Οι σταθμοί στη δίκη της Χρυσής Αυγής (video)

Οι σταθμοί στη δίκη της Χρυσής Αυγής (video)

Συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής που διήρκησε 5,5 χρόνια. Κεντρικό πρόσωπο της δίκης, η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου.

[iframe src=»

Μέχρι να φτάσουμε εδώ, έπρεπε να συνεδριάσει το δικαστήριο 465 φορές, επί 5,5 χρόνια και 2 ημέρες. Η πρώτη δίκη στα ελληνικά χρονικά που καταδίκασε πολιτικό κόμμα ως ενεργή εγκληματική οργάνωση, άνοιξε αυλαία στις 20 Οκτωβρίου του 2015, στην ειδική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Οι συγγενείς του Παύλου Φύσσα αλλά και των υπολοίπων θυμάτων παγώνουν στο άκουσμα της αποφυλάκισης του Γιώργου Ρουπακιά, τον Μάρτιο του ’16, μετά τη συμπλήρωση 30 μηνών προσωρινής κράτησης. Aπό τότε και μέχρι χθες το βράδυ που συνελήφθη από τους αστυνομικούς βρισκόταν σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2017 η αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη. Σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς προηγούμενη αφορμή, μέλος του ακροατηρίου και υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής στρέφεται προς τη Μάγδα Φύσσα και φωνάζει: «Πού είναι ο Παύλος σου τώρα;”

Είναι η τελευταία φορά που υποστηρικτές της ναζιστικής συμμορίας βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα.

Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής σνόμπαρε συστηματικά την ακροαματική διαδικασία. Η μόνη στιγμή που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ήταν για να απολογηθούν.

Σε μια κίνηση, που αιφνιδίασε άπαντες, τον Δεκέμβριο 2019 η εισαγγελέας της δίκης, Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι πλην του Γιώργου Ρουπακιά. Η Μάγδα Φύσσα δεν άντεξε και τη ρώτησε: «Σήμερα ο Παύλος συμπληρώνει 75 μήνες νεκρός. Τον ξαναμαχαιρώσατε σήμερα; Τον ξαναμαχαιρώσατε τελικά;»

Επί 5,5 χρόνια λοιδορούσαν τους δικαστές και απαξίωναν τη διαδικασία. Την ύστατη ώρα της φυλακής ωστόσο, τα έπαιξαν όλα για όλα. Εξάντλησαν όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να λάβουν την επιείκεια του δικαστηρίου.

Η Μάγδα Φύσσα ήταν πάντοτε εκεί. Στα εύκολα και τα δύσκολα. Έγινε παράδειγμα αγωνιστικότητας. Μεγάλες προσωπικότητες τη συνάντησαν στα δικαστικά έδρανα και της εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Περίμενε καρτερικά… τη μέρα της δικαίωσης.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

www.ert.gr

Αγγελική Παπαθανασίου

Αφήστε μια απάντηση