Επιστολές Δένδια για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία και αναστολή τελωνειακής σύνδεσης με Ε.Ε.

Αναστολή τελωνειακής σύνδεσης Ε.Ε – Τουρκίας ζητά η Ελλάδα

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα και υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, υπογράμμισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς με την υιοθέτηση μη προβλεπόμενων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Εάν υιοθετηθεί η πρόταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι τέτοιο συνιστά πλήγμα προς την Τουρκία. Σύμφωνα με την Eurostat, υπολογίζεται ότι εάν η συμφωνία καταπέσει η Τουρκία χάνει 750 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ήδη η ελληνική διπλωματία έχει κινηθεί με βάση αυτό το εργαλείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες αποκάλυψε ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, το τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων εξέτασε τη δυνατότητα να υπάρξει αναθεώρηση αυτής της Συμφωνίας.

“Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι υπήρχε προγραμματισμένη για σήμερα μία μικτή επιτροπή Ε.Ε-Τουρκίας για την υφιστάμενη τελωνειακή ένωση, η οποία αναβλήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Ε.Ε. διότι δεν συνάδει με τα συμπεράσματα της Συνόδου 1ης και 2ας Οκτωβρίου” δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν τίθεται κάποιο θέμα συζήτησης αυτή τη στιγμή» τόνισε ο υπουργός.

« Οι ενέργειες της Τουρκίας ειδικότερα μετά τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου , (Ορούτς Ρέις, Βαρώσσια, Μπαρμπαρός) δημιούργησε έναν έντονο προβληματισμό σε επίπεδο ΕΕ και ευρωπαϊκών κρατών. Εκείνο που είναι εκτός συζήτησης είναι οι προσπάθειες για αναβάθμιση της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης.» είπε.

Ήδη η Αθήνα προέβη σε έντονο διάβημα στην Άγκυρα από τον Έλληνα Πρέσβη στην Τουρκία και με επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, την ΕΕ και τους Διεθνείς Οργανισμούς Πολιτικής Αεροπορίας και Ναυτιλίας διαμαρτύρεται για τον χάρτη που εξέδωσε η Τουρκία με τον οποίο επαναπροσδιορίζει τη διαδικασία έρευνας και διάσωσης, οικειοποιείται το μισό Αιγαίο ως επιχειρησιακό χώρο δράσης και ουσιαστικά αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση