Διαδικτυακοί φίλοι και συμπεριφορές…

Share this
  • Γράφει ο Νίκος Χ. Λαγκαδινός
  • nikos.lagadinos@yahoo.gr

Είμαι απολύτως βέβαιος πως οι άνθρωποι υπάρχουν ακόμη κι όταν δεν μιλάνε!!! Και το λέω αυτό έχοντας ως αφορμή το γεγονός ότι σπανίως μου απευθύνουν δυο κουβέντες οι εκατοντάδες διαδικτυακοί φίλοι, το 90% από τους οποίους μου έκαναν κατά καιρούς αίτημα φιλίας. Κι αναρωτιέμαι τι περίμεναν;;; Εγώ απλώς… φρενάρησα!

Δεν μπορώ να παρομοιάσω αυτούς που σιωπούν με τον μεγάλο και αγαπημένο Τσέχοφ, του οποίου η σιωπή ή η παύση στα έργα του είναι δυναμική. Αν ο λόγος επιτείνει, η παύση εντείνει!!! Τελικά αυτό το απέραντο face book κατοικείται από ψυχές… κάπου υποταγμένες. Εγώ συνεχίζω ακάθεκτος σε άλλο τόπο και με μόνη τη σκέψη ότι ανταποκρίνονται στις δικές μου φωνές μερικοί… Δεν είμαι άλλωστε πολιτικός για να ψάχνω… ψηφοφόρους!

Πρέπει να σημειώσω εδώ ότι δεν κάνω υποδείξεις για ν’ αποκτήσουν οι διαδικτυακοί “φίλοι” εσωτερική ευρυχωρία και να χωρέσουν κι εμένα. Αναρωτιέμαι με ποιο ρολόι μετράνε εδώ μέσα στην παρουσία τους οι 4.000 διαδικτυακοί φίλοι μου!!! Έχω συνολικά 4.601 και λέω ότι με τους 601 μπορεί και να είχα μια επικοινωνία. Με τους άλλους 4.000 τι να έκανα;;; Τίποτα… Απομακρύνθηκα κι αποτοξινώθηκα από χίλιες δυο μικρότητες, αντιδικίες της δεκάρας και κακομοιριές που φθείρουν. Εγώ, προσωπικά, ποτέ δεν προσπάθησα να ξεγελάσω  κανέναν χοντραόνοντας τη φωνή μου. Το ανάστημά μου είχε πάντα τις ίδιες φυσικές διαστάσεις. Απομακρύνθηκα για τον αυτοέλεγχο…

Αναρωτιέμαι αν αυτοί οι διαδικτυακοί “φίλοι” [εννοείται ότι εξαιρείται μια μικρή μειοψηφία] μπήκαν εδώ γιατί ζήτησαν για τη ζωή τους μια υπόθεση ανώτερη, που να ξεπερνάει τα στενά ενδιαφέροντα της προσωπικής τους ζωής!! Ή μηπως μπήκαν εδώ, διάβασαν τα λόγια μου που τους έκαναν εντύπωση ελαφρή, για να μην πω φαιδρή κι αποχώρησαν απαρηγόρητοι… Δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ανόητο να θέλεις να εξηγήσεις τη συμπεριφορά των άλλων, γιατί η ζωή είναι θέατρο, καλό ή κακό.

Ο Ντοστογιέφσκι είχε πει ότι σ’ όλη του τη ζωή τον βασάνιζε το ερώτημα αν υπάρχει Θεός. Κι εμένα τα τελευταία χρόνια με βασανίζει η αδυναμία μου να εξηγήσω τους ανθρώπους και να ερμηνεύσω τη συμπεριφορά τους… Δείτε, λόγου χάρη, όλους αυτούς που πάνε τα μεσάνυχτα και ξεροσταλιάζουν στις πλατείες χωρίς μάσκες, πίνοντας μπίρες και φορτωμένοι με… νεύρα εναντιώνονται στις εντολές της πολιτείας που παλεύει απεγνωσμένα να βάλει μια τάξη μπας και υποχωρήσει η πανδημία που τελευταία έχει πάρει διαστάσεις κι όλοι φοβόμαστε για το χειρότερο. Εκτός βεβαίως από τους συνωμοσιολόγους και τους άπιστους Θωμάδες που πιστεύουν σε δικούς τους, προσωπικούς νόμους, και δεν νοιάζονται για το κοινωνικό σύνολο.

Πράγματι είναι πολύ δύσκολο να εξιχνιάσει κανείς τη συμπεριφορά κάποιων που με ύφος δοκησίσοφων απορρίπτουν τις γνώμες γιατρών και άλλων ειδικών και φτιάχνουν έναν κόσμο που θα έπρεπε να είναι περιφραγμένος και να έχει μια ταμπέλα: “Ο κόσμος των ηλιθίων”! Η επαφή αυτών των ανθρώπων με την δική τους πραγματικότητα μοιάζει απόλυτη και αδιατάρακτη. Και παρασέρνουν τα παιδιά τους κι έτσι διαιωνίζεται η στρεβλή πορεία ενός κόσμου που δεν θέλει να πιστέψει στην παροδικότητά μας.

Η επίκληση αυτής της έρμης δημοκρατίας έχει καταντήσει ανούσιο αστείο. Η συμπεριφορά των ανθρώπων και στο face book και στις πλατείες, μοιάζει λες και ίναι συνεπαρμμένη από τη διδασκαλία του Νίτσε. Ξέρουμε ότι ο γερμανός φιλόσοφος έφερε μαζί του ένα στοιχείο επαναστατικό και βασικά αντίθετο στα καθιερωμένα. Δηλαδή, να μην είστε πράοι αλλά σκληροί και να εξιδανικεύετε τη δύναμη. Και το πιο βασικό, να δημιουργείτε μόνοι σας τι αξίες σας…

Και για να επανέλθω κατά κάποιο τρόπο στο θέμα των διαδικτυακών “φίλων”, διαπίστωσα μετά από πολλά χρόνια ότι, στην πλειοψηφία τους, ο καθένας έχει φτιάξει τον δικό του κόσμο. Κι αν τον αποδεχτείς, έχει καλώς. Αν διαφωνείς, ξεκουμπίσου, χάσου, πέθανε!!!

Share this
The following two tabs change content below.

Ο Νίκος Λαγκαδινός είναι δημοσιογράφος [ΕΣΗΕΑ]. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεατρολογία στο 8ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Έχει εργαστεί ως συντάκτης και αρχισυντάκτης στην ΕΡΤ [τηλεόραση και ραδιόφωνο], στις εφημερίδες Ελεύθερη Γνώμη, Νίκη, Ενημέρωση, Βραδυνή, Ακρόπολις, Αθηναϊκή. Διηύθυνε την εφημερίδα ΕΞΟΡΜΗΣΗ.


Αφήστε μια απάντηση