 16η σε ότι αφορά στον αριθμό των θυμάτων.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται από κορονοϊό έχει διαμορφωθεί στα 48 έτη, επεσήμανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέροντας κατά τη σημερινή ενημέρωση 25.000 ενεργά κρούσματα, και παράλληλα σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές.

Τους επιστήμονες ανησυχούν λιγότερες πλέον περιοχές και συγκεκριμένα 18 από τις 74 ενώ το του «επίκεντρο» έχει μετατοπιστεί στη Δυτική Ελλάδα με τρεις περιοχές, την Αχαία, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Όπως ανακοίνωσαν οι λοιμωξιολόγοι την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσει η επιτροπή την άρση ή τη νέα παράταση του λοκντάουν.

Κρίσιμος παράγοντας  θα είναι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων, αν η άρση της καραντίνας γίνει βιαστικά θα είναι αναπόφευκτη η αύξηση των κρουσμάτων.

Πρόωρη η συζήτηση για άρση του lockdown και για το τι θα ισχύσει την περίοδο των εορτών, τόνισε ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένες είναι 18 περιοχές: η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα.

Προειδοποίησε ότι αστοχίες ή μη τήρηση των μέτρων και σε άλλες περιοχές μπορεί να τις φέρει στην ίδια θέση με τις προαναφερόμενες.

Ο ιός χτύπησε το νοσοκομείο της Δράμας

Τουλάχιστον 100 γιατροί – νοσηλευτές νοσούν στο νοσοκομείο όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%. Σαράντα νέα κρούσματα αναφέρθηκαν σήμερα στη Δράμα, που είναι πλέον η δεύτερη πιο επιβαρυμένη περιοχή στη χώρα.

«Να μην γίνει η Πάτρα Θεσσαλονίκη»

Φόβους για έκρηξη κρουσμάτων λόγω της εορτής του Αγίου Ανδρέα, εκφράζουν  κυβέρνηση και επιστήμονες. Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον δήμαρχο της πόλης ζητώντας τήρηση των μέτρων και ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην Δράμα που δοκιμάζεται.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό και ενημέρωσε ότι «τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη θα είμαστε σε θέση να διεξάγουμε άσκηση προσομοίωσης του εμβολιασμού, ο οποίος και θα ξεκινήσει» όπως τόνισε «εφόσον χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας του, που σημαίνει ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια, ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητάς του. Επιπλέον ενημέρωσε ότι δημιουργούνται μονάδες αποκατάστασης με ασθενείς του «μετά – Covid συνδρόμου» τόσο στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης  όσο και στα νοσοκομεία της χώρας.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Λία Χριστάρα, Ρένα Πανταζόγλου, ‘Αννα Βλαχοπαναγιώτη , Άκης Αθανασόπουλος

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση