Απονεμήθηκαν τα βραβεία του Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros 13»

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros 13»

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 13 ολοκληρώθηκε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, τόσο στο φυσικό του περιβάλλον, στη Σύρο όσο και διαδικτυακά,  προσελκύοντας περισσότερους από 5.000 μοναδικούς χρήστες στη live πλατφόρμα του, κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία και φυσικά από την Ελλάδα, κατά τις πέντε ημέρες διεξαγωγής του.

Η παρουσιάστρια και ραδιοφωνική παραγωγός Μαίρη Ρετσίνα ανέλαβε την παρουσίαση της τελετής λήξης του Φεστιβάλ και -λόγω των συνθηκών που επέβαλε η πανδημία του κορονοϊού- υποδέχτηκε το κοινό μέσω διαδικτύου. Τα βραβεία του Φεστιβάλ, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι νικητές του Pitching της Αγοράς παρουσιάστηκαν μέσα από ένα ευφάνταστο βίντεο.

Δείτε εδώ την τελετή λήξης του Animasyros 13.

Φωτό: animasyros.gr

Tα Βραβεία

Το Μέγα Βραβείο του Φεστιβάλ απονεμήθηκε στην ταινία της Camila Kater, «Flesh» (BR/ES), που σύμφωνα με την κριτική επιτροπή αποτελεί «ένα δυνατό ντοκιμαντέρ – animation, το οποίο δίνει «φωνή» στο εσωτερικό ταξίδι που βιώνει μία γυναίκα.

Η Ειδική Μνεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του Animasyros 13 απονεμήθηκε στην ταινία «Memorable» (FR) του Bruno Collet, «για το όμορφο θέμα της και την συνολική εκτέλεση. Μία ευαίσθητη και προσωπική προσέγγιση για το εύθραυστο της διαδικασίας γήρανσης του ανθρώπου».

Στην κατηγορία Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών (TV & Commissioned Films), το πρώτο βραβείο δόθηκε στη δανέζικη ταινία «Your Data Is Showing» (DK) της Anna Bonnen. «Ένα άκρως επιτυχημένο animation που μεταδίδει πλήρως το μήνυμά του μέσω μιας έξυπνης και ελκυστικής προσέγγισης», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κριτική επιτροπή.

Το «Lionverse» (HK) από το Χονγκ Κονγκ, του Hayden Chun Hei Mok, έλαβε την ειδική μνεία στην προαναφερθείσα κατηγορία, «για την ροή του animation του και την όμορφη πλαισίωση του από ένα ταιριαστό σάουντρακ».

Φωτό: animasyros.gr

H γαλλική ταινία «The Storm» (FR), της Astrid Guinet, έλαβε το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος. Η κριτική επιτροπή δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αν και το θέμα της ταινίας ακούγεται σκοτεινό (όταν κάποιος την περιγράφει) αυτή μεταμορφώνεται από το δεξιοτεχνικό animation. Τα σχέδιά της, που θυμίζουν χρωματιστές κιμωλίες πάνω σε σχολικό μαυροπίνακα, λειτουργούν σαν μία τέλεια μεταφορά για τη ζωή αυτής της νεαρής γυναίκας».

Η ταινία «Tamou» (IL) των Tom Prezman και Tzor Edery έλαβε την ειδική μνεία στην παραπάνω κατηγορία. Σύμφωνα με την επιτροπή είναι μία ταινία «σχεδιασμένη με έντονο και μινιμαλιστικό στιλ, που παρουσιάζει μία ιστορία εμποτισμένη με αισθητηριακές λεπτομέρειες του τοπικού πολιτισμού. Αναφέρεται στο θέμα της αντιμετώπισης των queer ατόμων από τις οικογένειες και την κοινωνία, στη Μέση Ανατολή αλλά και σε όλο τον κόσμο, κάνοντας αυτήν την ταινία τοπική και παγκόσμια ταυτόχρονα. Το “Tamou” δεν είναι απλώς μία φωνή για τα κοινωνικά ζητήματα, αλλά ένα καλλιτεχνικά εξελιγμένο οπτικό ποίημα», ανέφερε μεταξύ άλλων η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ.

To Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο, απονεμήθηκε στην ταινία «Το Ελεφαντάκι» (GR) της Έφης Παππά, το μουσικό βίντεο του ομότιτλου τραγουδιού του Γιώργου Χατζηπιερή, «για την όμορφη εκτέλεση και το σχεδιασμό χαρακτήρων που συμπληρώνουν το παιδικό τραγούδι…», ανέφερε η επιτροπή των κριτών.

Η ειδική μνεία δόθηκε στην κυπριακή ταινία του Μιχάλη Καλοπαίδη, με τίτλο «The Parrot Lady», «για την ευαίσθητη, συγκινητική και γεμάτη ποίηση προσέγγιση της σε ένα ευαίσθητο θέμα», ανέφεραν οι κριτές.

Το Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών: #ThisIsEU, που απονέμεται φέτος για δεύτερη φορά από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, απονεμήθηκε στην Daphna Awadish για την ολλανδική ταινία «Bear With Me». Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε η κριτική επιτροπή: «Είναι μία μεγάλη ιστορία χωρίς να είναι μία μεγάλη ιστορία, ένα ντοκιμαντέρ δοσμένο με ένα μίνιμαλ και επαρκή τρόπο, αλλά και με στυλ. Και είναι καλλιτεχνικά άρτιο…»

Φωτό: animasyros.gr

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή του Animasyros 13, υπεύθυνη για τα Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και της κατηγορίας Τηλεοπτικές Σειρές & Κατά Παραγγελία ταινίες, αποτελείτο από την Καλλιόπη Χαραλάμπους, Διευθύντρια του Παιδικού κι Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, τον Πορτογάλο Pedro Serrazina, βραβευμένο σκηνοθέτη, λέκτορα και ερευνητή animation, και την Anca Damian, πολυβραβευμένη σκηνοθέτιδα και animator από τη Ρουμανία.

Την Επιτροπή Φοιτητικού Τμήματος  αποτελούσαν ο Martin Vandas, σκηνοθέτης- animator, βραβευμένος με Όσκαρ για την τελευταία του ταινία «Daughter» που προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ, ο Tomek Popakul, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και animator, και ο Bruno Collet σκηνοθέτης, σεναριογράφος και animator, υποψήφιος για Όσκαρ και για το βραβείο Cesar.

Τα Βραβεία της Αγοράς

H Αγορά του Animasyros στην 6η έκδοσή της, εγκαινίασε τη συνεργασία με την MIFA – Animation du Monde, το μεγαλύτερο παγκόσμιας κλίμακας εμπορικό γεγονός, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ animation του Ανεσί στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια του Pitching Forum επιλέχθηκαν δύο πρότζεκτ που θα ταξιδέψουν στο Φεστιβάλ του Ανεσί το 2021 συμμετέχοντας στα MIFA pitches, μπροστά σε κοινό με περισσότερους από 200 επαγγελματίες του χώρου, ενώ προηγουμένως οι βραβευμένοι θα έχουν παρακολουθήσει ειδικό training workshop. Οι δύο ταινίες που θα βρεθούν στο Ανεσί είναι οι εξής:

Το «Mesut» (CY) η ταινία μικρού μήκους της Αλεξίας Roider, σε παραγωγή του Μιχάλη Καλοπαίδη, γιατί είναι «μια ιστορία ενός σημαντικού στοιχείου της κυπριακής διχοτόμησης, δοσμένη μέσα από μία ευοίωνη και με έμπνευση πλευρά», όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι της κριτικής επιτροπής.

Και το «Oscar» (GR) η ταινία μικρού μήκους υπό ανάπτυξη της Πολυξένης Κάτσαρη και της Ματίνας Φύκαρη. Πρόκειται «για ένα πρότζεκτ που εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο κοινό που συνήθως αδικείται από την ποιότητα του καλλιτεχνικού περιεχομένου που του προσφέρεται», ανέφερε η κριτική επιτροπή.

Φωτό: animasyros.gr

Η σειρά υπό ανάπτυξη του Φωκίωνα Ξένου, με τίτλο «Travel Bugs» (GR), σε παραγωγή Neda Films, έλαβε ειδική μνεία. Σύμφωνα με τους αρμόδιους για την απονομή των συγκεκριμένων βραβείων, πρόκειται για «μια σειρά που έχει βρει τον δρόμο της επιτυχίας, αλλά θα ωφεληθεί πολύ από μία άμεση πρόσβαση στο MIFA».

Η Κριτική επιτροπή του Pitching Forum αποτελείτο από την Geraldine Bache, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών και προγραμμάτων στη MIFA του Φεστιβάλ του Ανεσί, τον Antoine Lietout, Γάλλο παραγωγό και συνιδρυτή του Laidak Studios, την Μαρινέτα Μακ Κρητικού, συντονίστρια της Αγοράς και τις συνεργάτιδες του Φεστιβάλ Nancy Denney- Phelps, δημοσιογράφο από το Βέλγιο και Tunde Vollenbroek , παραγωγό και επιμελήτρια στο (Φεστιβάλ) Kaboom της Ολλανδίας.

To Animasyros13 πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Πηγή: animasyros.gr

Φωτογραφίες: animasyros.gr

 

www.ert.gr

Νικόλαος Περδικάρης