Κορυφώνεται η φετινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών

Κορυφώνεται η φετινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών

Θα κορυφωθεί σήμερα το βράδυ (Δευτέρα 16 Νοεμβρίου) και μέχρι τα χαράματα της Τρίτης, η φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Η μέτριας έντασης βροχή διαττόντων δημιουργεί 10 έως 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα. Συνήθως είναι δυσκολότερο να παρατηρήσει κάποιος τους Λεοντίδες -που πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό του Λέοντα- όταν το φως του φεγγαριού είναι έντονο. Αλλά με τη Νέα Σελήνη φέτος στις 15 του μηνός  ο ουρανός αναμένεται να είναι σκοτεινός. Και -εφόσον δεν υπάρξουν σύννεφα- θα είναι κατάλληλος προς παρατήρηση.

Στην πραγματικότητα, η βροχή των Λεοντιδών (6 έως τις 30 Νοεμβρίου) δημιουργείται από τα σωματίδια σκόνης, που αφήνει πίσω της η ουρά του κομήτη Tempel-Tuttle, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865. Ο κομήτης χρειάζεται 33 χρόνια για να ολοκληρώσει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον ήλιο. Κάθε τόσο περίπου, η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων εμφανίζει ένα αποκορύφωμα, με εκατοντάδες ή δεκάδες χιλιάδες μετέωρα ανά ώρα. Η πιο πρόσφατη εντυπωσιακή χρονιά των Λεοντιδών ήταν το 2001.

Η επόμενη χρονιά που ο κομήτης Tempel-Tuttle θα περάσει ξανά κοντά από τη Γη θα είναι το 2031.


Πηγές: CNN/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

www.ert.gr

Νικόλαος Περδικάρης