Samsung Galaxy Note 7: Πως να καταστρέψεις ένα brand [Fails]

Η Samsung είναι ο νούμερο ένα κατασκευαστής Android συσκευών εδώ και χρόνια, πουλώντας εκατομμύρια συσκευές κάθε χρόνο. Η σειρά Galaxy Note είναι η χρυσή τομή για πολλούς χρήστες, ο “βασιλιάς των smartphone” όπως το αποκαλούνε. Οπότε, τι μπορεί να πάει στραβά αν συνδυάσεις αυτά τα δύο στοιχεία; Όλα. Όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα, σε μία κίνηση που παραλίγο να καταστρέψει όχι μόνο τη σειρά Galaxy Note, αλλά και όλο το brand της Samsung στα smartphones.

Ανακοίνωση και πρώτες εντυπώσεις

Η χρονιά είναι 2016. Όπως κάθε χρόνο, τον Αύγουστο και μετά από το εντυπωσιακό λανσάρισμα της σειράς Galaxy S7, η Samsung παρουσίασε την κορυφαία συσκευή της για το έτος στις 2 Αυγούστου: Το Galaxy Note 7. Η Samsung αποφάσισε να παρακάμψει το Galaxy Note 6, ώστε οι χρήστες να μην πιστεύουν ότι ο χαμηλότερος αριθμός σημαίνει ένα υποδεέστερο smartphone, ενώ ήδη εμάς στην Ευρώπη μας είχε αφήσει σχεδόν δύο χρόνια χωρίς νέο Galaxy Note, αφού αντί για το Galaxy Note 5 στην Ευρώπη κυκλοφόρησε μόνο το Galaxy S6 Edge+.

Όλα έδειχναν πως η Samsung για ακόμη μία χρονιά θα παρουσιάσει την καλύτερη συσκευή της αγοράς: πανέμορφη οθόνη 5,7 ιντσών Super AMOLED με ανάλυση 2K, HDR10, πανίσχυρος επεξεργαστής Exynos 8890, 4GB μνήμης RAM, υποδοχή κάρτας microSD, πενάκι, τρομερές κάμερες μπροστά και πίσω, πιστοποίηση για αντοχή σε νερό και σκόνη, S PEN και για πρώτη φορά θύρα USB Type-C.

H συσκευή έμοιαζε αψεγάδιαστη, πόσο μάλλον όταν σε όλα αυτά συμπεριλάβει κάποιος και την τεράστια μπαταρία των 3.500mAh. Η Samsung παρέμεινε στο design που είχε ξεκινήσει με το Galaxy S6 Edge και το εξέλιξε τόσο, ώστε το Galaxy Note 7 να είναι η τελειοποίηση του παλιού design. Gorilla Glass 5 μπρος και πίσω, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος στο home button, αισθητήρας ίριδας, από όπου και να έπιανε κάποιος το Galaxy Note 7 ήταν το τέλειο, το απόλυτο και όλα αυτά σε μία συσκευή με μόλις 7,9 χιλιοστά πάχος. Όλοι οι reviewers παγκοσμίως πραγματικά το είχαν λατρέψει.

Η κυκλοφορία και τα προβλήματα

Στις 19 Αυγούστου κυκλοφόρησε η συσκευή στις περισσότερες αγορές παγκοσμίως και ξεκίνησαν οι πρώτες αναφορές για μπαταρίες που εκρήγνυνται. Στις αρχή φαινόντουσαν μεμονωμένα περιστατικά, όμως όσο περνούσε ο καιρός όλο και περισσότερες αναφορές έβγαιναν στο φως της δημοσιότητας. Όλα έδειχναν πως το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο από ότι μας έλεγε η Samsung, όμως η ίδια φαινόταν αρκετά σίγουρη για το προϊόν της.

Στις 2 Σεπτεμβρίου η Samsung ανακοινώνει αυτό που θα έπρεπε εβδομάδες πριν: παύση όλων των πωλήσεων της συσκευής σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα ανακάλεσε όλες τις συσκευές που είχαν ήδη πωληθεί. Όπως δήλωσε η Samsung, το πρόβλημα ήταν ότι “μερικά τεμάχια” είχαν πρόβλημα στις μπαταρίες τους λόγω κατασκευαστικού λάθους των μπαταριών και όχι των συσκευών. Το πρόβλημα δημιουργούσε απότομη αύξηση της θερμοκρασίας που είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη των συσκευών.

Στις 15 Σεπτεμβρίου η Samsung ξεκινάει να στέλνει τις νέες συσκευές στους αγοραστές, αυτή τη φορά με νέες μπαταρίες και ένα διαφορετικό revision από τα πρώτα μοντέλα. Κάποιος θα πίστευε πως το πρόβλημα είχε λυθεί μία για πάντα, με τους κατόχους να παίρνουν τη συσκευή που τους είχε υποσχεθεί η εταιρεία. Όμως, μόλις λίγες ημέρες μετά, είδαμε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

Το δεύτερο και τελευταίο recall

Το πρόβλημα δεν είχε λυθεί και πλέον δε γνωρίζαμε καν αν θα μπορέσει ποτέ να λυθεί. Το θέμα είχε πάρει τόσο τεράστιες διαστάσεις, ειδικά μετά τις αναφορές για εκρήξεις στις νέες συσκευές που έστειλε η Samsung ως “λύση του προβλήματος”. Τα ΜΜΕ, τα social media αλλά και τα forums όλοι μιλούσαν για το “εκρηκτικό τηλέφωνο” της Samsung. Ακόμα και οι αεροπορικές εταιρείες απαγόρευαν την είσοδο σε όσους είχαν τη συσκευή, καθώς φοβόντουσαν για εκρήξεις εντός του αεροπλάνου.

Όλα έδειχναν πως το πρόβλημα ήταν τεράστιο και περίμεναν την απάντηση της Samsung. Η απάντηση δυστυχώς ήταν ότι χειρότερο για κάποιον κατασκευαστή, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το μεγαλύτερο κατασκευαστή και την καλύτερη σειρά τηλεφώνων παγκοσμίως. Στις 10 Οκτωβρίου, η Samsung ανακάλεσε όλες τις συσκευές, ενώ μία μέρα αργότερα σταμάτησε μία για πάντα την παραγωγή του Galaxy Note 7. Το πρόβλημα τελικά ήταν ότι ο χώρος που άφησε η Samsung για τη μπαταρία ήταν ελάχιστος, με αποτέλεσμα η παραμικρή αύξηση της θερμοκρασίας να προκαλεί έκρηξη.

Οι διαστάσεις που πήρε το θέμα ήταν τόσο μεγάλες που οι εταιρείες courier αρνιόντουσαν να παραλάβουν μία τόσο “επικίνδυνη” συσκευή, με τη Samsung να στέλνει ειδικά κουτιά για την προστασία όσων τα μετέφεραν. Για όσους όμως δεν ήθελαν να παραδώσουν τη συσκευή τους, η Samsung κυκλοφόρησε ένα αναγκαστικό update το οποίο απενεργοποιούσε την ικανότητα της συσκευής όχι μόνο να φορτίσει πλήρως, αλλά και να συνδεθεί σε οποιοδήποτε δίκτυο, θέτοντας πρακτικά άχρηστη τη συσκευή.

Το χτύπημα

Αν ήταν άλλος κατασκευαστής ίσως και να τη γλύτωνε, όμως το χτύπημα για τη Samsung ήταν τεράστιο, όχι μόνο σε χρηματικό επίπεδο αλλά και σε brand value. Οι χρήστες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στο brand, με τη Samsung να κάνει ριζικές αλλαγές και να φέρνει το Galaxy S8 στην αγορά λίγους μήνες μετά για να κερδίσει ξανά το χαμένο της κοινό. Όμως, ακόμα κάποιοι φοβόντουσαν.

Η εταιρεία αναλύσεων Credit Suisse υπολογίζει πως η Samsung έχασε τουλάχιστον 17 δισεκατομμύρια δολάρια από την παραγωγή και το recall των συσκευών, ένα χτύπημα που είναι βαρύ δια οποιαδήποτε εταιρεία. Επίσης, μη ξεχνάμε ότι το Galaxy Note 7 ήταν ο άμεσος ανταγωνιστής των Apple συσκευών της χρονιάς, οπότε η Apple έμεινε σχεδόν ανενόχλητη σε μία αγορά που οι ανταγωνιστές της ήταν μετρημένοι.

Χρόνια μετά, τα γνωστά “αστεία” περί “εκρηκτικών συσκευών” χρησιμοποιούνται ακόμα από κάποιους χρήστες, αν και πλέον δεν έχουμε κανένα λόγο να τα λέμε. Η Samsung ανέκαμψε παρά τα προβλήματα, η σειρά Galaxy Note από τότε μας έχει προσφέρει τέσσερις υπέροχες συσκευές Galaxy Note και παραμένει για πολλούς “ο βασιλιάς των smartphones”. Για τους νοσταλγούς, η Samsung κυκλοφόρησε το Galaxy Note Fan Edition τον Ιούλιο του 2017, το οποίο ήταν ένα Note 7 με μικρότερη μπαταρία.

Όπως και να έχει, το χτύπημα ήταν μεγάλο και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα fails του κόσμου των smartphone μέχρι και σήμερα.

Το παρόν κείμενο εγκαινιάζει τη νέα στήλη “Tech Fails”, στην οποία θα βλέπουμε μεγάλες αποτυχίες του κόσμου των smartphones, ώστε να κρατήσουμε τη στήλη “Throwbacksκαθαρά και μόνο για όμορφες αναμνήσεις. Πείτε μας στα σχόλια αν σας άρεσε και ποια συσκευή, project ή OS θεωρείται από τα μεγαλύτερα fails που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Samsung Galaxy Note 7: Πως να καταστρέψεις ένα brand [Fails]Techblog.gr

Κώστας Λεοντιάδης