Η ΕΡΤ στο ΚΥΤ Μόριας – Εικόνες ολοσχερούς καταστροφής και απόγνωσης – Ο Σχοινάς στη Λέσβο (video)

Η ΕΡΤ στο ΚΥΤ Μόριας – Εικόνες ολοσχερούς καταστροφής και απόγνωσης – Ο Σχοινάς στη Λέσβο (video)

Αδύνατο να περιγραφεί με λόγια η εικόνα στο ΚΥΤ Μόριας μετά τις απανωτές δύο φωτιές που κατέστρεψαν το σύνολο των καταλυμάτων, η απόγνωση των προσφύγων και μεταναστών και η αγωνία για το αύριο του νησιού. Σήμερα μεταβαίνει στη Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στη Μόρια για την εκτίμηση της κατάστασης.Την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, σε ανάρτησή του στο Facebook στα ελληνικά.


Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη ο καταυλισμός των 13.000 ατόμων που ζούσαν στο ΚΥΤ Μόριας Λέσβου καθώς μια δεύτερη πυρκαγιά χθες το βράδυ ολοκλήρωσε το καταστροφικό έργο της πρώτης.

Χιλιάδες αιτούντες άσυλο, άνθρωποι κάθε ηλικίας, εγκατέλειψαν τον καταυλισμό στην προσπάθειά τους να σωθούν. Η είσοδος στην πόλη φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ νωρίτερα ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω πανδημίας που επιτείνει την ανησυχία αλλά και την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση για τη στέγαση τους και τον εντοπισμό των υπολοίπων 27 μεταναστών από τους 35 που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό αλλά και των επαφών τους.

Κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στην Μόρια για επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης, ενώ σε κοινή συνέντευξη Τύπου από κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα τονίστηκε ότι 3.500 αιτούντες άσυλο έχουν μείνει χωρίς στέγη. Οι πλέον ευάλωτοι – περίπου 1.000 άτομα – θα διανυκτερεύσουν σε πλοίο στο λιμάνι της Μυτιλήνης και το οποίο παραχωρεί δωρεάν η εταιρεία Blue Star. Σήμερα αναμένεται να καταπλεύσουν δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία επίσης θα χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή φιλοξενία.

Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η Κομισιόν ανέλαβε τη στέγαση και μετακίνηση στην ενδοχώρα των 408 ασυνόδευτων παιδιών, που διέμεναν στο ΚΥΤ. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, μαζί με τα κράτη-μέλη, διαμηνύει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Όλοι όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια να απελαθούν αυτομάτως», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή
image}

Αφήστε μια απάντηση