Οι ασιατικές χώρες δρουν αποτελεσματικότερα στην εφαρμογή μέτρων κατά του κορoνoϊού

Οι ασιατικές χώρες δρουν αποτελεσματικότερα στην εφαρμογή μέτρων κατά του κορoνoϊού

Η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, οι οποίες είχαν εμπειρία από προγενέστερους κορονοϊούς, μπόρεσαν να εφαρμόσουν μέτρα αποτελεσματικότερα από τα αντίστοιχα σε μέρη όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, υποστηρίζει ο Δόκτορ Μάικλ Ράιαν.

Το παράδειγμα αυστηρής ιχνηλάτησης επαφών κρουσμάτων του κορoνoϊού στην Ασία και η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και συμμόρφωση των κατοίκων με τα μέτρα των κυβερνήσεων έχουν δώσει στην ασιατική ήπειρο ένα σημαντικό προβάδισμα στην καταπολέμηση της πανδημίας υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής διαχείρισης της κρίσης του κορoνoϊού, Μαϊκ Ράϊαν: «αν μπορούσε να αναστραφεί η πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, θα έπρεπε να ιχνηλατηθεί κάθε επαφή ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος και να υποβληθεί σε καραντίνα έτσι ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης.

Ο επικεφαλής σημείωσε επίσης ότι χώρες όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, οι οποίες είχαν εμπειρία σε εστίες και άλλων αναπνευστικών νόσων, μπόρεσαν να εφαρμόσουν μέτρα αυστηρότερα από τα αντίστοιχά που χρησιμοποιούντα στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, ενώ στάθηκε και στην ικανότητα των ασιατικών εθνών να προσηλώνονται στην επίλυση του προβλήματος και στην προκειμένη στις δραστηριότητες ανίχνευσης, καραντίνας και απομόνωσης όταν αυτό χρειάζεται.

Από την άλλη πλευρά, η ειδική λοιμωξιολόγος του Π.Ο.Υ, Μαρία Βαν Κέρχοφ, αναγνώρισε ότι τα ασιατικά έθνη έχουν περισσότερες εμπειρίες με ιούς όπως ο SARS και ο MERS από τις αρχές του αιώνα γεγονός που τους παρέχει μεγαλύτερη εμπειρία.

Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr

Σπυριδούλα Κακλατζή