Την τουρκική επιθετικότητα παρουσίασε η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ

Την τουρκική επιθετικότητα παρουσίασε η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ

Πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα διεξάγεται το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ κατόπιν ελληνικού αιτήματος και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας «σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας».

Ως προς τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο, τα σχόλιά της.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, δέσμευση σε Αρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ που αναφέρεται σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

Η Ελλάδα τόνισε επιπλέον ανάγκη άμεσης απόσυρσης συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ORUÇ REIS, από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση