Έρευνα: Δεν μεταδίδεται στα αεροσκάφη ο κορονοϊός μέσω του εξαερισμού

Έρευνα: Δεν μεταδίδεται στα αεροσκάφη ο κορονοϊός μέσω του εξαερισμού

Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό SARS COV2 είναι πολύ χαμηλός στις πτήσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας. Πρόκειται για ένα θετικό σημάδι που δίνει ελπίδες στον αεροπορικό κλάδο εταιρειών, καθώς είναι μεγάλο το οικονομικό πλήγμα από τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η πανδημία COVID-19 στις μετακινήσεις των επιβατών.

Η μελέτη του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι τα συστήματα εξαερισμού στα αεροσκάφη φιλτράρουν αποτελεσματικά τον αέρα απορροφώντας τα σωματίδια που θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό.

Στην υπόθεση διεξαγωγής της μελέτης υπήρχε ένα μολυσμένο άτομο στο αεροπλάνο το οποίο φορούσε μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Η ομάδα της μελέτης χρησιμοποίησε ιχνηθέτες φθορισμού αερολύματος για να δει πού πήγαν σωματίδια που εκπέμπονται από τον βήχα του «επιβάτη».

Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, καθώς απορρίφθηκαν γρήγορα από το σύγχρονο σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα που διαθέτουν τα αεροσκάφη.

«Ήταν σχεδόν απίθανο να μολυνθούν κοντινές επιφάνειες», σημείωσαν τα μέλη της ομάδας της μελέτης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πτήσεις αεροσκαφών Boeing 777 και Boeing 767 της United Airlines, ενώ τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι οι μάσκες βοήθησαν στη μείωση της έκθεσης στη μόλυνση από τον κορονοϊό όταν κάποιος έχει βήχα, ακόμη και στις διπλανές θέσεις εντός της καμπίνας επιβατών των αεροσκαφών.

Ποσοστό περίπου 99,99% των σωματιδίων έχουν φιλτραριστεί μέσα σε 6 λεπτά, εξαιτίας της λειτουργίας ταχείας ανακύκλωσης του αέρα, του εξαερισμού καθοδικού ρεύματος αέρα, αλλά και των σύγχρονων συστημάτων φιλτραρίσματος του αέρα, που διαθέτουν τα αεροσκάφη.

ΠΗΓΗ: CNN

www.ert.gr

Αναστασία – Βασιλική Γκολέμη