Κ. Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Είμαστε στο μέσο ορμητικού ποταμού – Στοίχημα να περάσουμε στην άλλη όχθη

Κ. Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Είμαστε στο μέσο ορμητικού ποταμού – Στοίχημα να περάσουμε στην άλλη όχθη

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός όπου είναι σε εξέλιξη το Thessaloniki Helexpo Forum, στη θέση της 85ης Διεθνούς Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί εξαιτίας των ειδικών συνθηκών λόγω πανδημίας. «Είμαστε στο μέσο ενός ορμητικού ποταμού. Στοίχημα να περάσουμε στην άλλη όχθη» είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo δίνοντας το στίγμα της αποψινής ομιλίας.

Όπως ανέφερε πρόκειται για μια διαφορετική ομιλία. «Θα  μιλήσουμε για το πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη, η κοινωνία ζητά σταθερότητα και ασφάλεια και το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που έχει η κυβέρνηση. Όσο εστιασμένοι είμαστε να απαλύνουμε τις συνέπειες από την πανδημία βραχυπρόθεσμα, τόσο εστιασμένοι είμαστε και στις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να μπουν σε τροχιά ώστε να επιστρέψει η χώρα στην εμβληματική ανάπτυξη», είπε.

Για τη ΔΕΘ-Helexpo ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να δει την κρίση λόγω του κορονοϊού ως ευκαιρία και σημείωσε πως πρέπει να καθιερωθεί ως θεσμός το πολιτικό Φόρουμ Thessaloniki Helexpo Forum που πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος, λόγω ακυρωσης της 85ης ΔΕΘ, ώστε να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον εμπορικό και τον πολιτικό χαρακτήρα της Διεθνούς Εκθεσης.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη την ανάπλαση της ΔΕΘ και είπε ότι μέσα σε ένα χρόνο και σε συνθήκες πανδημίας έγιναν πράγματα που θα χρειάζονταν χρόνια για να προχωργσει το έργο της ανάπλασης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας είπε στις 28 Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έργο της ανάπλασης.

Ο πρωθυπουργός έφτασε φορώντας μάσκα.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν όλοι τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μετά και τις χθεσινές παρατηρήσεις που έκανε ο πρωθυπουργός φθάνοντας στη Θεσσαλονίκη, προς ορισμένους που δεν φορούσαν μάσκες.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Θεόδωρος Καράογλου, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο περιφεριάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΘ/Helexpo, ο πρωθυπουργός περπάτησε στους χώρους της Διεθνούς έκθεσης και ο κ. Τζήκας του έδειξε, σε μακέτα, πως θα είναι ο χώρος της ΔΕΘ μετά την ανάπλαση.

Το βράδυ στις 19:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει από το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» την κεντρική ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, όπου θα παρουσιάσει τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης με γνώμονα την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Η ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ θα γίνει σε ακροατήριο μόλις 50 ατόμων, όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όλες τις συγκεντρώσεις. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι μόνο οι υπουργοί που σχετίζονται άμεσα με τα της οικονομίας και της ανάπτυξης, ενώ οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων κι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Η αίθουσα στο Βελλίδειο θα είναι κι αυτή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του περιορισμένου ακροατηρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλά πληροφορημένες πηγές αναμένεται ότι η ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι μικρότερη σε διάρκεια, θα απαντά κυρίως στις αγωνίες των πολιτών για τις επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία και θα περιγράφει τον ετήσιο οικονομικό προγραμματισμό της κυβέρνησης, ρίχνοντας το βάρος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν κλειδώσει είναι:

• Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
• Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης έως 50%
• Παράταση μειωμένης προκαταβολής φόρου
• Μείωση ΕΝΦΙΑ από το 2021 από 8% έως 10%
• Ενίσχυση ενόπλων δυνάμεων σε προσωπικό και εξοπλισμό

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στα ελληνοτουρκικά στον απόηχο της συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο και την επιβεβαιωμένη από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο, σε πνεύμα κοινό με την εθνική γραμμή ότι «σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις».

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι πρέπει να περιμένουμε ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ: «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της», ανέφεραν οι πηγές υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτό αποτυπώθηκε και στη διακήρυξη της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.

Την Κυριακή στη 1 μετά το μεσημέρι θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη στους εκπροσώπους του Τύπου.

Λόγω των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων και με δεδομένο ότι το σύνολο των ατόμων που θα βρίσκεται στην αίθουσα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 50, θα γίνει ένας συνδυασμός φυσικής παρουσίας και ερωτήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι περισσότεροι από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους -περίπου 150 παρευρέθησαν στην περυσινή έκθεση- θα συμμετέχουν στη συνέντευξη ηλεκτρονικά.

Κινητοποιήσεις από τα συνδικάτα

Μπορεί η φετινή ΔΕΘ να μην μοιάζει με καμία προηγούμενη ωστόσο συνδικάτα, κόμματα και συλλογικότητες απευθύνουν πρόκληση σήμερα Σάββατο σε μαζική συμμετοχή και στις φετινές κινητοποιήσεις, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ στο κέντρο της συμπρωτεύουσας από τις 15:00

ΕΚΘ και ΓΣΕΕ έχουν ανακοινώσει πως δεν θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορονοϊού.

Η ΑΔΕΔΥ οργανώνει στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου, στο άγαλμα του Βενιζέλου συλλαλητήριο με την τήρηση όλων των μέτρων που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Πηγή ΕΡΤ, ρεπορταζ Μ. Παπαδάκη, Φ. Βαρβάρα

www.ert.gr

ertweb
image}

Αφήστε μια απάντηση