Αναδρομικά : Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις των κληρονόμων

Σε λειτουργία βρίσκεται από χθες το βράδυ η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr για τα αναδρομικά των κληρονόμων.

Τα αναδρομικά ύψους 144 εκατ. ευρώ δικαιούνται οι κληρονόμοι 172.222 θανόντων συνταξιούχων οι οποίοι ήταν εν ζωή το κρίσιμο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 αλλά απεβίωσαν στη συνέχεια. Για παράδειγμα, αν ο συνταξιούχος πέθανε στις 12 Ιανουαρίου του 2016, τότε οι κληρονόμοι του δικαιούνται το ποσό των αναδρομικών που αντιστοιχεί στο διάστημα 11.06.2015 – 12.01.2016.

Τα ποσά τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τα 11.254 ευρώ θα πιστωθούν στους δικαιούχους έως το τέλος του χρόνου. Από την καταβολή των αναδρομικών θα εξαιρεθούν όσοι έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά. Η αίτηση για τα αναδρομικά θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς φυσική παρουσία στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

Η διαδικασία για τα αναδρομικά

Η διαδικασία της υποβολής στην ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται σε δύο στάδια:

α. Στο πρώτο στάδιο οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020. Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους.

β. Εφόσον δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση τα ζητούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.

Τα πιστοποιητικά για τα αναδρομικά

Ειδικότερα ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα 3 πιστοποιητικά:

  • Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορείτε να υποβάλλετε σχετικό αίτημα εδώ
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη.
  • Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση