Τα βραβεία καινοτομίας Greenathon|AI4good Challenge

Share this

1η θέση: EXM Environmental IoT

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός καινοτομίας Greenathon|AI4good Challenge από τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Συνολικά 1.789 άτομα παρακολούθησαν on line τον διαγωνισμό, που σκοπό είχε να κινητοποιήσει start up εταιρίες, ερευνητές, επιστήμονες και φοιτητές να προτείνουν λύσεις σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αξιοποιώντας τις βάσεις δεδομένων της γενικής γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου.

Χαιρετισμό στον διαγωνισμό απηύθυναν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, και η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, ενώ τον συντονισμό όλης της εκδήλωσης είχε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Οι νικητές του διαγωνισμού Greenathon|AI4good Challenge

1η θέση: EXM Environmental IoT

Πρόκειται για μια πλατφόρμα (platform SaaS), μια ολοκληρωμένη και οικονομικά βιώσιμη λύση Internet of Things για την παρακολούθηση, ανάλυση και διανομή περιβαλλοντικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την ενοποίηση υφιστάμενων δεδομένων και τον εμπλουτισμό τους, από νέους αυτόνομους αισθητήρες περιβάλλοντος. Εκπρόσωπος: Μανώλης Νικηφοράκης (Διαχειριστής EXM)

2η θέση: AIRBOTS

Πρόκειται για ένα σύστημα που προσεγγίζει την αγροτική παραγωγή με λύσεις υψηλής τεχνολογίας μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το κόστος της, χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, drones, IoT και μηχανική μάθηση για να καθορίσει και να αυτοματοποιήσει την άρδευση και άλλες αγροτικές εργασίες διευκολύνοντας τους αγρότες και τους γεωπόνους. Εκπρόσωπος: Θεόδωρος Ποτήρης (Managing Director)

3η θέση: Ισοβάθμισαν οι ομάδες ECOMPOST και EVLoader

ECOMPOST: Το προϊόν είναι ένα θρεπτικό υπόστρωμα φυτών. Δίνει τη δυνατότητα σε αγροκτηνοτροφικές επιχειρήσεις να συλλέγει τα απόβλητά τους και μέσω της θερμόφιλης βιοαποικοδόμησης των οργανικών υλικών (κομποστοποίηση) να παράγει ένα άριστο θρεπτικό υπόστρωμα για τα φυτά. Εκπρόσωπος: Σταμάτης Καβασίλης (Γεωπόνος – Εδαφολόγος MSc).

EVLoader: Μια πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Οι οδηγοί μπορούν μέσω της εφαρμογής να κάνουν κρατήσεις στους διαθέσιμους σταθμούς και να ενημερώνονται για χρονικά διαστήματα κατά τα οποία μπορούν να φορτίζουν το όχημά τους με χαμηλότερο κόστος. Εκπρόσωπος: Χρήστος Στεφανάτος (Project Lead).

Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις ανοιχτών δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (open data) σε 6 θεματικές ενότητες:

  • Προστασία θαλάσσιας ζωής
  • Προστασία δασών
  • Διαχείριση υδάτων
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Κλιματική αλλαγή
  • Κυκλική Οικονομία.

Στη χθεσινή τελική φάση του διαγωνισμού οι 10 φιναλίστ ομάδες – από τις συνολικά πάνω από 100 – παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους για να κατακτήσουν μία από τις τρεις θέσεις των νικήτων, κερδίζοντας χρηματικά έπαθλα, αλλά και τη δυνατότητα να δουν τις προτάσεις τους να υλοποούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Στον πυρήνα της πράσινης μετάβασης η πράσινη καινοτομία»

Σε τρεις βασικούς άξονες-πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Στη ριζική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που κάνει η χώρα μας στο πλαίσιο του σχεδίου απεξάρτησης από τον άνθρακα μέχρι το 2028. Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για να περάσουμε στην εποχή των έξυπνων δικτύων («Smart Grids»), δηλαδή στην αποκεντρωμένη και ευέλικτη παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, στα οποία οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν κεντρικό ρόλο. Στοχεύουμε μάλιστα να αξιοποιήσουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους του Next Generation EU για να προωθήσουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, στην ηλεκτροκίνηση, στην οποία είναι  αυτονόητο ότι η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο. Πριν κάποιους μήνες δημιουργήσαμε για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας, σε συνδυασμό με ένα ισχυρό πλαίσιο κινήτρων το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει. Δημιουργείται έτσι προοπτική για σημαντικές καινοτομίες που θα βοηθούν τους καταναλωτές να εξοικονομούν χρόνο και χρήματα, για παράδειγμα με εφαρμογές για τη βελτιστοποίηση της φόρτισης οχημάτων.

Ένας δεύτερος τομέας πολιτικής στον οποίο η χώρα γυρνάει σελίδα είναι η διαχείριση απορριμμάτων και η κυκλική οικονομία. Με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, δρομολογήσαμε μεταξύ άλλων την κατάργηση μιας σειράς πλαστικών μιας χρήσης από το 2021. Και με τον νόμο που παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, αναβαθμίζουμε συνολικά την ανακύκλωση στη χώρα. Ανοίγει, λοιπόν, ο δρόμος στην Ελλάδα για αξιοποίηση καινοτομιών στον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων και συνολικά στην κατεύθυνση της επαναχρησιμοποίησης και της βιομηχανικής συμβίωσης».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η καινοτομία μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και στην προστασία της βιοποικιλότητας. Όπως επισήμανε, ο πράσινος διαγωνισμός καινοτομίας διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που το ΥΠΕΝ δημιούργησε πριν μερικούς μήνες στο πρότυπο των Environmental Agencies του εξωτερικού. Μεταξύ των στόχων του εν λόγω οργανισμού είναι η συνεργασία με φορείς έρευνας και καινοτομίας για την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών. Αυτό περιλαμβάνει την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων και big data, με στόχο την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση, μελέτη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

«Η πράσινη καινοτομία έχει πλέον μπροστά της πεδίο δόξης λαμπρό στην Ελλάδα. Σε αυτή την προσπάθεια να περάσει η χώρα μας σε νέα εποχή, θέλουμε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει δυναμική παρουσία. Δεν θέλουμε ιδέες να μείνουν στο επίπεδο της θεωρίας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο οι ιδέες αυτές θα βρουν πραγματική εφαρμογή. Η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει πρωτοπόρος στην πράσινη τεχνολογία, με μεγάλα οφέλη για το περιβάλλον μας και την οικονομία μας» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Share this

Αφήστε μια απάντηση