Aσφυξία στις ΜΕΘ – Η κάμερα της ΕΡΤ στο Σισμανόγλειο (video)

Aσφυξία στις ΜΕΘ – Η κάμερα της ΕΡΤ στο Σισμανόγλειο (video)

Δραματική είναι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι κλίνες έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμη μία αμαξοστοιχία για να μεταφέρει αν χρειαστεί στην Αθήνα ασθενείς με κορονοϊό. Τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ που μπήκε στη ΜΕΘ του Σισμανόγλειου.

Η μάχη με το χρόνο συνεχίζεται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου την Τετάρτη τα θετικά κρούσματα αλλά και οι σοβαρές νοσηλείες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο παρά τις 2,5 εβδομάδες ολικού απαγορευτικού.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, συνολικά έγιναν 90 εισαγωγές ασθενών με covid-19, ενώ είναι κατειλημμένες και οι 42 κλίνες ΜΕΘ.

Όπως δήλωσε ο Συμεών Μεταλλίδης – διευθυντής ΜΕΘ ΑΧΕΠΑ: Έχουμε 230 ασθενείς που νοσηλεύονται να δούμε πως θα τους χειριστούμε. Αν δεν δούμε να κάμπτονται τα νούμερα και μπαίνουν, μπαίνουν… θα φτάσει το σύστημα στα όριά του.

Στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης βρίσκονται τα βαγόνια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να μεταφερθούν στην Αττική, σε περίπτωση που χρειαστεί, ασθενείς με κορονοϊό. Θα διαμορφωθούν ειδικά ώστε να μπορούν να μεταφέρουν και φορεία κάψουλες.

Στην προσπάθεια να πάρουν ανάσα τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη θα γίνεται και μεταφορά ασθενών στην Αττική με αεροσκάφη C-130.Σε κάθε αεροσκάφος χωράνε έως τρεις ειδικές κάψουλες οι οποίες θα συνδέονται με ιατρικές συσκευές. «Αγώνας» για να μη διασωληνωθεί μωρό 22 μηνών στη Θεσσαλονίκη.

Το πρωί, κάνοντας το σήμα της νίκης, έπιασαν δουλειά στο Ιπποκράτειο, οι 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη.
Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλοι 23 εργαζόμενοι από το Άργος, την Κομοτηνή, την Κόρινθο, την Κέρκυρα, τα Γιάννενα και τη Σπάρτη.

Το Υπουργείο Υγείας

Με τελεσίγραφό του ζήτησε το βράδυ της Πέμπτης, από τι ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να διαθέσουν 200 κλίνες για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των κλινικών απάντησαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα αναφέροντας σειρά λόγων που εμποδίζουν την εξέλιξη αυτή. Αναμένεται η επόμενη κίνηση από την πλευρά του Υπουργείου υγείας.

Η ΕΡΤ στη ΜΕΘ του Σισμανόγλειου

Στο Σισμανόγλειο και οι 14 κλίνες ΜΕΘ covid είναι κατειλημμένες. Υπάρχουν αναπνευστήρες όμως για να διασωληνωθεί όποιος χρειαστεί και να διακομιστεί σε άλλο νοσοκομείο.

Τα τηλέφωνα στη μονάδα από τους συγγενείς δεν σταματούν να χτυπούν.

Στιγμές χαράς στο νοσοκομείο της Ξάνθης όπου μετά από πολυήμερη νοσηλεία μεταξύ ζωής και θανάτου, ένας 54χρονος, ο οποίος δεν έπασχε από κανένα υποκείμενο νόσημα, βγήκε νικητής από τη ΜΕΘ Covid. Την είδηση έκανε γνωστή με tweet ο Βασίλης Κικίλιας.

Στη Λάρισα, έξω από το νοσοκομείο, ένα πανό που ανάρτησε ο γιος μιας 52χρονης ασθενούς συγκίνησε. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας νοσηλεύονται τρία παιδιά και τέσσερα νεογνά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι το 6% – 7,5% των κρουσμάτων είναι παιδιά, ενώ σε αυτές τις ηλικίες είναι σπάνιες οι επιπλοκές του κορονοϊού.

Στη Λαμία ουρές χιλιομέτρων σχημάτισαν πολίτες για να κάνουν ράπιντ τεστ. Στα 235 που έγιναν συνολικά το πρωί μόνο επτά βρέθηκαν θετικά.

Συγκλονίζουν οι περιπτώσεις νέων ανθρώπων που, χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, δίνουν μάχη με τον κορονοϊό στις ΜΕΘ. Στην εντατική του 251 έχει διασωληνωθεί 27χρονος, ενώ διασωληνώθηκε και δεύτερος 27χρονος στην Πάτρα.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Λία Χριστάρά, Μαρία Σταθοπούλου, Κώστας Καντούρης, Φωτεινή Γιολτζίδου

Πηγή: EΡΤ

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση