Διάσημος χάκερ ο επικεφαλής κυβερνοασφάλειας του Twitter

Διάσημος χάκερ ο επικεφαλής κυβερνοασφάλειας του Twitter

Έναν από τους διασημότερους χάκερ στον κόσμο διόρισε το Twitter, ως υπεύθυνό για θέματα κυβερνοασφάλειας στην εταιρεία. Ο λόγος για τον Peiter Zatko, γνωστό με το ψευδώνυμό του «Mudge», ως χάκερ.

Από την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων ως την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την παραπληροφόρηση, ο Zatko προβλέπεται να αναλάβει μια σειρά καθηκόντων που αφορούν την υιοθέτηση αλλαγών (σε ζητήματα ασφάλειας στο διαδίκτυο) στη δομή και στις πρακτικές λειτουργίας του δημοφιλούς εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης.

Για την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων, ο έμπειρος χάκερ  -που προβλέπεται να ασκήσει τα καθήκοντα του επικεφαλής στον τομέα του μετά από ένα διάστημα ενημέρωσης 45 με 60 ημερών- θα αναφέρεται απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Jack Dorsey.

Εξαιτίας των ολοένα σοβαρότερων παραβιάσεων της ασφάλειας του ιστοτόπου, το Twitter έρχεται, εδώ και καιρό, αντιμέτωπο με διάφορες προκλήσεις. Δύο πρώην υπάλληλοί του κατηγορήθηκαν πέρσι από την αμερικανική κυβέρνηση ότι έκαναν κατασκοπεία για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας. Τον Ιούλιο του 2020 μια ομάδα χάκερ κατάφερε -παραβιάζοντας τους επίσημους λογαριασμούς διάσημων αμερικανών στο εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης (ανάμεσά σε αυτούς και τον λογαριασμό του νεοεκλεγμένου πρόεδρου των ΗΠΑ Joe Biden, του Elon Musk, του Bill Gates κ.α.)- να πραγματοποιήσει πλαστές αναρτήσεις στον ιστότοπο.

Σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, σε μια αποκλειστική συνέντευξη, ο Zatko ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα εξετάσει θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πληροφοριών και την ακεραιότητα του ιστοτόπου. Ο διάσημος χάκερ ήταν μέχρι πρόσφατα υπεύθυνος για την επίβλεψη σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας  της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Stripe, ενώ προηγουμένως είχε δουλέψει σε συγκεκριμένα πρότζεκτ της Google. Επίσης είχε συνεργαστεί και με την Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων (DARPA) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Η καριέρα του Zatko ξεκίνησε δεκαετία του 1990, όταν συνεργαζόταν με μια κυβερνητική υπηρεσία, ενώ ταυτοχρόνως ήταν μέλος μιας ομάδας χάκερ, η οποία  με τη δράση της ωθούσε τη Microsoft  στη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας των Windows.

Ο Dan Kaufman, πρώην προϊστάμενος του Peiter Zatko στη DARPA και νυν στέλεχος στη Google, δήλωσε σχετικά με την αξιοποίηση του ως υπεύθυνου σε θέματα κυβερνοασφάλειας στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να διορθώσει την ασφάλεια στο Twitter, αλλά ο Zatko θα βρισκόταν στην  κορφή της λίστας μου».

«Η παραβίαση δεδομένων στο Twitter φέτος το καλοκαίρι ήταν μια σημαντική υπενθύμιση για το πόσο μακριά πρέπει να προχωρήσει ο ιστότοπος ως προς την κατασκευή ορισμένων από τις βασικές λειτουργίες ασφαλείας, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία μιας υπηρεσίας, η οποία γίνεται στόχος πολύ πιο επιδέξιων αντιπάλων από τους εφήβους που συνελήφθησαν για το περιστατικό του Ιουλίου», δήλωσε ο Alex Stamos, πρώην επικεφαλής κυβερνοασφάλειας του Facebook και τώρα ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ο  Ελληνοαμερικάνος -που παλαιότερα είχε συνεργαστεί με τον Zatko- χαρακτήρισε ιδανική την επιλογή του από τους αρμόδιους του Twitter.  «Θα χρειαστεί να βρουν δημιουργικές λύσεις στα προβλήματά τους, και αν ο Mudge είναι δημοφιλής για οτιδήποτε σε σχέση με την ασφάλεια, αυτό αφορά στο ότι είναι δημιουργικός», σχολίασε ο ίδιος.


Πηγές: Reuters/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

 

 

www.ert.gr

Νικόλαος Περδικάρης