PS5 Digital vs Xbox Series S: Συγκρίνουμε τις οικονομικές next-gen προτάσεις

Πριν λίγες ώρες η Microsoft ανακοίνωσε και επίσημα την οικονομική της πρόταση για τη νέα γενιά κονσολών, το Xbox Series S. Σε αντίθεση με την φθηνότερη πρόταση της Sony, η οποία απλά αφαιρεί το Blu-Ray drive, η νεότερη πρόταση της Microsoft έχει χαμηλότερα χαρακτηριστικά σε σχέση με το Xbox Series X. Πάμε να δούμε λοιπόν τα χαρακτηριστικά των δύο οικονομικών προτάσεων.

Το Xbox Series S και το PlayStation 5 έρχονται με επεξεργαστή 8 πυρήνων Zen 2 της AMD. Οι πυρήνες του Series S είναι χρονισμένοι στα 3.8GHz, ενώ του PlayStation 5 είναι χρονισμένοι στα 3.5GHz. To PS5 κερδίζει στη δύναμη της GPU, καθώς έχει μία κάρτα γραφικών που αποτελείται από 36 Compute Units με 10.28TFLOPS και χρονισμό στα 2.23GHz, η οποία βασίζεται στην αρχιτεκτονική RDNA 2. Στην ίδια αρχιτεκτονική βασίζεται και η GPU του Series S, όμως φτάνει μέχρι τα 4TFLOPS, αφού αποτελείται από 20 Compute Units και χρονισμό στα 1.55GHz.

Τα δύο συστήματα έρχονται με μνήμη RAM τεχνολογίας GDDR6, με το PlayStation 5 να προσφέρει 16GB, ενώ το Xbox Series S μόλις 10GB, αν και θα υποστηρίζει τις Quick Resume λειτουργίες του Series X. Ο αποθηκευτικός χώρος στο Xbox ανέρχεται στα 512GB και είναι τύπου NVMe SSD ενώ το PS5 εξοπλίζεται με 825GB SSD. Και οι δύο κονσόλες υποστηρίξουν επεκτάσιμο αποθηκευτικό χώρο μέσω εξωτερικού SSD. Το Xbox Series S μπορεί να φτάσει έως 1.440p ανάλυση και έως 120fps, ενώ το PlayStation 5 μπορεί να σηκώσει έως και 8K ανάλυση και έως 120fps.

Το μεγάλο όπλο της Microsoft είναι η τιμή του Xbox Series S, καθώς ανέρχεται στα 299 ευρώ, λόγω των εκπτώσεων που έχουν γίνει στο hardware της συσκευής. Από την άλλη, δε γνωρίζουμε σε τι τιμή θα έρθει το PlayStation 5 Digital, όμως φαντάζει απίθανο η αφαίρεση του Blu-Ray drive και μόνο να το φτάσει στα επίπεδα της τιμή του Series S.

Βέβαια, όλα θα κριθούν στο τι θέλει κανείς από την κονσόλα του: Το PlayStation 4 πρόσφερε τα περισσότερα αποκλειστικά παιχνίδια σε αυτή τη γενιά, κάτι που περιμένουμε να συνεχιστεί και με το PlayStation 5. Από την άλλη, η δελεαστική πρόταση του Game Pass, αλλά και τα νέα studio της Microsoft ίσως αλλάξουν το τοπίο στην επόμενη γενιά. Πιστεύετε ότι με τη τιμή του Series S η Microsoft έχει κάποιο προβάδισμα;

PS5 Digital vs Xbox Series S: Συγκρίνουμε τις οικονομικές next-gen προτάσειςTechblog.gr

Κώστας Λεοντιάδης