Snapdragon 765G Mini Review: Μπορεί να προσφέρει εμπειρία flagship;

Με τις τιμές των ναυαρχίδων όλο και να αυξάνονται, συχνά οι χρήστες αλλά και οι κατασκευαστές ψάχνουν άλλες εναλλακτικές, ώστε να προσφέρουν επιδόσεις ναυαρχίδων χωρίς όμως τα υπέρογκα ποσά που ζητούν τα flagships. Φέτος βλέπουμε πιο έντονα αυτή τη στρατηγική από εταιρείες, καθώς το ενσωματωμένο 5G modem του Snapdragon 865 κοστίζει αρκετά, όμως παράλληλα η προώθηση του 5G είναι κάτι που θέλουν όλοι οι κατασκευαστές.

Σε αυτά τα πλαίσια η Qualcomm κυκλοφόρησε τον Snapdragon 765G, ο οποίος προσφέρει υποστήριξη δικτύων 5G στη μεσαία κατηγορία. Ήδη η LG κυκλοφόρησε το Velvet ως το δικό της flagship με τον εν λόγω επεξεργαστή, με τη Google να αναμένεται να κάνει το ίδιο στο επερχόμενο Pixel 5. Ακόμα και η OnePlus με την κυκλοφορία του OnePlus Nord σημειώνει ότι οι χρήστες δε θα δούνε διαφορά στην απόδοση με τα κορυφαία της μοντέλα. Κατά πόσο ισχύει όμως αυτό; Πάμε να δούμε την εμπειρία μας μετά από 2 εβδομάδες με το Moto Edge.

Καθημερινή χρήση

Οι επιδόσεις ενός επεξεργαστή είναι ένα πράγμα, όμως συνήθως αυτό που ενδιαφέρει τους χρήστες είναι το πως μπορεί να αντεπεξέλθει σε καθημερινή χρήση. Βέβαια, ο καθένας κάνει διαφορετική χρήση των συσκευών του, οπότε θα πρέπει να αναλύσουμε τη δική μας χρήση. Η καθημερινότητα μας λοιπόν με το Moto Edge περιλάμβανε αρκετό Facebook και Messenger, YouTube στο παρασκήνιο τις περισσότερες ώρες, ενώ υπήρχαν διαλείμματα για αναζήτηση νέων στον Google Chrome. Στα παραπάνω η συσκευή μπόρεσε να αντεπεξέλθει πλήρως, με μικρά κολλήματα όταν υπήρχε απότομη εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών.

Από την άλλη, εκεί που φαινόταν ότι ζοριζόταν η συσκευή ήταν οι φωτογραφίες. Η επεξεργασία διαρκούσε αρκετά, όχι τόσο όσο για παράδειγμα ένα Nokia 9, όμως αρκετά κοντά σε αυτή την εμπειρία, ειδικά στις λήψεις με ενεργοποιημένο το HDR. Δε θα αναλύσουμε το αποτέλεσμα, καθώς μιλάμε για τον επεξεργαστή και όχι για το κινητό, θα σας πω μόνο ότι το Moto Edge ανταποκρίθηκε αρκετά καλά, σε όλες τις συνθήκες φωτισμού.

Άρα, το συμπέρασμα των παραπάνω είναι πως ναι, μπορεί να ανταπεξέλθει σε καθημερινή, απλή χρήση, όμως αν κάνετε αρκετό multitasking και εναλλαγές μεταξύ των εφαρμογών σίγουρα θα δείτε μικρά κολλήματα ή shuttering.

Μπαταρία

Αν και το Moto Edge έχει μπαταρία 4.500mAh, οπότε ήδη είναι αρκετά μεγάλη, φαίνεται πως και ο Snapdragon 765G κάνει αρκετά σωστή διαχείριση. Γιατί ναι μεν μιλάμε για μεγάλη μπαταρία, αλλά η συσκευή έτρεχε πάντα σε ανάλυση FHD+ και ρυθμό ανανέωσης 90Hz, κάτι που επηρεάζει αρκετά τη μπαταρία. Με την παραπάνω χρήση που ανέφερα συνήθως η μπαταρία ξεπερνούσε τις 8 ώρες οθόνης, ενώ κάποιες φορές έφτανε και τις 10, ανάλογα με το αν γινόταν πολύωρη χρήση του 4G ή όχι. Η φωτεινότητα ήταν πάντα πάνω από τη μέση και ήταν ενεργοποιημένο και το Always-On Display.

Gaming επιδόσεις

Όσο καλά και να ακούγονται τα παραπάνω, μην περιμένετε αντίστοιχες gaming επιδόσεις με Snapdragon 865 ή τον περσινό 855, ίσως να συγκρίνονται με τις επιδόσεις του 845. Στις δοκιμές μας, στο Call of Duty Mobile ο 765G μπόρεσε να φτάσει σε Very High Graphics Quality και High Frame Rate, με ελάχιστο shuttering στις γρήγορες κινήσεις. Στο PUBG Mobile μπόρεσε να διατηρήσει τα 60FPS σε High Settings στις περισσότερες συνθήκες, όμως υπήρχε καθυστέρηση μεταξύ των κινήσεων της κάμερας, καθώς σε κάθε κίνηση έπεφταν τα fps αρκετά.

Το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το πόσο θερμαίνεται ο επεξεργαστής. Μετά από περίπου 20 λεπτά PUBG Mobile η συσκευή είχε ζεσταθεί σε ανησυχητικό σημείο, ενώ υπήρξε και πτώση στις επιδόσεις λόγω της θερμοκρασίας, κάτι που προσωπικά έχω να δω χρόνια σε flagship μοντέλα. Οπότε ναι, μπορείτε να παίξετε παιχνίδια σε Very High ρυθμίσεις (όχι Ultra), αλλά προσοχή, ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι.

Benchmarks Don’t Lie

Τα παραπάνω αποτυπώνονται και στα Benchmarks που έχουμε τρέξει. Στο AnTuTu Benchmark (έκδοση 8.4.1) το Moto Edge έφτασε τους 304.783 πόντους, αρκετά καλά για τη μεσαία κατηγορία. Όμως, μιλάμε για πάνω από 200.000 πόντους σε σχέση με τον 865. Στο GeekBench φάνηκε η μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ flagship και mid-range, καθώς ο 765G μπόρεσε να φτάσει τους 574 πόντους στο Single-Core test και μόλις 1.781 πόντους στο Multi-Core test.



Είναι o Snapdragon 765G flagship killer;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι απλή: όχι. Σίγουρα πρόκειται για τον καλύτερο επεξεργαστή που έχουμε δει στη μεσαία κατηγορία μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τον A13 του iPhone SE, όμως σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αντικαταστήσει έναν flagship Snapdragon 865. Αν είστε power user και η χρήση σας περιλαμβάνει αρκετό multitasking και βαριές εφαρμογές, τότε η αγορά ενός περσινού flagship μοντέλου θα καλύψει τις ανάγκες σας πολύ περισσότερο.

Από την άλλη, αν ενδιαφέρεστε να πάρετε μία οικονομική συσκευή, που θα ανταποκριθεί στις καθημερινές, βασικές σας ανάγκες με ταχύτητα και αξιοπιστία, αλλά θέλετε να την κρατήσετε και χρόνια, τότε οι συσκευές με Snapdragon 765G ίσως αποτελούν την ιδανική λύση για εσάς, καθώς το SoC θα ανταποκριθεί άνετα σε όλες τις ελαφριές εργασίες σας και θα σας προσφέρει υποστήριξη δικτύων 5G, όταν γίνουν διαθέσιμα στη χώρα μας βέβαια.

Snapdragon 765G Mini Review: Μπορεί να προσφέρει εμπειρία flagship;Techblog.gr

Κώστας Λεοντιάδης