«Στόχος η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους σε βάθος τετραετίας»

«Στόχος η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους σε βάθος τετραετίας»

«Δεν υποστέλουμε τη σημαία των μεταρρυθμίσεων χάρην της συγκυρίας, αντίθετα η συγκυρία απέδειξε πόσο σημαντικές είναι οι μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία δημοσιογράφοι υπέβαλαν ερωτήματα και για το πακέτο των 6, 8 δισ.

«Η ύφεση είναι παγκόσμια. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929 και η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, που ήθελαν να είναι στη χειρότερη θέση εντός Ευρωζώνης», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση από τον Νίκο Οικονόμου της εφημερίδας «Μακεδονία» σχετικά με το πακέτο των 6,8 δισ. για την οικονομία.

Είναι πολεμοφόδια για το μέλλον, εν μέσω ύφεσης κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι ζείτε σε άλλον πλανήτη, το ερώτημα που τέθηκε.

«Κρατάμε πυρομαχικά και προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται στο δύσκολο φθινόπωρο και τον ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα. Προσπαθούμε να στηρίξουμε τους πιο αδύνατους», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοστάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι και τα ταμειακά διαθέσιμα είναι πολεμοφόδια, χωρίς να υπονομεύεται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που συνιστά μέγιστη παρέμβαση για στήριξη της μεσαίας τάξης».

«‘Ολοι μαζί στην απέναντι όχθη, είναι το μήνυμα, αλλά είμαστε στο μέσο του ποταμού με ύφεση που αν φτάσει στο 8-9% θα έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Αλλά δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας

«Η δέσμευση για κατάργηση εισφοράς αλληλεγύης για όλους, είχε εξαγγελθεί σε βάθος τετραετίας και το 2021 κάνουμε το πρώτο βήμα. Επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας που έχει πληγεί περισσότερο από τους συνταξιούχους, ανέφερε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι.

Δεν θα γίνει καμία έξωση

Σε ερώτηση  σχετικά με «πτώχευση με διαδικασία εξπρές και ενδεχόμενο κύμα πλειστηριασμών, αλλά και σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας», ο Πρωθυπουργός απάντησε:

«Κανείς πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος 2020 -γιατί πρέπει να προφτάσουμε να έχουμε ψηφίσει το νέο πλαίσιο της δεύτερης ευκαιρίας που αντιμετωπίζει ολιστικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, το οποίο ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια και είναι μεγάλος βραχνάς στην ελληνική οικονομία».

Σχετικά με το νέο φορέα που θα πάρει στην κυριότητα του ακίνητα πρώτης κατοικίας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «μπορεί ένας άνθρωπος να χάσει την κυριότητα αλλά θα μένει στο σπίτι του».

Βοηθάμε νοικοκυριά να μην φτάσουν σε σημείο να κοκκινίσει το δάνειο, σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ όπως είπε, «όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει να λήξει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Πλειστηριασμοί θα γίνουν, αλλά όχι για την πρώτη κατοικία

«Είναι πολύ θετική η ανταπόκριση στο πρόγραμμα Γέφυρα, που μας βοηθά να προλάβουμε το κακό, πριν κοκκινίσουν δάνεια. Δεν θα γίνει καμία έξωση. Αυτός είναι ο σκοπός των παρεμβάσεών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα που άνθρωποι έχασαν την πρώτη τους κατοικία. Πλειστηριασμοί θα γίνουν, αλλά όχι για την πρώτη κατοικία. Ένας επιχειρηματίας που έχει φεσώσει την τράπεζα θα χάσει για παράδειγμα το εξοχικό του σε ένα νησί» εξήγησε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Πρόγραμμα επιδότησης 100.000 Θέσεων εργασίας με πλήρη κάλυψη εργοδοτικών εισφορών για έξι μήνες

«Μειώσαμε τις εισφορές γιατι πρέπει να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική για τον εργοδότη, που τελικά παίρνει απόφαση πρόσληψης εργαζομένου ή μαύρης εργασίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Από την στήριξη της ανεργίας πρέπει να περάσουμε στην επιδότηση εργασίας με πρόγραμμα που καλύπτει πλήρως τις εργοδοτικές εισφορές, ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγγειλε σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας.

Επιπλέον δίνεται κίνητρο 200 ευρώ στην ανά μήνα επιδότηση ανά μήνα για τους μακροχρόνια ανέργους.

Μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση

Θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση της πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση το οκταώρου. Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση για το γεγονός ότι ένα εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται επιτέλους κάποιο ουσιαστικό εξορθολογισμό, υπογράμμισε.

«Μνημονιακό μέτρο είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ή η μείωση των εργοδοτικών εισφορών;»

Για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις επικρίσεις της αντιπολίτευση και το ενδεχόμενο ενός νέου «μνημονίου», απάντησε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «οι ωραίες ταμπέλες ωραία καίγονται» κι όποιος θέλει να ασκεί κριτική να το κάνει με πειστικά επιχειρήματα. «Μνημονιακό μέτρο είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ή η μείωση των εργοδοτικών εισφορών;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε με ορίζοντα τετραετίας για να εφαρμόσει ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Το πρόσθετο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία», επεσήμανε. «Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για έξυπνες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».

«Εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί»

«Δεν πρόκειται να ακουμπήσουμε καμία σύνταξη ούτε στο μεταβατικό στάδιο- Εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί», είπε ο Πρωθυπουργός ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για την κεφαλαιοποιητική διαχείριση των επικουρικών συντάξεων, ανέφερε : «Για τους νέους ασφαλισμένους θα δημιουργήσουμε έναν νέο κουμπαρά για τις εισφορές τους».

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση