Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα-Συναντήσεις με προέδρους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κομισιόν

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα-Συναντήσεις με προέδρους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κομισιόν

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι ήρθε η ώρα της διπλωματίας και κάλεσε τη γειτονική χώρα να αποδείξει εμπράκτως εάν επιθυμεί την αποκλιμάκωση και τον διάλογο. Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός, θα έχει το μεσημέρι, συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι θέσεις της Αθήνας είναι σαφείς. Συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της επιθετικής συμπεριφοράς αλλά και της ρητορικής της Άγκυρας, διαφορετικά κυρώσεις. Αυτό είναι και το πλαίσιο που επιθυμεί να δει η χώρα μας στο κείμενο των συμπερασμάτων, μετά το πέρας της Συνόδου.

«Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα», μας τόνιζαν διπλωματικές πηγές.

Η ενεργοποίηση των κυρώσεων δεν είναι κάτι που επιθυμεί η Αθήνα, τα πάντα επομένως εξαρτώνται από τη στάση της Τουρκίας, επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι Ευρωπαίοι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για την προώθηση των συμφερόντων της κοινότητας, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η ΕΕ είναι πλήρως αλληλέγγυα με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία «πρέπει να σταματήσει τις γεωτρήσεις» στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα όμως και παρά τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις με νέες παραβιάσεις του FIR Αθηνών.
Δυο κατασκοπευτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν χθες τις περισσότερες παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, αλλά και μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας, F-16 & F-4 ενεπλάκησαν με τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής σε 2 αερομαχίες.

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου
image}

Αφήστε μια απάντηση