Η Neuralink του Elon Musk φέρνει το εμφύτευμα με το οποίο θα ελέγχετε τον εγκέφαλο σας

Μπορεί η Tesla, η SpaceX ή ακόμα και η Boring Company να είναι από τις εταιρείες του Elon Musk που έφεραν ή επιθυμούν να φέρουν την επανάσταση, η κάθε μία στον κλάδο της, όμως ο επόμενος στόχος του Musk φαντάζει από το μέλλον. Αυτό γιατί θέλει με μία συσκευή ο χρήστης να μπορεί να ελέγχει τον ίδιο του τον εγκέφαλο.

Σε αυτό το σημείο μπαίνει η Neuralink, μία ακόμα εταιρεία του Elon Musk, η οποία θέλει να συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με το smartphone. Η συσκευή, με την ονομασία “Link”, θα εμφυτεύεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και θα λύνει, σύμφωνα με τον Musk, κάποια σημαντικά προβλήματα του εγκεφάλου ή της σπονδυλικής στήλης. Όλα αυτά γίνονται μέσω μικροεπέμβασης, η οποία πραγματοποιείται από ρομπότ, με τη συσκευή να έχει το μέγεθος ενός νομίσματος.

Ο χρήστης δεν πρόκειται να αισθανθεί οποιονδήποτε πόνο ή να κάνει κάποιο αιμάτωμα, καθώς τα ηλεκτρόδια που συνδέονται στον εγκέφαλο έχουν πάχος μόλις 1/20 μίας τρίχας, με μήκος 43 χιλιοστά και δεν ακουμπούν τα αιμοφόρα αγγεία. Το Link τροφοδοτείται από μπαταρία αυτονομίας μίας ημέρας, με τη φόρτιση να γίνεται ασύρματα. Το Link διαθέτει ασύρματη μετάδοση δεδομένων και άλλους αισθητήρες ενός smartwatch, με τον Musk να το παρομοιάζει με ένα Fitbit στο κεφάλι του χρήστη.

Σύμφωνα με τον Musk, το Link θα βοηθάει στη γρηγορότερη και ευκολότερη μάθηση, στον έλεγχο της σκέψης, στο κατέβασμα αναμνήσεων αλλά και στον έλεγχο του Tesla αυτοκινήτου του χρήστη. Η συσκευή θα μπορεί να διαβάζει όλα τα συμβάντα του εγκεφάλου του χρήστη και να ελέγχεται μέσω εφαρμογής για smartphone. Επίσης, θα είναι πολύ εύκολο κάποιος να αναβαθμίσει το Link με ένα νεότερο μοντέλο.

Προφανώς και όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνια για να πραγματοποιηθούν. Η Neuralink έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις κλινικές δοκιμές και είναι έτοιμη, σε συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό FDA, να ξεκινήσει τους πειραματισμούς σε εθελοντές. Θα πρέπει όμως πριν γίνει αυτό να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Link, καθώς μπορεί να γίνει αντικείμενο hack ή επιθέσεων, κάτι που επισήμανε ο ίδιος ο Musk και για αυτό η εταιρεία συνεργάζεται με ειδικούς ασφαλείας, ενώ οι πληροφορίες από το εμφύτευμα είναι κρυπτογραφημένες και συμπιεσμένες.

Ο Elon Musk επιθυμεί να περιορίσει τη τιμή του Link στα επίπεδα ενός high-end smartphone, δηλαδή στα 840 δολάρια, ώστε να γίνει προσιτό σε όλους. Από την άλλη, η ιδέα μίας συσκευής που ελέγχει, ή τουλάχιστον φιλοδοξεί να ελέγξει, τον εγκέφαλο μας δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά και φόβους, κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Elon Musk και η νέα του εταιρεία μέσα στα επόμενα χρόνια. Η ερώτηση όμως είναι, εσείς θα βάζατε ένα τέτοιο εμφύτευμα;

Πηγή

Η Neuralink του Elon Musk φέρνει το εμφύτευμα με το οποίο θα ελέγχετε τον εγκέφαλο σαςTechblog.gr

Κώστας Λεοντιάδης