Σάρωσε ο Ιανός την Καρδίτσα – Ανυπολόγιστες οι καταστροφές (video – photos)

Σάρωσε ο Ιανός την Καρδίτσα – Ανυπολόγιστες οι καταστροφές (video – photos)

«Τελειωμένη πόλη» χαρακτήρισε την Καρδίτσα ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, έχοντας δει και μελετήσει πάνω από 100 σκηνικά καταστροφής σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχει επιχείρηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης , στην πλατεία δικαστηρίων και σε όλους τους δρόμους που εκτείνεται το κέντρο που δεν έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

  

Οι καταστηματάρχες δίνουν μάχη με τη λάσπη και οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές του μεγέθους της καταστροφής. Όλα τα εμπορεύματά τους στο δρόμο. Η πόλη καθαρίζεται από τους ίδιους τους καταστηματάρχες καθώς δεν υπάρχει συνεργείο του δήμου αυτή την ώρα έξω στο κέντρο.

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι είναι μόνοι τους και αβοήθητοι και ότι ήταν εγκληματική η έλλειψη πολιτικής απόφασης να σπάσουν τον ποταμό Καράμπαλη προς την πλευρά των χωραφιών για να γλιτώσει η πόλη. Επισημαίνουν ότι η Καρδίτσα δεν έζησε ποτέ τέτοιο προηγούμενο. Και το 1994 που σώθηκε η πόλη όπως και το 2002 στις μεγάλες πλημμύρες, είχε ληφθεί η απόφαση να σπάσει ο Καράμπαλης και να πάνε τα νερά προς τα χωράφια.

 

 

Επιπλέον τονίζουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν 8000 ευρώ άπαξ σε κάθε επιχείρηση είναι ένα ελάχιστο ποσό που δεν μπορεί να καλύψει σε καμία περίπτωση τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί. Σημειώνεται ότι στο κέντρο δεν έχει δοθεί ακόμη ρεύμα.

     

Σε σημερινή ανακοίνωση του ο ΔΕΔΔΗΕ  αναφέρει ότι  έχουν ηλεκτροδοτηθεί 59 υποσταθμοί στον αστικό ιστό της πόλης και συνεχίζονται ταυτόχρονα οι εργασίες άντλησης υδάτων για την ηλεκτροδότηση άλλων 55, με αντλητικά μηχανήματα που έχουν μεταφερθεί εκτάκτως από άλλες περιοχές.

Επιπλέον σήμερα θα γίνει επιθεώρηση του Δικτύου στα σημεία που δεν είναι προσβάσιμα με drone, ενώ συνολικά στην περιοχή εργάζονται 10 συνεργεία.

Ρεπορτάζ στην πόλη της Καρδίτσας, μιας “τελειωμένης πόλης” όπως την χαρακτήρισε ο καθηγητής κ. Λέκκας.

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ στις Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020

Συντακτική ομάδα ΕΡΤ Βόλου

www.ert.gr

Τάσος Οικονόμου
image}

Αφήστε μια απάντηση