Μέτρα στήριξης εργαζομένων, τηλεργασία και εργοδοτική παραβατικότητα

Μέτρα στήριξης εργαζομένων, τηλεργασία και εργοδοτική παραβατικότητα

Για τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Εργασίας σχετικά με τη στήριξη των εργαζομένων, τα επιδόματα ανεργίας, τα ένσημα, την παράταση της αναστολής σύμβασης, την αποζημίωση ειδικού σκοπού και στους εργαζόμενους στους κλάδους του πολιτισμού και την τηλεργασία μίλησε στην εκπομπή Ενημέρωση της ΕΡΤ ο δικηγόρος Γιώργος Μαυρωνάς.

Τα αιτήματα που έθεσε στο Υπουργείο Εργασίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό ανέπτυξε μιλώντας στην εκπομπή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Χότζογλου, ο οποίος έκανε λόγο για πρωτοφανή εργοδοτική παραβατικότητα εν μέσω της πανδημίας.

Αρύθμιστο παραμένει το πλαίσιο της τηλεργασίας

Η τηλεργασία, η οποία έχει γίνει υποχρεωτική σε πολλές ομάδες στο δημόσιο και πλέον μπαίνει υποχρεωτικά και στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και με δήλωση του εργαζομένου, θα παραταθεί μέχρι τέλος του χρόνου.

«Eίναι ένα τοπίο εντελώς καινούριο, που δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά και απομένουν πάρα πολλά θέματα, για τα οποία θα πρέπει να έχουμε άμεσα πλήρη νομοθετική ρύθμιση», τόνισε ο κ. Μαυρωνάς.

Θυμίζουμε ότι στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται πλέον ότι εάν ένας εργαζόμενος έχει αποδεδειγμένα κάποιο ζήτημα -ανήκει σε κάποια ευπαθή ομάδα, ή έχει οποιονδήποτε άλλον λόγο υγείας που καθιστά την επαφή του με το κοινό, με πολλά άτομα, προβληματική ή επικίνδυνη- θα μπορεί με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο να ενημερώνει τον εργοδότη του και να μπαίνει σε καθεστώς τηλεργασίας. Εάν ο εργοδότης δεν έχει τα μέσα να τον τοποθετήσει σε ένα τέτοιο καθεστώς, θα πρέπει να τον βάλει σε μια εργασία back office, να μην έρχεται δηλαδή σε επαφή με το κοινό. Και αν δεν μπορεί να το κάνει και αυτό, θα πρέπει να τον βάζει σε αναστολή εργασίας.

Ανησυχούν οι εργαζόμενοι για τα ένσημα του καλοκαιριού

Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρωνάς, έχει ανακύψει ζήτημα για τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και γενικά σε τουριστικές επιχειρήσεις, ειδικότερα αυτούς που έχουν μπει μονομερώς σε αναστολή εργασίας και ανησυχούν για τα ένσημα ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ.

«Εξ’ όσων γνωρίζουμε, από το Υπουργείο Εργασίας έχει δοθεί η δαπάνη για την ασφάλιση όσων έχουν μπει σε αναστολή μέχρι και τέλος Μαΐου. Όμως, υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι πηγαίνουν στο ΙΚΑ και δεν έχουν μπει τα ένσημα ασφάλισής τους, πολλοί εκ των οποίων θέλουν να πάρουν φέτος σύνταξη και χρειάζονται τουλάχιστον εκατό ένσημα εργασίας ανά χρόνο. Τα ένσημά τους θα πρέπει να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επειδή όμως αυτό το ποσό δεν έχει δοθεί στον ΕΦΚΑ από Ιούνιο και μετά, αυτοί οι άνθρωποι ρωτούν αν θα πρέπει να κάνουν αυτασφάλιση ή αν θα καλυφθούν τελικά τα ένσημά τους. Οπότε το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να τοποθετηθεί και να τους καθησυχάσει», δήλωσε ο κ. Μαυρωνάς.

Αγκάθι το ζήτημα της συνταξιοδότησης – Στον αέρα πολλοί εργαζόμενοι

«Την Τρίτη το πρωί κάναμε τη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, τον κ. Βρούτση και του θέσαμε τα αιτήματα από τα οποία καταφέραμε να πάρουμε την μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για να μπορέσει να πάρει κάποιος το επίδομα ανεργίας φέτος. Αγκάθι το ζήτημα της συνταξιοδότησης φέτος, με την υποχρέωση των 100 ενσήμων ανά έτος», τόνισε ο Γιώργος Χότζογλου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό.

«Παρατείνονται επίσης οι αναστολές σύμβασης μέχρι και τον Οκτώβριο. Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι για να ανασταλεί μία σύμβαση, θα πρέπει να είναι ενεργή. Έχουμε όμως το φαινόμενο να κλείνουν οι επιχειρήσεις άρον άρον και να απολύουν τον κόσμο«, πρόσθεσε ο κ. Χότζογλου, με τον κ. Μαυρωνά να υπερθεματίζει: «Πάρα πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα, δεν προστατεύονται και από τις απολύσεις, θα πρέπει να προβλεφθεί ένα νομικό πλαίσιο που να τους προστατεύει».

Οι προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας: «Ζητάμε την εξασφάλιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αξιοπρεπούς για όλους τους συναδέλφους -είτε βρήκαν είτε δεν βρήκαν δουλειά, και είναι εκτός ρύθμισης- της τάξεως των 534 ευρώ προσαυξανόμενων με 10% για κάθε τέκνο μέχρι τον Απρίλιο του 2021, που ξεκινάει η καινούρια σεζόν. Ζητάμε επίσης ρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ και στα δάνειά μας και επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης, όπου αυτό χρειάζεται».

Η εργοδοτική παραβατικότητα εν μέσω της πανδημίας

«Δυστυχώς βιώνουμε μια εργοδοτική παραβατικότητα, που όμοιά της δεν είχαμε ζήσει ούτε τις εποχές των μνημονίων. Οι καταγγελίες κάθε μέρα στην ομοσπονδία είναι εκατοντάδες, από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας», δηλώνει ο κ. Χότζογλου.

«Η πιο συχνή περίπτωση είναι η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, σε συνδυασμό με την επιδότηση από το κράτος. Έχουμε την καταστρατήγηση και τη μη εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα οι μισθοί να μειώνονται έως και 50%. Φανταστείτε ότι πέρυσι ένας μέσος όρος αμοιβής ενός ξενοδοχοϋπαλλήλου ήταν τα 1000 ευρώ. Φέτος, έχουμε φτάσει στα 650 ευρώ μεικτά, χωρίς να παρέχεται η στέγαση ή η τροφή, που είναι συμβατικοί όροι άλλωστε.

»Έχουμε πρακτικές και μεθόδους συνδυασμών ότι «για να σου κάνω την επαναπρόσληψη και να σε βγάλω σε αναστολή σύμβασης, ώστε να παίρνεις τα 530 ευρώ και τα ένσημα, υπόγραψέ μου ένα χαρτί ότι δεν έχεις καμία απαίτηση για επαναπρόσληψη τη σεζόν του 2021«. Εμείς έχουμε επισημάνει ότι δεν έδειξαν οι ξενοδόχοι και οι επιχειρήσεις εστίασης το κοινωνικό τους πρόσωπο στην πανδημία.

»Μην ξεχνάμε ότι φέτος έχουμε δύο επίσημες καταγγελίες, συνοδευόμενες από ιατροδικαστική εξέταση και καταγγελία στην αστυνομία, για ξυλοδαρμούς εργαζομένων! Η μία αφορά ξενοδοχοϋπάλληλο ρεσεψιονίστ στη Λευκάδα, ο οποίος τόλμησε να ζητήσει αντίγραφο της σύμβασης που είχε υπογράψει, και τον έδειρε ο γιος και η σύζυγος του εργοδότη. Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, είχαμε ξυλοδαρμό μάγειρα σε εστιατόριο λίγο έξω από το Ηράκλειο της Κρήτης.

»Υπήρξε εργοδότης ο οποίος έκανε αίτημα για να λάβει αποζημίωση του Πάσχα σε μισθό εργαζομένου 1.700.000 ευρώ! Βέβαια, με τη διασταύρωση που έγινε στην Εργάνη απεδείχθη ότι ο εργαζόμενος έπαιρνε 1.100 ευρώ. Και προσέξτε, δεν είναι τυπογραφικό λάθος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χότζογλου.

Και ο κ. Μαυρωνάς συμπληρώνει: «Όλοι αυτοί οι επιτήδειοι καθυστερούν την χορήγηση των επιδομάτων σε όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη. Ένας επιχειρηματίας εάν αποφάσισε να ανοίξει την επιχείρησή του, πρέπει να τηρήσει και τα νόμιμα και τα υπεσχημένα στους εργαζομένους του. Δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Ούτε μπορούμε να μειώνουμε μισθούς, ούτε η αναστολή σύμβασης εργασίας είναι ένας μοχλός πίεσης στον εργαζόμενο για να δουλεύει».

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική Είδηση: Ρυθμίσεις για αναστολές συμβάσεων εργασίας και επιδόματα ανεργίας στη νέα δέσμη μέτρων του υπ. Εργασίας

 

www.ert.gr

ertweb
image}

Αφήστε μια απάντηση