Στήριξη του Ευρωπαϊκού Νότου σε Ελλάδα και Κύπρο (video)

Στήριξη του Ευρωπαϊκού Νότου σε Ελλάδα και Κύπρο (video)

Στο κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική αποτυπώνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, η ομόθυμη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Οι ηγέτες των χωρών του Νότου ηγέτες εξέφρασαν ην πλήρη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις κυριαρχίας από την Τουρκία και καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα με το δίκαιο της θάλασσας. Επίσης, καλούν όλες τις πλευρές να μπουν σε διάλογο καλωσορίζουν τις προσπάθειες Μπορέλ και Γερμανίας για το διάλογο στο ζήτημα. Υποστηρίζουν ότι εάν δεν σταματήσουν Οι παραβιάσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταρτίσει έναν κατάλογο μέτρων οι οποίοι μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή.

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Μακρόν

Μπροστά στο σταυροδρόμι «αποκλιμάκωση και διάλογος ή κυρώσεις» βρίσκεται η Άγκυρα, μετά και τα μηνύματα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσικής, στην οποία εκφράστηκε η απερίφραστη στήριξη σε Αθήνα και Λευκωσία. Η Τουρκία δεν είναι πλέον Ευρωπαίος εταίρος, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Μακρόν.

Έχοντας στείλει και οι δύο νέα σαφή μηνύματα στην Άγκυρα, η οποία συνεχίζει να «πλέει» στα νερά της παραβατικότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος συζήτησαν την Πέμπτη εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις συνεχιζόμενες εμπρηστικές κινήσεις της Τουρκίας. Στο ραντεβού των κύριων Μητσοτάκη και Μακρόν επιβεβαιώθηκε η απόλυτη συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας ως προς την κεντρική τους στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.

«Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», είναι το μήνυμα που εξέπεμψαν οι δύο ηγέτες στη συνάντησή τους στην Κορσική, η οποία ξεπέρασε τη μία ώρα.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης, με κυβερνητικές πηγές να συστήνουν υπομονή για όσα θα ακούσουμε από τον κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της», είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τη συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές· κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.

Την περαιτέρω ισχυροποίηση των σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας αποτύπωσε ο Πρόεδρος Μακρόν, με μήνυμά του στο Twitter: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρόεδρος της Κομισιόν Σαρλ Μισέλ συνομίλησε με τηλεδιάσκεψη με τους Νίκο Αναστασιάδη και Άγκελα Μέρκελ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έντονο το ελληνικό στοιχείο στην Κορσική

Στο Αζαξιό πολλές οδοί έχουν ελληνικές αναφορές. Πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν και τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του Νότου, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο της κοινότητας Καργκέζε François Garidacci και τις ελληνικής καταγωγής Marie-Louise Zanettacci και Emmanuelle Frimigacci-Peroni.

Ο κ. Garidacci, δήμαρχος της κοινότητας Cargèse από το 2001, πρωτοστάτησε στη διαδικασία αδελφοποίησης του Καργκέζε με το Οίτυλο κατά τη δεκαετία του 1990. Η κυρία Zanettacci είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, καθώς και για την περιήγηση επισκεπτών στους χώρους αυτής. Η κυρία Frimigacci-Peroni είναι αντιδήμαρχος της κοινότητας του Καργκέζε από το 2014.

Το Καργκέζε ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τους απογόνους ομάδας μεταναστών από τη Μάνη, οι οποίοι είχαν πρωτοεγκατασταθεί στην Κορσική έναν αιώνα νωρίτερα.

Ελληνογαλλική συνεργασία με γεωστρατηγικό υπόβαθρο

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι απλά ένας ακόμα φιλέλληνας Γάλλος Πρόεδρος, οι δηλώσεις του έχουν υπόβαθρο πολιτικό και στρατηγικό. Η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο κρίνει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, η Τουρκία απειλεί και τον διεθνή ρόλο της ΕΕ, σημειώνει για την ΕΡΤ ο Νίκος Μελέτης.

Απειλητικές δηλώσεις από Άγκυρα

Η συνάντηση στην Κορσική ήταν ο λόγος που ο Γάλλος πρόεδρος συγκεντρώνει σήμερα τα πύρινα βέλη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του γνωστού για την καθόλου διπλωματική γλώσσα του εκπροσώπου του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.

Ο Τσελίκ σε αναρτήσεις του στο Twitter κατηγόρησε τον Γάλλο Πρόεδρο «ότι παίζει το παλιό και ανήθικο παιχνίδι των αποικιοκρατών, οι οποίοι έκαναν δήθεν ότι αγαπούσαν τους λαούς που στη συνέχεια τους κατακτούσαν, ενώ έβαζαν στόχο τους πατριώτες ηγέτες των λαών».

Γ. Πρεβελάκης: Ευκαιρία για την Ευρώπη να διαμορφώσει γεωπολιτική παρουσία

Ενδεχομένως βρισκόμαστε μπροστά σε μία ιστορική στιγμή όχι μόνο για την Ελλάδα και τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την Ευρώπη, η οποία πρέπει να αποκτήσει γεωπολιτική παρουσία, σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σορβόνη, συγγραφέας και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.

Η Τουρκία με τη συμπεριφορά της δίνει την ευκαιρία στην Ευρώπη να διαμορφώσει αυτόνομη γεωπολιτική παρουσία.

Σχετική είδησηΜητσοτάκης-Μακρόν: Διάλογος ή κυρώσεις η απάντηση στην Τουρκία (video)

Ρεπορτάζ: Δ. Γκάτσιος, Ν. Μελέτης, Κ. Αντωνιάδη
Κωνσταντινούπολη, Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου
Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

ertweb
image}

Αφήστε μια απάντηση