Ένα τεστ προσωπικότητας για όλους…

Share this

MBTI: ένα ερωτηματολόγιο προσωπικότητας που στηρίζεται στη θεωρία των Carl Jung και Isabel Briggs Myers, οι οποίοι είχαν φτιάξει μια τυπολογία από 16 τύπους προσωπικότητας. Συγκεκριμένα, η Isabel Briggs Myers και η μητέρα της, Katharine Briggs χρησιμοποίησαν τη θεωρία τυπολογίας του Jung. Η Briggs Myers υποστήριζε ότι είναι καλό για κάθε άτομο να αναγνωρίζει τις αληθινές προτιμήσεις του.

Οι προτιμήσεις του ατόμου στηρίζονται σε τέσσερις διχοτομίες από τις οποίες προκύπτουν 16 τύποι προσωπικότητας.

Οι προτιμήσεις απαντούν στις εξής ερωτήσεις:

Ο αγαπημένος κόσμος σου: Προτιμάς να επικεντρωθείς στον έξω κόσμο ή στον εσωτερικό σου κόσμο; (Εξωστρέφεια ή Εσωστρέφεια)

Πληροφορίες: Προτιμάς να εστιάζεις σε βασικές πληροφορίες που σου δίνουν ή να ερμηνεύεις και να προσθέτεις ένα δικό σου νόημα σε αυτές τις πληροφορίες; (sensing or intuition)

Αποφάσεις: Για τη λήψη αποφάσεων, προτιμάς να στηρίζεσαι με την πρώτη ματιά στην λογική και τη συνέπεια ή με την πρώτη ματιά στους ανθρώπους και στις ειδικές περιστάσεις; (σκέψη ή συναίσθημα)

Δομή: Στην αντιμετώπιση του έξω κόσμου, προτιμάς να ακολουθήσεις τα πράγματα όπως αποφάσισες ή να παραμείνεις ανοιχτός σε νέες πληροφορίες και επιλογές. (Κρίση ή αποδοχή)

Τύπος της προσωπικότητας: υπάρχουν 16 διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας, που θεωρούνται ισότιμοι μεταξύ τους και φέρουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά χαρακτηριστικά.

Κάθε τύπος προσωπικότητας περιλαμβάνει τέσσερα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, που συνδυάζονται και προκύπτει ο κάθε τύπος.

Για παράδειγμα, ένας τύπος προσωπικότητας είναι ο Μεσολαβητής, που χαρακτηρίζεται από συμπόνια, καλοσύνη και ομορφιά, ενώ μπορεί να χαθεί στην αναζήτηση του καλού, παραμελώντας την καθημερινότητά του. Συχνά παρασύρεται σε βαθιές σκέψεις και σε φιλοσοφικά ζητήματα, ενώ χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία, ανάγκη για αρμονία και επικοινωνιακό χάρισμα. Έχει ταλέντο στην αυτοέκφραση και μεγάλη ικανότητα στη χρήση της γλώσσας. Είναι ένας πραγματικός ιδεαλιστής και βρίσκεται διαρκώς σε μια αναζήτηση τρόπων για να βελτιώσουν τα πράγματα. Αν και χαρακτηρίζονται από ηρεμία και ντροπαλότητα, διαθέτουν ένα εσωτερικό έντονο πάθος, μια φλόγα που διαρκώς σιγοκαίει και περιμένει να αναζωπυρωθεί…

Στην ίδια κατηγορία με τους μεσολαβητές, ανήκει ο Συνήγορος, ο Πρωταγωνιστής και ο Προωθητής. Πρόκειται για τέσσερα είδη προσωπικότητας που το κοινό τους στοιχείο είναι η διπλωματία. Ο Συνήγορος διακρίνεται από μια αίσθηση ιδεαλισμού και ηθικής και μια έντονη τάση να βοηθήσουν τους άλλους. Επιπλέον, χαρακτηρίζονται από αποφασιστικότητα και δυνατή θέληση, δημιουργικότητα και φαντασία, καθώς και ισότητα και ισορροπία. Ο Πρωταγωνιστής είναι γεννημένος ηγέτης, με πάθος και χάρισμα. Πρόκειται για άτομα που νιώθουν χαρά και περηφάνια να καθοδηγούν τους άλλους, ενώ φέρουν αυθεντικότητα, ενδιαφέρον και αλτρουισμό. Εύκολα επικοινωνούν με τους άλλους και διαθέτουν και διαισθητική ικανότητα. Είναι ειλικρινείς και στοργικοί άνθρωποι, παθιασμένοι αλτρουιστές, με μεταδοτικό ενθουσιασμό. Ο Προωθητής είναι ένα πραγματικά ελεύθερο πνεύμα, γοητευτικός, ανεξάρτητος, δραστήριος και συμπονετικός. Επίσης, χαρακτηρίζονται από διαίσθηση, δημιουργικότητα και ελευθερία, ενώ νιώθουν την ανάγκη να ανακαλύψουν ένα βαθύτερο νόημα. Ιδιαίτερα αναπτυγμένα είναι και η ευαισθησία και η συναισθηματικότητά τους, ενώ δίνουν έμφαση στις κοινωνικές σχέσεις.

Ένας ακόμη τύπος προσωπικότητας είναι ο Αρχιτέκτονας, που περιλαμβάνει αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή, είναι ευρηματικοί και αποφασιστικοί, φιλόδοξοι και απομονωμένοι, περίεργοι και δυσκολεύονται να βρουν άτομα με παρόμοιες ιδέες. Επιθυμούν να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης και την ελευθερία των κινήσεων τους, εμφανίζουν πρωτότυπες ιδέες και κάνουν παρατηρήσεις με οξυδέρκεια. Έχουν αυτοπεποίθηση πάνω σε θέματα που γνωρίζουν, χρησιμοποιούν τη λογική και δεν ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τις κοινωνικές συμβάσεις.

Ένας σχετικά σπάνιος τύπος προσωπικότητας είναι ο Λογικός, ο οποίος περιλαμβάνει άτομα που είναι περήφανα για την επινοητικότητα και τη δημιουργικότητά τους, το δραστήριο πνεύμα και την αντίληψή τους. Συνήθως είναι φιλόσοφοι, αρχιτέκτονες και καθηγητές, ενώ στηρίζονται σε θεωρίες και εντοπίζουν τυχόν αντιφάσεις ανάμεσα στις διάφορες δηλώσεις που δέχονται. Αρέσκονται στο να ανιχνεύουν προβλήματα, να αναλύουν παράγοντες και λεπτομέρειες ώστε να φτάσουν στην επιθυμητή λύση. Η διαδικασία της σκέψης βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, ενώ το μυαλό τους βομβαρδίζεται από ιδέες κάθε στιγμή. Συχνά φαίνονται προς τα έξω σκεπτικοί και αποστασιοποιημένοι, καθώς διεξάγουν ολόκληρες συζητήσεις μέσα στο μυαλό τους. Δεν χαρακτηρίζονται για τη συναισθηματική τους υποστήριξη και κατανόηση και δίνουν έμφαση σε μια σειρά λογικών προτάσεων που αφορά ένα συγκεκριμένο θέμα.

Στην κατηγορία των Αναλυτών ανήκουν ο Αρχιτέκτονας και ο Λογικός που είδαμε ως τώρα, αλλά και ο Αρχηγός και ο Συζητητής που τώρα θα δούμε τι χαρακτηριστικά φέρουν. Ο Αρχηγός περιλαμβάνει άτομα που είναι χαρισματικά, με αυτοπεποίθηση και τάση εξουσίας. Χαρακτηρίζονται από αποφασιστικότητα και ακρίβεια, καθώς και εξωστρέφεια που οδηγεί και τους άλλους να ακολουθήσουν την πορεία που αυτοί ακολουθούν. Συνήθως αναγνωρίζουν τα ταλέντα των άλλων, για αυτό μπορούν εύκολα να φτιάξουν αποτελεσματικές ομάδες γύρω τους. Είναι πραγματικά δυνατοί και μπορούν να αποστασιοποιηθούν από τα συναισθήματά τους. Επιπλέον, ο Συζητητής αποτελείται από άτομα που έχουν την ικανότητα να καταρρίπτουν τα επιχειρήματα των άλλων, παίρνοντας ευχαρίστηση από αυτό. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η αμφισβήτηση σε πνευματικό επίπεδο και η καθοδήγηση προς έξυπνες και νέες κατευθύνσεις. Συχνά προς τα έξω γίνεται αντιληπτό ότι έχουν όραμα, αυτοπεποίθηση, γνώσεις και αίσθηση του χιούμορ.

Έπειτα προχωράμε στους φρουρούς, που περιλαμβάνουν τέσσερις τύπους προσωπικότητας: ο Λογιστής, ο Υπερασπιστής, το Στέλεχος και ο Πρέσβης. Ο Λογιστής περιλαμβάνει πρακτικά άτομα, που η αξιοπιστία τους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Χαρακτηρίζονται από ακεραιότητα, πρακτική λογική και ακούραστη αφοσίωση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις τους. Τηρούν τις υποχρεώσεις τους και συχνά προτιμούν την αυτονομία και την αυτάρκεια από το να βασίζονται σε κάποιον άλλο. Θεωρούν ότι είναι καλύτερα να είναι μόνοι παρά να έχουν κακή παρέα, ενώ αναζητούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Ο Υπερασπιστής αποτελείται από πολύ αφοσιωμένους και ζεστούς προστάτες, που είναι πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Είναι αλτρουιστές και χαρακτηρίζονται από ενσυναίσθηση, αναζητώντας ασφάλεια, σταθερότητα, σεβασμό και κατανόηση.

Το Στέλεχος περιλαμβάνει εξαιρετικούς διαχειριστές, που είναι ιδιαίτερα ικανοί στη διαχείριση πραγμάτων και στη διοίκηση ανθρώπων. Πρόκειται για άτομα που συνδέονται με την παράδοση και την τάξη, ενώ δίνουν έμφαση στο τι είναι σωστό, λάθος ή κοινωνικά αποδεκτό. Συχνά βοηθούν τους γείτονες, συνεργάζονται μέσα στις κοινότητες και τις οργανώσεις και συμμορφώνονται με τον νόμο. Ο Πρέσβης αποτελείται από εξαιρετικά στοργικά, κοινωνικά και δημοφιλή άτομα, που πάντα είναι πρόθυμα να βοηθήσουν τους άλλους. Είναι κοινωνικά όντα και ιδιαίτερα καλοί στο να ενημερώνονται για τους φίλους τους. Στηρίζονται σε εδραιωμένες παραδόσεις και νόμους και υπερασπίζονται την εξουσία και τους κανόνες.

Και τα είδη προσωπικότητας ολοκληρώνονται με τους εξερευνητές, που περιλαμβάνουν τον Βιρτουόζο, τον Περιπετειώδη, τον Επιχειρηματία και τον Διασκεδαστή. Ο Βιρτουόζος χαρακτηρίζεται από δεξιοτεχνία σε κάθε είδους εργαλεία ενώ είναι τολμηρός και πρακτικός πειραματιστής. Του αρέσει διαρκώς να εξερευνά ιδέες μέσα από τη δημιουργία, την επίλυση προβλημάτων, τη δοκιμή και το λάθος, αλλά και την εμπειρία που ο ίδιος αποκτά. Συνήθως είναι φιλικοί, αλλά απομονωμένοι, ήρεμοι, αλλά αυθόρμητοι, περίεργοι, αλλά με δυσκολία συγκέντρωσης, απρόβλεπτοι και τολμηροί. Ο Περιπετειώδης είναι ευέλικτος και γοητευτικός καλλιτέχνης, που βρίσκεται διαρκώς σε ετοιμότητα να εξερευνήσει και να δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Ζει σε ένα πολύχρωμο, αισθησιακό κόσμο, όπου συχνά θέλει να φωνάξει «Μη με περιορίζεις». Αρκετοί εκδηλώνουν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, όπως τζόγο και extreme sport, ενώ είναι ευαίσθητοι στα συναισθήματα των άλλων και εκτιμούν την αρμονία.

Ο Επιχειρηματίας περιλαμβάνει έξυπνους, δραστήριους και οξυδερκείς ανθρώπους, που πραγματικά απολαμβάνουν να ζουν στο όριο. Πρόκειται για άτομα που επιθυμούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, ζουν τη στιγμή και επιλέγουν ένα ριψοκίνδυνο τρόπο ζωής, με τάσεις για το δράμα, το πάθος και την ευχαρίστηση.  Ο Διασκεδαστής είναι αυθόρμητος, δραστήριος και ενθουσιώδης διασκεδαστής, που η ζωή δεν είναι ποτέ βαρετή για όσους έχει γύρω του. Παρασύρεται από τον ενθουσιασμό της στιγμής, εμψυχώνουν τους άλλους, λατρεύουν τα φώτα των προβολέων και θεωρούν ότι όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή. Είναι παρατηρητικοί και πολύ ευαίσθητοι στα συναισθήματα των άλλων, ενώ συχνά προσφέρουν συναισθηματική στήριξη και πρακτικές συμβουλές.

Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο προσωπικότητας μέσα από ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών μας δίνει 16 διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας και μια αρκετά αναλυτική περιγραφή για καθέναν από αυτούς. Αναλυτικά συναντάμε την περιγραφή των 16 τύπων προσωπικότητας στην ιστοσελίδα 16personalities.

Πηγή: 16personalities.

https://www.myersbriggs.org/my-mbti-personality-type/mbti-basics/

Αναρτήθηκε από Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, MSc 

Share this

Αφήστε μια απάντηση