Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή λόγω του «Ιανού»

Share this

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου σε πολλές περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία “Ιανός” η οποία θα σαρώσει τη χώρα, φέρνοντας έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές, ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.

Πολλοί δήμοι σε περιοχές που αναμένεται να πληγούν αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστά τα σχολεία προκειμένου να μην υπάρξουν μετακινήσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων λόγω των δύσκολων συνθηκών και να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Η λίστα των περιοχών και των δήμων που προχωρούν σε ανάλογες αποφάσεις ανανεώνεται διαρκώς.

Δυτική Ελλάδα

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη. Σύμφωνα με την περιφέρεια, «η απόφαση ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για λόγους πρόληψης και εξαιτίας του επικείμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας».

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, «το σύνολο του μηχανισμού της περιφέρειας έχει τεθεί σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής, ενώ ο περιφερειάρχης σε μήνυμά του προς τους πολίτες της περιοχής και ιδιαίτερα όσους κατοικούν κοντά σε παράκτιες περιοχές ή περιοχές με ποτάμια και μεγάλα ρέματα ή περιοχές που έχουν υποστεί κατά το παρελθόν σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες ή ισχυρούς ανέμους, τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τις υπαίθριες εργασίες και εάν είναι δυνατό, να μετακινηθούν σε σπίτια και περιοχές που βρίσκονται μακριά από ακτές και μεγάλα ποτάμια».

Στο μεταξύ, συνεδρίασε σήμερα στην Πάτρα το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της Αχαΐας και σύμφωνα με την περιφέρεια, «αποφασίστηκε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, βάσει του έκτακτου δελτίου που έχει εκδοθεί, τα οποία αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις καθημερινές και υπαίθριες δραστηριότητες των πολιτών».

Σε δηλώσεις που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε θέσει σε ετοιμότητα όλο τον μηχανισμό της περιφέρειας, τα μηχανήματά μας θα βρίσκονται σε επίκαιρα σημεία που πιθανόν να έχουμε επικίνδυνα φαινόμενα, ενώ ιδιώτες εργολάβοι ήδη παρεμβαίνουν σε σημεία που υπάρχει ιστορικό επικινδυνότητας».

Επίσης, συνεδρίασε σήμερα στοn Δήμο Πατρέων το τοπικό συντονιστικό όργανο, ενόψει της επικείμενης, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, κακοκαιρίας και στην περιοχή της Πάτρας.

Σύμφωνα με τον δήμο, κατά την συνεδρίαση τονίσθηκε ότι όλες οι υπηρεσίες του δήμου και των συναρμόδιων φορέων θα βρίσκονται στη μέγιστη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, όπως καθαρισμός φρεατίων, αυλακιών, οδών, κά, που προβλέπονται στο γενικό σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων του Δήμου Πατρέων.

Ζάκυνθος

Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη θα είναι κλειστά την Παρασκευή και τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν το νησί.

Κεφαλονιά – Ιθάκη

Όπως ενημέρωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δια του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σταύρου Τραυλού, τα σχολεία σε Κεφαλονιά και Ιθάκη επίσης δεν θα λειτουργήσουν αύριο, Παρασκευή (18/9), για προληπτικούς λόγους λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων «Ιανός».

Θήβα

Ο Δήμος Θηβαίων με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι με απόφαση του Δημάρχου Θηβαίων όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής του θα είναι κλειστά την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020. Η απόφαση ελήφθη μετά το υπ’ αρ. 04/16-9-2020 έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ/ΕΜΚ, που προβλέπει ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις ανέμους, με ισχύ από το απόγευμα της Πέμπτης 17/9 έως και το Σάββατο 19/9. Επιπλέον, συνεκτιμήθηκε η δυσκολία υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες προαυλισμού των μαθητών, φυσικού αερισμού και καθαριότητας των αιθουσών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Άργος- Μυκήνες

Σε ετοιμότητα είναι και ο Δήμος Άργους – Μυκηνών για το επερχόμενο πέρασμα του “Ιανού”. Με ανακοίνωσή του ο Δήμος γνωστοποίησε ότι αύριο, Παρασκευή τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Αναλυτικά η ανακοίνωση: “Λόγω της πρόβλεψης της ΕΜΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για ακραία καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν τις επόμενες ώρες την περιοχή μας και για την προστασία γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού κατά την μετακίνηση τους, με απόφαση του Δημάρχου Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του Δήμου Άργους Μυκηνών συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ για αύριο Παρασκευή 18/9”.

Χαλκίδα

Με απόφαση της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα και έχοντας υπόψιν το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Ε.Μ.Υ., διακόπτεται προσωρινά η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών του Δήμου Χαλκιδέων, καθώς και των Δομών των Κ.Δ.Α.Π και Κ.Δ.Α.Π. ΜΕΑ για αύριο, Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020. Η διακοπή λειτουργίας θα γίνει για προληπτικούς λόγους ασφαλείας λόγω των επικείμενων έντονων καιρικών φαινομένων, που θα επηρεάσουν τον Δήμο Χαλκιδέων αλλά και υγιεινής, καθώς θα είναι δυσχερής η εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων πρόληψης από την μετάδοση του κορονοϊού Covid-19 (π.χ. διαλείμματα μάσκας στο προαύλιο, εξαερισμός αιθουσών).

Share this

Αφήστε μια απάντηση