Αλλαγές και περιορισμοί για το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Αλλαγές και περιορισμοί για το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Με τροποποιήσεις και περιορισμούς θα πραγματοποιηθεί –από τις 2 ως τις 12 Σεπτεμβρίου 2020–  το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, λόγω της πανδημίας. Παρά τις όποιες αλλαγές στη διοργάνωση του καθιερωμένου κινηματογραφικού θεσμού (μικρότερος αριθμός προβολών και διαθέσιμων θέσεων για τους θεατές, έλεγχοι της θερμοκρασίας των παρευρισκόμενων κλπ.) το φεστιβάλ –που διοργανώνεται φέτος για 77η φορά στην ιστορία του- εμπνέει μια αίσθηση «αισιοδοξίας» στους κινηματογραφόφιλους και όχι μόνο, καθώς είναι το πρώτο του είδους που λαμβάνει χώρα μετά την παύση των αντίστοιχων μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων παγκοσμίως, εξαιτίας του κορονοϊού.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Alberto Barbera, δήλωσε πως στο πλαίσιο του θεσμού θα παρουσιαστούν περίπου 60 ταινίες, 18 από τις οποίες διεκδικούν το βραβείο του Χρυσού Λέοντος. Σημειώνεται ότι 8 από τις υποψήφιες προς βράβευση ταινίες για φέτος έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες και αυτό είναι, προφανώς, ένα πιο ενθαρρυντικό βήμα για την ισάξια εκπροσώπηση δημιουργών και από τα δύο φύλα, στο πλαίσιο του θεσμού.

Εξαιτίας της ακύρωσης άλλων σημαντικών κινηματογραφικών διοργανώσεων για φέτος (όπως το Φεστιβάλ των Καννών) το φεστιβάλ της Βενετίας –παρότι θα φιλοξενεί στις αίθουσές του τον μισό αριθμό θεατών απ’ όσους υπό κανονικές συνθήκες προβλέπεται- εξακολουθεί να διατηρεί τη σημασία του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι- λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης- οι υπεύθυνοι του θεσμού αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τόσο την προστασία της υγείας των παραβρισκόμενων όσο και την επιτυχία του Φεστιβάλ. Και ενώ οι ηθοποιοί Brad Pitt, Meryl Streep και Scarlett Johansson θα ξεχώριζαν ανάμεσα στις παρουσίες των κινηματογραφικών «αστέρων» της περσινής διοργάνωσης, οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις λόγω κορονοϊού –ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη– συνεπάγονται φέτος την απουσία της χολιγουντιανής «ελίτ» από την κινηματογραφική «γιορτή» της Βενετίας. Ανάμεσα στου απόντες προβλέπεται να είναι και ηθοποιοί-σκηνοθέτες από την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Αμερική.

Όσοι -από τους «προσκεκλημένους» του Φεστιβάλ- φτάνουν στη Βενετία από χώρες εκτός της ζώνης Σένγκεν της Ευρώπης, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού πριν από την αναχώρησή τους, ενώ θα υποβάλλονται και σε δεύτερο τεστ όσο θα βρίσκονται στην ιταλική πόλη. Ως εκ τούτου κάποιοι από τους εκπροσώπους της έβδομης τέχνης ίσως δεν καταφέρουν, τελικά, να δώσουν το παρών στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ.

Φωτό: Vianney Le Caer/Invision/AP

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, οι υπεύθυνοι της «Μόστρα» ανακοίνωσαν ότι ο Αμερικάνος ηθοποιός Matt Dillon θα αντικαταστήσει, ως μέλος της κριτικής επιτροπής του θεσμού, τον  Ρουμάνο σκηνοθέτη Cristi Puiu. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστός ο λόγος της αποχώρησης του Puiu από τον θεσμό. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα περιοδικών, ο ίδιος είχε δηλώσει το προηγούμενο διάστημα ότι «είναι απάνθρωπο να παρακολουθεί κάποιος ταινίες φορώντας μάσκα (για την προστασία από τον κορονοϊό)».

Πρόεδρος της φετινής επιτροπής των κριτών, που θα απονείμει το «Χρυσό Λιοντάρι» στην καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ είναι η Αυστραλή ηθοποιός Cate Blanchett, η οποία είναι γνωστή και για την ακτιβιστική της δράση υπέρ του κινήματος #MeToo στις Κάννες, πριν από δύο χρόνια.

Τα άλλα μέλη της κριτικής επιτροπής του 77ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας είναι:

Η Veronika Franz (Αυστρία), σκηνοθέτις και σεναριογράφος.

Η Joanna Hogg (Βρετανία), σκηνοθέτις και σεναριογράφος.

Ο Nicola Lagioia (Ιταλία), συγγραφέας.

Ο Christian Petzold  (Γερμανία), σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Η Ludivine Sagnier (Γαλλία), ηθοποιός.

Ο Matt Dillon (ΗΠΑ), ηθοποιός.

 


Πηγές: AFP/ labiennale.org

Φωτογραφίες: Associated Press/EPA

 

www.ert.gr

Νικόλαος Περδικάρης