Μέρκελ – Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της (video)

Μέρκελ – Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της

Νέα ηχηρή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση, διαμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, στη νότια Γαλλία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την κα. Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα προβούν σε συντονισμένες ενέργειες, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες επιθυμούν αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Ο στρατηγικός στόχος μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ίδιος: η ευρωπαϊκή κυριαρχία και η σταθερότητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο καθένας μας έχει τα δικά του μέσα να το κάνει, έχουμε ο καθένας μας την ιστορία μας. Πρέπει να λειτουργούμε συμπληρωματικά», για να επιτύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι δεν θα αποδεχθούν «επιθέσεις στην κυριαρχία χωρών μελών της Ε.Ε.» κι ότι τάσσονται «υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω συνομιλιών κι όχι μέσω κλιμάκωσης της έντασης».

Christophe Simon/Pool Photo via AP

Νωρίτερα, ο Εμμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Paris Match, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι αναμιγνύει τον εθνικισμό και τον ισλαμισμό, και πως είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης.

Μήνυμα Κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα: «Σταματήστε τις προκλήσεις»

Αλλαγή στάσης της Τουρκίας ή κυρώσεις προς τη γείτονα. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινείται η Αθήνα στις διπλωματικές επιδιώξεις της, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα θέσει εκ νέου στο ΝΑΤΟ την παραβατικότητα και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο CNN, τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν δεν αλλάξει στάση, θα υπάρξουν συνέπειες και θα τεθεί σε κίνδυνο η συνολική της σχέση με την Ευρώπη. «Διότι προκλήσεις αυτού του είδους», είπε, «δεν είναι δυνατόν να μένουν αναπάντητες. Συνεπώς, το μήνυμα μου προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: Σταματήστε τις προκλήσεις και ελάτε να συνομιλήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δρομολογεί με γοργό ρυθμό τις διαδικασίες για κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, οι οποίες εισάγονται προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την προσεχή Δευτέρα. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ψηφιστούν στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη.

Την ανησυχία του για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς  Στόλτενμπεργκ στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους. Υπογράμμισε ότι ο διάλογος και η αποκλιμάκωση είναι προς το συμφέρον της περιοχής και ότι η κατάσταση θα πρέπει να επιλυθεί σε πνεύμα αλληλεγγύης με βάση το διεθνές δίκαιο, υπενθυμίζοντας ότι και η Ελλάδα και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ για δεκαετίες. Τόνισε δε στον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας η οποία έχει εμπλακεί ενεργά στη Λιβύη, ότι όλες ο χώρες θα πρέπει να σέβονται το εμπάργκο όπλων προς τη βορειοαφρικανική χώρα.

«Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δυναμιτίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας και δημιουργεί εστίες αναταραχής σε όλη την περιοχή» τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

 

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

www.ert.gr

ertweb

Αφήστε μια απάντηση