Τραμπ : Μετά το TikTok βάζει στο μάτι και την Alibaba

Μετά την απόφαση να απαγορεύσει τη χρήση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης TikTok στις ΗΠΑ, τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί ότι μπορεί να βάλει στο μάτι και άλλες κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως η Alibaba.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη ζητήσει από τη μητρική εταιρεία της TikTok, την ByteDance, να πουλήσει τις δραστηριότητες της πρώτης στις ΗΠΑ μέσα σε διάστημα τριών μηνών και ο ίδιος δεν αποκλείει να επιβληθούν κυρώσεις και σε άλλες κινεζικές εταιρείες.

Με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν τον Νοέμβριο και τις κυβερνήσεις τους να αλληλοκατηγορούνται για την εξάπλωση της πανδημίας, οι εμπορικές και πολιτικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας βρίσκονται κοντά στο ναδίρ. Ο Τραμπ έχει κάνει τη μεταβολή της εμπορικής σχέσης ΗΠΑ και Κίνας κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας, επικρίνοντας έντονα το Πεκίνο. Οι σχέσεις των δύο χωρών μπορεί να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο καθώς θα πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών.

Οταν ο Τραμπ ρωτήθηκε αν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερες κινεζικές εταιρείες, όπως ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει κι άλλες τέτοιες κινήσεις. «Εξετάζουμε και άλλα πράγματα, ναι», όπως απάντησε σχετικά, με τον Λευκό Οίκο όμως να μη δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.

Εκτός από την απαίτηση κατά της ByteDance, ο Τραμπ ακύρωσε την περασμένη εβδομάδα και εξαίρεση που επέτρεπε σε ορισμένες αμερικανικές εταιρείες να συνεχίζουν να πωλούν εξαρτήματα στη Huawei, την κινεζική εταιρεία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών την οποία οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει ότι κατασκοπεύει για λογαριασμό της Κίνας. Η Huawei έχει αρνηθεί σθεναρά τις κατηγορίες.

Επίσης οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα έβαλαν στο στόχαστρο και την κινεζική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Tencent, δίνοντας σε αμερικανικές εταιρείες προθεσμία 45 ημερών για να σταματήσουν να συνεργάζονται μαζί της για το WeChat, μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που ανήκει στην Tencent. Επίσης ο Τραμπ επέβαλε πρόσφατα κυρώσεις σε Κινέζους και αξιωματούχους του Χονγκ Κονγκ αφού το Πεκίνο έθεσε σε ισχύ στην πρώην βρετανική αποικία πολύ αυστηρή νομοθεσία για θέματα ασφαλείας.

18

Εθνική ασφάλεια

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο ίδιος ο πρόεδρός τους έχουν πολλές φορές εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον χειρισμό των δεδομένων χρηστών της TikTok, επικαλούμενοι θέματα εθνικής ασφάλειας. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μάλιστα είχε καλέσει τους χρήστες στη χώρα του να είναι πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει τον διαμοιρασμό βίντεο μικρής διάρκειας. Η TikTok από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι ποτέ δεν παρείχε δεδομένα χρηστών στην Κίνα. Η εφαρμογή έχει προσπαθήσει να προσελκύσει ένα παγκόσμιο κοινό.

Το 2017 η ByteDance αγόρασε την εφαρμογή Musical.ly και τη συγχώνευσε με την TikTok για να δημιουργήσει μια ενιαία, ολοκληρωμένη εφαρμογή κοινωνικών μέσων. Η κίνηση του Τραμπ έχει ως ουσιαστικό σκοπό να ακυρωθεί αυτή η συγχώνευση.

Τις τελευταίες ημέρες η εταιρεία – γίγαντας στην ανάπτυξη λογισμικού Microsoft έχει ξεκινήσει συνομιλίες για πιθανή εξαγορά των δραστηριοτήτων της TikTok σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Ομως δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια συμφωνία. Επίσης και άλλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, έχουν επίσης διερευνήσει την πιθανή υποβολή προσφοράς για την εξαγορά των αμερικανικών δραστηριοτήτων της TikTok, αλλά δεν είναι γνωστό πόσο έχουν προχωρήσει τέτοιες συνομιλίες.

Την ίδια στιγμή μεγάλες ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες που έχουν ρίξει πολλά χρήματα στην TikTok προσπαθούν να κάνουν την πώληση της TikTok μια πιο ανταγωνιστική διαδικασία για να αυξηθεί όσο γίνεται περισσότερο το τίμημα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Αφήστε μια απάντηση