Δεκάδες κρούσματα σε 2 γηροκομεία – Τα πάρτι σε μπαρ και πλατείες… καλά κρατούν

Δεκάδες κρούσματα σε 2 γηροκομεία – Τα πάρτι σε μπαρ και πλατείες… καλά κρατούν

Εστίες υπερμετάδοσης εξακολουθούν να αποτελούν οι κοινωνικές δομές. Σε δύο γηροκομεία, στα Γιάννενα και τον Πειραιά εντοπίστηκαν συνολικά 46 κρούσματα σε ηλικιωμένους και προσωπικό, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι ιχνηλατήσεις. Αλγεινές εντυπώσεις προκαλούν οι λίγοι αμετανόητοι που συνεχίζουν τα πάρτι και τις συναθροίσεις, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο.

Παρά τις εκκλήσεις των ειδικών και σαν να μην υπάρχει πανδημία, αρκετοί νέοι σε Αθήνα και Πάτρα συνεχίζουν να συνωστίζονται χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης σε μπαρ και πλατείες.

Την ανάγκη να υπάρχει κατανόηση και εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Αθήνας Νίκος Ρήγας. «Είναι δύσκολο ο έλεγχος να γίνεται σε κάθε πολίτη» τονίζει χαρακτηριστικά.

Αγωνία για τα γηροκομεία

Σε Πειραιά και Γιάννενα σήμανε συναγερμός σε δυο γηροκομεία μετά την ύπαρξη δεκάδων κρουσμάτων σε ηλικιωμένους.  Συγκεκριμένα δυο εργαζόμενοι και δεκαοκτώ φιλοξενούμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, σε μονάδα φροντίδα ηλικιωμένων στον Πειραιά.

Όλοι τους είναι ασυμπτωματικοί και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ κάποιοι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στα νοσοκομεία αναφοράς.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης τονίζει ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα στο γηροκομείο και προσθέτει ότι είναι γεγονός ότι υπάρχει έξαρση.

Στα Ιωάννινα ο διοικητής της έκτης υγειονομικής περιφέρειας, ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα μετά την εμφάνιση 26 κρουσμάτων σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που βρίσκεται στα προάστια της πόλης.

Ενημέρωση των κομμάτων

Παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία. Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και σοβαρή στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η χώρα έχασε οριστικά την ευκαιρία, γιατί η κυβέρνηση σπατάλησε συνειδητά το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία. Και το ΕΣΥ βρίσκεται ήδη σε τρομακτική πίεση. Ο κ. Μητσοτάκης λαμβάνει μέτρα, αλλά διαρκώς κατόπιν εορτής. Και την ίδια στιγμή δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες που τα μέτρα αυτά προκαλούν».

«Σε ένα πράγμα θα συμφωνήσουμε με τον κ. Τσίπρα. Πράγματι, η ώρα της κρίσης είναι ήδη εδώ. Και όλοι κρινόμαστε για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε μια πανδημία που έχει πλήξει ολόκληρο τον πλανήτη. Αντί να κάνει διαρκώς φθηνή αντιπολίτευση, ας συμμεριστεί την αγωνία των πολιτών που σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία απαιτούν σοβαρότητα από όλους» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στο μεταξύ σε «κόκκινο» επίπεδο αυξημένου κινδύνου περνά πλέον και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που εντοπίστηκε στην περιοχή. Μάλιστα οι κάτοικοι της Μαγνησίας έλαβαν μήνυμα από το 112 με το οποίο η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης, Θόδωρος Σκουλής, Σωτήρης Αργύρης

www.ert.gr

Αγγελική Παπαθανασίου
image}

Αφήστε μια απάντηση