«Ασφυξία» στα νοσοκομεία – Λίγες οι κενές ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη – Κρούσματα σε «Ευαγγελισμό»

Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Μόλις 4 κενά κρεβάτια ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη – Κρούσματα στον «Ευαγγελισμό»

Μπορεί τα αισιόδοξα νέα για το εμβόλιο που ήρθαν από την Pfizer, για την προστασία των ανθρώπων από τον κορονοϊό να γέμισαν τον πλανήτη με αισιοδοξία, ωστόσο ολοένα και πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν μόνο 4 κενά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στην Αθήνα, δύο κλινικές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μέχρι να απολυμανθούν, καθώς είκοσι γιατροί και νοσηλευτές και τρεις ασθενείς βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Τριάντα κρούσματα εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους στον οργανισμό αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ενώ 50 ακόμη είναι σε καραντίνα.

Κλινικές των νοσοκομείων μετατρέπονται η μια μετά την άλλη σε κλινικές για τη νοσηλεία ασθενών με covid στην συμπρωτεύουσα, ενώ έχει ήδη αρχίσει η μεταφορά ασθενών άλλων παθήσεων σε στρατιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές. Στο ΑΧΕΠΑ, όπου δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ, όπως έγινε γνωστό, εκκενώθηκαν η 3η Χειρουργική και η Νευροχειρουργική Κλινική, για να μετατραπούν σε κλινικές covid. «Η σημερινή εφημερία ξεκίνησε με 7 κενές κλίνες ΜΕΘ«, λέει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ

Σε μία μόλις εφημερία χθες στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» διασωληνώθηκαν 10 άνθρωποι την ώρα που καθημερινά αυξάνονται οι θάνατοι παρά την μείωση των κρουσμάτων.

Ωστόσο υπάρχουν 50 αναπνευστήρες για εντατική στη διάθεση των νοσοκομείων της συμπρωτεύουσας ούτως ώστε οποιοσδήποτε χρειαστεί μηχανική υποστήριξη να την έχει.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σούλης, «αυστηροποιούνται και τα κριτήρια με βάση τα οποία εμείς θα προχωρούμε στη μηχανική υποστήριξη ασθενών, όταν φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να ανταποκριθούν. Διότι πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα».

Πάντως, Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε νωρίτερα από τη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ αναφέρει συγκεκριμένα: «Η Διοίκηση του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Συμεών Μεταλλίδης, Ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, υπεύθυνος διαχείρισης των περιστατικών Covid-19 καθώς και η κα Ελένη Γκέκα, Διευθύντρια Αναισθησιολογίας υπεύθυνη της Κλινικής ΜΕΘΑ, διαψεύδουν ρητά τις δηλώσεις του Πρόεδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, κ. Σιούλη, περί έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας λόγω κάλυψής τους, γεγονός που όπως αναφέρει οδηγεί σε επιλογές ασθενών!Δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος«.

Στη χώρα ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα τουλάχιστον 30% κενών κρεβατιών ΜΕΘ και εάν χρειαστεί να γίνει μεταφορά ασθενών από τη συμπρωτεύουσα θα γίνει και αυτό με C-130. Υπάρχει η διαβεβαίωση από την υγειονομική περιφέρεια ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει επιλογή ασθενών.

Αλλά και στην Αθήνα έχει αυξηθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων, με τις οι ελεύθερες κλίνες στις ΜΕΘ να είναι στο 25%.

Η Ορθοπεδική και η Νευροχειρουργική κλινική στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» έκλεισαν για να απολυμανθούν καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό είκοσι εργαζόμενοι και τρεις ασθενείς. Εκτιμάται ότι η μετάδοση έγινε από επισκέπτες ασθενών, που βρήκαν τρόπο να εισέλθουν στο νοσοκομείο, καθώς το επισκεπτήριο απαγορεύεται.
Αύξηση κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας αναμένεται για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα του lockdown.

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη
image}

Αφήστε μια απάντηση