Α. Τσίπρας: Έχουμε συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση

Α. Τσίπρας: Έχουμε συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση

Τα μέτρα που προτείνουμε δεν είναι έξω από τη σφαίρα της λογικής, είναι κοστολογημένα και τα είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά. Παρουσιάσαμε ένα συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση ακόμα και αύριο το πρωί, τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο πλαίσιο του φόρουμ της Helexpo στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν διαφορετικές συνθήκες. «Βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία, είχαμε υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα πολύ μεγαλύτερα από το 3,5%, ήμασταν χωρίς πρόσβαση στις αγορές και χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους. Βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια, πιάσαμε τους στόχους. Ακολουθήσαμε μια νέα οικονομική πολιτική που είχα εξαγγείλει εδώ. Μέσα σε λίγους μήνες φέραμε μια σειρά αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αναιρούσαν βασικές πτυχές του προγράμματος. Μεταξύ άλλων φέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μείωση ΕΝΦΙΑ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Αποφύγαμε την περικοπή των συντάξεων, δώσαμε αναδρομικά σε αντίθεση με το κούρεμα 60% που κάνει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δώσαμε εν είδη σοβαρού επιδόματος τη 13η σύνταξη.
Και συνέχισε ότι η κυβέρνηση σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Σήμερα Λαγκάρντ και Ντράγκι λένε «ξοδέψτε». Η κυβέρνηση έχει 37 δισ. ευρώ που εμείς αφήσαμε. Δεν δικαιολογείται.
Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα έξω από τη σφαίρα της λογικής. Είναι απολύτως κοστολογημένα μέχρι το τελευταίο ευρώ. 3 δισ. τα μόνιμα μέτρα, πολλά από αυτά τα είχαμε εξαγγείλει και προεκλογικά, είναι απολύτως απαραίτητα ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα.
Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν κόστος περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και είναι απολύτως επιβεβλημένα για να μην πάμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας. Και θέλουμε και μπορούμε», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το αν θα στηρίξει ένα ενδεχόμενο 2o lockdown o κ. Τσίπρας είπε ότι θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Σημείωσε ότι «το ουσιαστικό ερώτημα» δεν είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, αλλά τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση αυτούς τους έξι μήνες για να οδηγηθούμε σε αυτό και και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν το προηγούμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης να ευλογούσε τα γένια της κυβέρνησης εξαιτίας της στάσης των πολιτών και τώρα, που τα πράγματα δεν πάνε καλά, η ευθύνη να χρεώνεται στους πολίτες;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρξε σχεδιασμός χωρίς αρχή, μέση και τέλος, αντιφάσεις και άνοιγμα του τουρισμού καθ΄υπόδειξη μεγάλων συμφερόντων. Έκανε λόγο για εγκληματική αμέλεια καθώς όπως είπε δεν αξιοποίησαν τον χρόνο που τους έδωσαν οι πολίτες για να ενισχύσουν τα αδύναμα σημεία του συστήματος υγείας με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στο σημείο να λένε ότι μένουν 22 κρεβάτια αδιάθετα στην Αττική.

Για το θέμα των δημοσκοπήσεων αλλά και των χαρακτηρισμών έναντι του κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του, ανέφερε ο κ. Τσίπρας: «Το πόσο δύσκολο είναι να καθίσει κανείς στο ίδιο τραπέζι όταν ανταλλάσσονται χαρακτηρισμοί, με συγχωρείτε συγκάλεσα τρεις φορές το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών όταν ψεύτη με ανεβάσανε κλέφτη με κατέβαζανε. Όταν βρισκόμουν σε μία διαδικασία επίλυσης κρίσιμων εθνικών ζητημάτων όταν βρισκόμουν στη δύσκολη μέγκενη τις διαπραγματεύσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο κ. Μητσοτάκης πολλές φορές έπαιρνε ακραίες θέσεις των δανειστών αντί να υπερασπιστεί την ελληνική Κυβέρνηση. Δεν είναι δικαιολογία αυτό που λέτε τώρα. Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής απάτης με πάρα πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα δεν είναι μόνο η συμφωνία των Πρεσπών πού είναι το πιο κλασικό το μεγαλύτερο το πιο σκληρό παράδειγμα που θα μπορούσα να σας δώσω. Γιατί εδώ δεν επρόκειτο απλά για μία διαφωνία. Επέλεξε να διαφωνήσει και να μας δικάσει στον ελληνικό λαό και δεύτερον είχε υποσχεθεί περισσότερες δουλειές και μεγαλύτερη ανάπτυξη διότι δεν μας έφτανε η ανάπτυξη 4% και μόλις πριν έρθει η πανδημία. Λέει δεξιά και αριστερά ότι έχει δώσει 24 δισ. ευρώ το πρόβλημα δεν θα ήταν αν δεν είχε δώσει 24 ή είχε δώσει 14. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν εκταμιευτεί 4,6 δισ, άρα λοιπόν αυτό είναι μία διαρκή πολιτική απάντηση διαρκής.
Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις «υπάρχουν ειδών και ειδών έρευνες και μετρήσεις. Υπάρχουν αυτές οι οποίες παραγγέλνονται για να μπορεί κανείς να διαπιστώσει τις τάσεις που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν και αυτές που παραγγέλνονται για να διαμορφώσουν τις τάσεις που θα επικρατήσουν στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν. Οι δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν ότι το προηγούμενο διάστημα το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και των πολιτών συσπειρώθηκε γύρω από την κυβέρνηση για να αντιμετωπισθεί η ο κίνδυνος και η απειλή της απώλειας ανθρώπινης ζωής και σήμερα δείχνουν οι ίδιες αξιόπιστες μετρήσεις ότι ακριβώς τα νούμερα αλλάζουν μέρα ταχύτητα έχουμε ακριβώς ανάποδα νούμερα σε σχέση με τον δείκτη εμπιστοσύνης και τη διαχείριση της πανδημίας στην κυβέρνηση. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία τα μελετάμε σε κάποιες μετρήσεις οι οποίες μου θυμίζουνε λίγο το παλαιό ρητό του Γεωργίου Παπανδρέου: Όσο δυστυχεί η χώρα τόσο περισσότερο ευημερούν οι αριθμοί και τα νούμερα κάποια δημοσκοπήσεων. Πρέπει να είναι κάποιος κριτικός απέναντι στις μετρήσεις και να ξέρει να τις διαβάζει σωστά», είπε.

«Αν με ρωτάτε για τον ΣΥΡΙΖΑ θα σας πω ότι το κόμμα στην πιο δύσκολη στιγμή μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης και μετά από μία ήττα στις ευρωεκλογές με εννέα μονάδες που όλοι θεωρούσαν δεδομένο ότι θα πάει η διαφορά σε διπλό σκορ κατέγραψε 32%. Στόχος μας είναι το 32 να γίνει 42 για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Κανένα κόμμα δεν έχει καταφέρει Βεβαίως να μην περάσει και μία περίοδο αναστοχασμού μία περίοδο όπου ψάχνουμε να βρούμε ώς με συλλογικές διαδικασίες να κάνουμε αυτοκριτική μας, την αποτίμησή μας για να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μπροστά. Πιστεύω ότι οι εξελίξεις που προέκυψαν αυτό το διάστημα ήτανε πιο σοβαρές και πιο μεγάλες από ότι θα μπορούσε κανείς να σχεδιάζει σε κανονικές συνθήκες θα μας αναγκάζουν οι συνθήκες και εξελίξεις να είμαστε έτοιμοι Δεν θα αποτελέσει η κανέναν αιφνιδιασμό η όποια επιλογή του κυρίου Μητσοτάκη αν την κάνει αυτή την επιλογή να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές δεν θα αποτελέσει αιφνιδιασμό διότι θα προκύψει από τον δικό του αιφνιδιασμό από τη δυσκολία αντιμετώπισης της πραγματικότητας και των προβλημάτων που διογκώνονται ακόμα περισσότερο από την πολιτική που έχει επιλέξει ο ίδιος να εφαρμόσει».

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τη θέση των Ευρωπαίων εταίρων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έχει συναντήσει πολλές φορές τον Τουρκο πρόεδρο και πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε δύσκολες συνθήκες, αναφέροντας περιστατικά που έπρεπε να διαχειρισεί, όπως το μεταναστευτικό, την υπόθεση με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς στα σύνορα, την υπόθεση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς. «Δεν σταματήσαμε να είχαμε κανάλια επικοινωνίας, χωρίς όμως να έλειπαν οι δύσκολες στιγμές» και σημείωσε πως είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που πήγε μέσα σε ένα 6μηνο τρεις φορές στην Τουρκία, ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα και ο Τούρκος πρόεδρος. Δεν πρέπει να μας αιφινιδιάζει ο Ερντογάν, είναι προβλέψιμη η τακτική του και θέλει συνεχώς να δημιουργεί τετελεσμένα.

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου
image}

Αφήστε μια απάντηση