ΣΕΠΕ: Αναβάθμιση με ΕΡΓΑΝΗ 2, 500 ειδικά tablets και 127 νέους επιθεωρητές εργασίας

Share this

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας «δυναμώνει και εκσυγχρονίζεται», με το ΕΡΓΑΝΗ 2, τη διάθεση 500 ειδικών tablets για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και τους 127 νέους επιθεωρητές εργασίας, δηλώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η πολιτική ηγεσία του επισημαίνει πως «έχει αποδείξει έμπρακτα την προσήλωσή της στη νομιμότητα στην αγορά εργασίας μέσα από την ενεργή στήριξη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, τη συνεχή αναβάθμιση του αυτόνομου ρόλου του επιθεωρητή και τη σταθερή ενίσχυση στο έμψυχο δυναμικό του σώματος».

Όπως σημειώνει, ήδη από τον Νοέμβριο του 2019 έως το τέλος Μαΐου 2020 στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχουν τοποθετηθεί 52 νέοι υπάλληλοι με την ολοκλήρωση του Α΄ κύκλου κινητικότητας. Παράλληλα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα η διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ 53 νέων θέσεων (ΠΕ, ΤΕ) μόνιμου προσωπικού. Τέλος, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2021, έχουν εγκριθεί για το ΣΕΠΕ επτά θέσεις ενώ μέσω της Β΄ κύκλου κινητικότητας θα καλυφθούν επιπλέον 15 νέες θέσεις. Συνολικά, το διάστημα 2020-2021 το ΣΕΠΕ θα έχει ενισχυθεί με 127 νέους εξειδικευμένους επιθεωρητές.

Το υπουργείο προχωρά για πρώτη φορά και στον εξοπλισμό των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ με 500 ειδικές φορητές συσκευές (tablets) προκειμένου να αναβαθμίσει και να διευκολύνει την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα.

Όπως υπενθυμίζει, μέσα από τη δημιουργία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ 1, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, αντιμετωπίστηκαν «αποτελεσματικά και στη ρίζα τους» τα φαινόμενα της αδήλωτης, ανασφάλιστης και υποδηλωμένης εργασίας. «Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ  -που δημιουργήσαμε στο υπουργείο Εργασίας το 2013 – αποτελεί ασπίδα για τους εργαζόμενους και τις συνεπείς επιχειρήσεις, καθώς στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων που διενεργούνται συνεχώς, οι ελεγκτές αξιοποιούν πλήρως τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ για κάθε εργαζόμενο (απασχόληση, ωράρια, υπερωρίες)».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα νέα τεχνικά μέσα (tablets) που θα διαθέσει, καθώς και η επερχόμενη αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ 1 σε ΕΡΓΑΝΗ 2, θα επιτρέψει στους ελεγκτές τον ταχύ, ασφαλή, αποτελεσματικό και, κυρίως, επιτόπιο έλεγχο των στοιχείων του εργαζόμενου στην επιχείρηση την ώρα του ελέγχου. Παράλληλα, αξιοποιώντας πλήρως τις εφαρμογές του ΟΠΣ ΣΕΠΕ και λαμβάνοντας τα στοιχεία απασχόλησης της επιχείρησης από το ΕΡΓΑΝΗ, ο κάθε επιθεωρητής θα μπορεί να διαμορφώσει επιτόπου, ηλεκτρονικά το δελτίο ελέγχου, εισάγοντας τα ευρήματά του τη στιγμή του ελέγχου και όχι με την επιστροφή του στο γραφείο του.

Ακολούθως, το δελτίο ελέγχου θα μπορεί να το στείλει ηλεκτρονικά στον λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του εργοδότη και όχι χειρόγραφα. Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η κλασική ταχυδρομική αποστολή του προστίμου στον εργοδότη, μειώνονται τα διοικητικά και οικονομικά βάρη της Υπηρεσίας τους και οι ελεγκτές επικεντρώνονται στο ουσιαστικό ρόλο τους: στον επιθεωρητή των εργασιακών σχέσεων/ ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης υπογραμμίζει πως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αναβαθμίζεται, εκσυγχρονίζεται και δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Όλες οι διοικητικές διαδικασίες ψηφιοποιούνται σταδιακά και οι επιθεωρητές θα έχουν on line πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου και του ΣΕΠΕ (ΕΡΓΑΝΗ και ΟΠΣ ΣΕΠΕ) και, συνεπώς, πλήρη εικόνα της επιχείρησης και των εργαζομένων  κατά τη στιγμή ακριβώς της διεξαγωγής των επιτόπιων ελέγχων.

Με αυτό τον τρόπο, αναβαθμίζεται κατακόρυφα η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των ελέγχων και το λειτουργικό έργο των επιθεωρητών, ενώ με την επιτόπια καταχώρηση και ηλεκτρονική κοινοποίηση των δελτίων ελέγχου, απελευθερώνεται πολύτιμος διοικητικός χρόνος και εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι.

Στην αποτελεσματικότητα του ΣΕΠΕ θα συντελέσει σημαντικά και η επερχόμενη αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ 2 (ψηφιακό ωράριο, κάρτα εργαζομένου κτλ) καθώς οι έλεγχοι, πλέον, στην αγορά εργασίας θα είναι στοχευμένοι και θα διασταυρώνονται ηλεκτρονικά αμέσως.

«Οι έλεγχοι συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση και προσήλωση. Για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και των καταχρηστικών πρακτικών εκ μέρους ορισμένων εργοδοτών και τη συνεπή εφαρμογή τόσο των γενικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, όσο και των έκτακτων μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους» δηλώνει ο κ. Βρούτσης.

Share this

Αφήστε μια απάντηση