Το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού για τον κορονοϊό – Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

Το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού για τον κορονοϊό –  Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

Δωρεάν για όλους τους πολίτες θα είναι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η Ελλάδα θα λάβει πάνω από 25 εκατομμύρια δόσεις  με τις πρώτες παραδόσεις, αρχές του 2021. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας χρησιμοποιείται ηδη για την παρασκευή τους και η αποτελεσματικότητα τους φαίνεται να αγγίζει το 95%.

Ο εμβολιασμός θα ειναι προαιρετικός αλλά αναγκαίος αν θέλουμε όπως τονίζουν οι ειδικοί να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να νικήσουμε τον φονικό ιό. Μέχρι τότε ανάχωμα στην πανδημία που σαρώνει τη χώρα είναι η πιστή τήρηση των μέτρων.

Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, και να αρχίσουμε σταδιακά να εμβολιάζουμε συμπολίτες μας, ώστε να χτίσουμε ανοσία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τόνισε ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Πρόσθεσε ότι «μαζί με αυτό θα υπάρχει και η μάσκα, η προφύλαξη, ο σεβασμός στις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες. Να μην το ξεχάσουμε ποτέ. Ο πλανήτης ζει μια τεράστια περιπέτεια. Η τήρηση των μέτρων θα έχει θετική κατάληξη για εμάς».

Το μήνυμα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε θετικά για τον εμβολιασμό και ότι δεν πρέπει να μείνει κανείς αμέτοχος, απηύθυνε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης της Ελλάδας από την Covid-19.

Τα εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα μας θα είναι 1.018 και θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα με ραντεβού που θα έχουν κλείσει με sms, διαδικτυακά, ή οι πιο μεγαλοι σε ηλικια τηλεφωνικά.

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Για τους οίκους ευγηρίας θα υπάρχουν 65 κινητές ομάδες που θα εμβολιάσουν και τους εργαζομένους και τους φιλοξενούμενους, ενώ ειδικά κλιμάκια θα μεταβούν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και σωφρονιστικά καταστήματα

Θα υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, μα πάνω από όλα όπως τονίζουν οι επιστήμονες δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Εξι εταιρείες περιμένουν να κόψουν πρώτες το νήμα στην κούρσα των εμβολιων.

«Κάθε εμβόλιο έχει διαφορετικές προδιαγραφές ο σχεδιασμός εγινε για να τα διανείμουμε με ασφάλεια» δήλωσε ο γ.γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Pfizer: Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της

Τα τελικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών έδειξαν βελτιωμένο ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και BioNTech που φτάνει το 95% καθώς και σταθερή απόδοση σε διαφορετικές ηλικιακές και εθνοτικές ομάδες. Η κατάθεση αίτησης για την έγκρισή του από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων είναι θέμα ημερών ενώ η απόφαση αναμένεται αναμένεται το Δεκέμβριο.

Το εμβόλιο της Pfizer όπως και αυτό της εταιρείας Moderna βασίζονται στην τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA. Εισάγουν στον οργανισμό όχι τον ίδιο τον ιό αλλά ένα μέρος του γενετικού του κώδικα, δηλαδή μια αβλαβή πρωτεϊνη, και με τον τρόπο αυτό εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναγνωρίσει και να πολεμήσει τον κορωνοϊό όταν τον συναντήσει. Ο Μανώλης Κέλλης, Καθηγητής Πληροφορικής στο ΜΙΤ στον τομέα της μοριακής βιολογίας εξηγεί τη σπουδαιότητα αυτής της τεχνολογίας.

«Αυτή η τεχνολογία είναι τώρα έτοιμη. Που θα πει ότι άμα αλλάξει ο ιός αμέσως μπορούμε να έχουμε καινούργιο εμβόλιο. Άμα έρθει καινούργιος ιός, που δεν τον έχουμε δει ποτέ στον πλανήτη, από τη στιγμή που θα εμφανιστεί σε 2 μήνες θα έχουμε εμβόλιο» τονίζει ο καθηγητής πληροφορικής

Εντωμεταξύ, η εταιρεία Regeneron ετοιμάζεται ήδη για τη μαζική παραγωγή του κοκτέηλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της covid-19, αμέσως μόλις λάβει τη σχετική έγκριση στο προσεχές μέλλον. Η ελβετική Roche με την οποία συνεργάζεται ολοκλήρωσε τις πρώτες δοκιμές παραγωγής σε κλίμακα του φαρμάκου που έλαβε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ.

«Θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να εμβολιαστεί ένα αρκετά μεγάλο τμήμα του πληθυσμoύ.Πιστεύω λοιπόν ότι ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρειάζεται θεραπείες στο εγγύς μέλλον. Και φυσικά έχουμε τεράστια ανάγκη για εμβόλια», τονίζει ο πρόεδρος της Regeneron, Tζορτζ Γιανκόπουλος.

Πέραν των εμβολίων και των φαρμάκων, τα τεστ ανίχνευσης του ιού θα παραμείνουν βασικός παράγοντας καταπολέμησης της πανδημίας. Οι αμερικανικές αρχές ενέκριναν το πρώτο τεστ που οποιοσδήποτε άνω των 14 ετών μπορεί να κάνει μόνος του, με αποτελέσματα εντός 30 λεπτών.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Λήδα Παπαδοπούλου

Σχετικό Άρθρο: Κικίλιας: Σε 1.018 κέντρα ο εμβολιασμός – Πάνω από 2 εκατ. εμβολιασμοί τον μήνα

www.ert.gr

Αγγελική Παπαθανασίου
image}

Αφήστε μια απάντηση