Coalition for App Fairness: Spotify, Epic Games και άλλοι κατά της πολιτικής του Apple App Store

Με τον αποκλεισμό της Epic από το App Store αλλά και τις νέας μάχης που άνοιξε η Apple μετά την ανακοίνωση του πακέτου Apple One, πολλοί προγραμματιστές στρέφονται πλέον κατά της εταιρείας, καθώς είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν 30% των κερδών τους στην Apple. Ειδικά το Spotify κατηγορεί την εταιρεία πως έχει σαφές προβάδισμα πλέον έναντι των υπολοίπως streaming υπηρεσιών, αφού θα μπορεί να ρίξει ακόμα παραπάνω τις τιμές της.

Σε αυτά τα πλαίσια δημιουργήθηκε ο οργανισμός “Coalition for App Fairness”, ο οποίος περιγράφεται ως “ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε από εταιρείες-οδηγούς της βιομηχανίας που δημιουργήθηκε για να ζητήσει ελευθερία επιλογής και δίκαιο ανταγωνισμό σε ολόκληρο το οικοσύστημα εφαρμογών”. Ο εν λόγω οργανισμός αποτελείται από μεγάλα ονόματα, όπως η Epic Games, το Spotify, το Deezer, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εκδοτών και άλλα εννέα μέλη.

Αυτό που ζητάει ο οργανισμός είναι η Apple να μειώσει τη μίσθωση του 30% που παίρνει από τις εφαρμογές αλλά και τις αγορές εντός των εφαρμογών, συγκρίνοντας τη με άλλους παρόχους πληρωμών, όπως οι εταιρείες πιστωτικών καρτών, οι οποίες ζητούν μόλις 5%. Βέβαια, μιλάμε για εντελώς διαφορετικό οικοσύστημα, καθώς η Apple έχει το hosting των εφαρμογών, προσφέρει τα SDK και επενδύει στον προγραμματισμό του App Store, κάτι που δεν κάνουν οι εταιρείες πιστωτικών καρτών.

Βέβαια, οι 13 εταιρείες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον οργανισμό έχουν ήδη ανοίξει στο παρελθόν δικαστικές διαμάχες με την Apple. Αν σας φαίνεται περίεργο που δε δίνεται τόση έμφαση στη Google ενώ και αυτή ζητάει το 30%, η Google επιτρέπει την εγκατάσταση των εφαρμογών και εκτός του Play Store, οπότε υπάρχει μία διέξοδος για τους προγραμματιστές.

Πηγή

Coalition for App Fairness: Spotify, Epic Games και άλλοι κατά της πολιτικής του Apple App StoreTechblog.gr

Κώστας Λεοντιάδης