Ο 12 χρονος Ανδρέας Σμάγος, βιρτουόζος στο ούτι, μιλάει για το βιβλίο του (video)

Ο 12 χρονος Ανδρέας Σμάγος, βιρτουόζος στο ούτι, μιλάει για το βιβλίο του (video)

Ένας πολυτάλαντος 12χρονος, ο Ανδρέας Σμάγος, βιρτουόζος στο ούτι, παρουσίασε σήμερα στην ΕΡΤ το βιβλίο του σχετικά με την ιστορία αυτού του μουσικού οργάνου στη Χαλκιδική.

«Το ούτι στη Χαλκιδική και οι ουτίστες της Σιθωνίας», είναι ο τίτλος του βιβλίου, το πρώτο μέρος του οποίου μιλάει για το ούτι στη Χαλκιδική και την έκδοση του έχει αναλάβει ο ομώνυμος δήμος.

«Έχω βρει 112 ουτίστες, από τους οποίους οι 94 ήταν ντόπιοι. Τότε η Χαλκιδική είχε μια ιδιαιτερότητα: Τα κλειδιά επάνω στο ούτι ήταν σιδερένια και έβαζαν συρμάτινες χορδές, πράγμα που στον υπόλοιπο κόσμο δεν υπήρχε», εξηγεί ο Ανδρέας.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στους ουτίστες της Σιθωνίας, μιλάει για τη ζωή τους και το έργο τους. Πώς όμως ένα τόσο μικρό παιδί αποφάσισε να ασχοληθεί με μια τόσο απαιτητική έρευνα, στην οποία μάλιστα αφιέρωσε όλες τις καλοκαιρινές του διακοπές τα τελευταία δύο χρόνια;

«Πριν από δύο χρόνια με είχε καλέσει η χορωδία του Αγίου Νικολάου Σιθωνίας να πάω να παίξω μαζί τους σε μια παράσταση που είχαν και όταν τέλειωσε, μια συγχωριανή τους μου είπε ότι της άρεσα πάρα πολύ και της θύμιζα τον πατέρα της που έπαιζε ούτι. Κι εγώ παραξενεύτηκα, γιατί ο παππούς μου δεν ήξερε κανέναν που να παίζει ούτι στη Χαλκιδική. Κι έτσι αποφάσισα να κάνω μια έρευνα και τελικά βγήκε πολύ υλικό. Στην αρχή δημοσίευσα ένα άρθρο στο Πανχαλκιδικό, που μιλούσε για κάποιους ουτίστες, και μετά άρχισα σιγά σιγά να γράφω το βιβλίο».

Ο μικρός Ανδρέας, που όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει δάσκαλος ή μουσικός, μιλάει με ευγνωμοσύνη για το πώς αγκάλιασαν όλοι την προσπάθειά του.

«Με βοήθησαν πολλοί και οι άνθρωποι που με δέχτηκαν και μου έδωσαν τις πληροφορίες και οι γονείς μου που με πηγαιναν σε διάφορα χωριά για να ρωτάω διάφορα πράγματα τους ντόπιους. Κάποιους φορές πήγαινα και με το ποδήλατο μόνος μου ή με τους φίλους μου».

www.ert.gr

Δάφνη Σκαλιώνη
image}

Αφήστε μια απάντηση