47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Το ημερολόγιο έδειχνε «17 Νοεμβρίου 1973». Ένα τανκ κινείται προς τη σιδερένια πόρτα του Πολυτεχνείου της Αθήνας. Φοιτητές στέκονται πίσω από την πόρτα. Δεν υποχωρούν. Δεν φεύγουν. Βρίσκονται εκεί επί τρεις ημέρες, φωνάζοντας «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία». Τίποτα πια δεν θα είναι ίδιο. Λίγους μήνες μετά, θα ακολουθήσει η πτώση της Χούντας των συνταγματαρχών.

Η αντίστροφη μέτρηση

Τον Φλεβάρη του 1973 μια κόντρα μεταξύ κράτους και φοιτητών έκανε την εμφάνιση της. Η Χούντα των Συνταγματαρχών στην προσπάθεια της να περιορίσει τους φοιτητές βάζει σε εφαρμογή το διάταγμα 1347, που επέτρεπε την άρση της αναβολής στράτευσης για τους φοιτητές που απείχαν από τα μαθήματα ή προέτρεπαν συναδέλφους τους σε αποχή.

Η αστυνομία εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και εκπληρώσουν την στρατιωτική τους θητεία.

Στις 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιούνται στο κτίριο της Νομικής φοιτητικές συνελεύσεις, με κύριο αίτημα την κατάργηση του μέτρου της στράτευσης, ενώ στις 14 Μαρτίου ακολουθεί και δεύτερη.

Στην κορύφωση του αγώνα, προβάλλουν τα συνθήματα για καλύτερη παιδεία, ελευθερία, δημοκρατία, «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επεμβαίνει και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.

Αναστασία – Βασιλική Γκολέμη

Αφήστε μια απάντηση