Όσα αξίζει να γνωρίζετε για τα αλλαντικά

Share this
  • Γράφει η ΚΑΛΛΙΑ Θ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • MSc, MBA, SRD – Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
  • www.somaygies.gr

Τι είναι τα αλλαντικά;

Τα αλλαντικά είναι κρέας σε κομμάτια ή σύγκοπτο κρέας που έχει επεξεργαστεί με αλάτισμα, σκλήρυνση, ζύμωση, κάπνισμα, αμμωνία ή άλλες διεργασίες ή και πρόσθετα όπως νιτρώδες νάτριο για την ενίσχυση της γεύσης ή τη βελτίωση της συντήρησης. Τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν χοιρινό ή βοδινό κρέας, αλλά τα επεξεργασμένα κρέατα ενδέχεται επίσης να περιέχουν άλλα κόκκινα κρέατα, πουλερικά, παραπροϊόντα σφαγίων ή παραπροϊόντα κρέατος όπως το αίμα.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

  • Ζαμπόν

  • Φέτες γαλοπούλας, κοτόπουλου ή άλλου κρέατος

  • Πάριζα

  • Σαλάμια οποιουδήποτε είδους

  • Μπέικον και υποπροϊόντα

  • Λουκάνικα

  • Κονσερβοποιημένα κρέατα

  • Corned beef

  • Αποξηραμένο κρέας

Μπορεί η κατανάλωση αλλαντικών να προκαλέσει καρκίνο;

Η κατανάλωση αλλαντικών θεωρείται καρκινογόνος και αυτή του κρέατος (εκτός των πουλερικών) «πιθανώς» καρκινογόνος, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC )και η υπηρεσία του ΠΟΥ που ασχολείται με την έρευνα για τον καρκίνο. Ανασκόπηση προηγούμενων μελετών έδειξε ότι το επεξεργασμένο κρέας συσχετιζόταν με αύξηση κατά 50% του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά ο κίνδυνος αυτός ανερχόταν στο 65% για τα αλλαντικά που είχαν υποστεί επεξεργασία με νιτρώδες νάτριο.

Είναι ασφαλή για τα παιδιά μας;

Οι επιστήμονες του Word Cancer Research Fund (WCRF) διαπίστωσαν πως τα παιδιά που καταναλώνουν συχνότερα από κάποια άλλα σαλάμι ή μπέικον, έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο! Επίσης, σύμφωνα με επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ η κατανάλωση αλλαντικών περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα από παιδιά, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης οξείας λευχαιμίας.

Αλλαντικά και καρκίνος του μαστού

Μία νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερες από 260.000 γυναίκες μέσης ηλικίας, υπέδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μόλις 9 γραμμάρια αλλαντικών την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε δύο λουκάνικα ή τρεις φέτες μπέικον την εβδομάδα, διατρέχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, ενώ ακόμη και οι γυναίκες που καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα από αυτή έχουν περίπου 15% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο σε σύγκριση με όσες δεν τρώνε καθόλου αλλαντικά. Έτσι, υπολογίστηκε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού περίπου κατά 10%. Να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού δεν φάνηκε να είναι αυξημένος για τις γυναίκες νεαρής ηλικίας.

Μάθετε ότι…

  • Κάθε μερίδα λιπαρών αλλαντικών όπως σαλάμι, μορταδέλα, μπέικον πάριζα κ.α. με πλήρη λιπαρά, περιέχουν 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

  • Πολλά αλλαντικά περιέχουν συντηρητικά τα οποία ονομάζονται νιτρικά καινιτρώδη.

  • Τα περισσότερα αλλαντικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι).

  • θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά είδη αλλαντικών είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12.

  • Τα αλλαντικά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο σε συνδυασμό με άλλες υγιεινές τροφές όπως ξηρούς καρπούς, πράσινη σαλάτα, αβοκάντο, φρούτα ή χυμό.

  • Το νιτρώδες νάτριο είναι το συντηρητικό που χαρίζει το ελκυστικό κόκκινο χρώμα στα αλλαντικά.

Συμπερασματικά, η αμερόληπτη κατανάλωση των αλλαντικών μπορεί να επιφέρει αρκετά προβλήματα για την υγεία. Επομένως, για πιο ασφαλή κατανάλωση συστήνεται η προσοχή στην ποιότητα του αλλαντικού, την ποσότητα αλλά και την συχνότητα.

Share this
The following two tabs change content below.

ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, ασκώντας το επάγγελμα αδιάκοπα από το 2003. Έχει προϋπηρεσία ως ερευνήτρια διαιτολόγος στο Imperial College of London, στις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα και σε ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι. Το 2005 οργάνωσε το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο “Σώμα Υγιές” (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει χιλιάδες άτομα να βρούνε τις διατροφικές τους ισορροπίες. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Αυτή την περίοδο επίσης, γράφει κάποιο βιβλίο διατροφής. Μπορείτε να την βρείτε στο επιστημονικό διαιτολογικό κέντρο ‘Σώμα Υγιές’, Κωνσταντινουπόλεως 22 και Γρηγ. Λαμπράκη 315 στη Νίκαια- Πειραιά. Τηλ 2104933334, e-mail: info@somaygies.gr,


Αφήστε μια απάντηση