5 τρόποι να ξεφύγουμε από την παγίδα της απαισιοδοξίας, χρησιμοποιώντας τον ρεαλισμό

Share this

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι τα αρνητικά γεγονότα έχουν ισχυρότερη επίδραση στον εγκέφαλό μας από τα θετικά. Αυτό οφείλεται στον τρόπο που είναι συνδεδεμένος ο εγκέφαλός μας: νιώθουμε το κεντρί της κριτικής πιο έντονα από τη χαρά του επαίνου· θυμόμαστε το τραύμα πιο ζωντανά από ένα χαρούμενο γεγονός και τείνουμε να υπεραναλύουμε περισσότερο τα κακά σενάρια παρά τα καλά.

Συνεπώς, είναι δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος, αλλά σίγουρα αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να γίνουμε ρεαλιστές – δηλαδή να βρεθούμε κάπου στη μέση του συνεχούς. Πολλοί άνθρωποι τείνουν να θεωρούν ότι οι ρεαλιστές είναι το ίδιο αρνητικοί όπως και οι πεσιμιστές. Όμως αυτό δεν ισχύει και γι’ αυτό παρακάτω θα αναφερθούμε σε ορισμένες διαφορές ανάμεσα στα δύο και θα σας δώσουμε κάποιες ιδέες που θα σας βοηθήσουν να μην πέφτετε στην παγίδα της απαισιοδοξίας.

Τι σημαίνει «είμαι απαισιόδοξος»;

Η απαισιοδοξία ορίζεται από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση ως «η στάση ότι τα πράγματα θα πάνε στραβά και ότι οι επιθυμίες ή οι στόχοι των ανθρώπων είναι απίθανο να εκπληρωθούν».

Ένα απαισιόδοξο άτομο τείνει να βλέπει ό, τι συμβαίνει σε ή γύρω τους με πιο αρνητικό τρόπο. Οι απαισιόδοξοι συνήθως αναμένουν αρνητικά αποτελέσματα, πιστεύουν ότι η ευτυχία είναι απλώς ένας μύθος ή κάτι που απλά δεν προορίζεται για αυτούς.

Γίνονται ύποπτοι ακόμα και όταν τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά και ως επί το πλείστον δεν θα σηκώσουν το δάχτυλό τους για να αλλάξουν μια κατάσταση στην οποία βρίσκονται, επειδή έχουν ήδη συνηθίσει να είναι άθλια.

Τι σημαίνει «είμαι ρεαλιστής»;

Ένας ρεαλιστής είναι ένα άτομο που αποδέχεται μια κατάσταση ως έχει (καλή ή κακή) και είναι πάντα έτοιμη να την αντιμετωπίσει ανάλογα. Ο ρεαλισμός αφορά περισσότερο την αντικειμενικότητα – μια κατάσταση δεν είναι απαραιτήτως καταστροφική, είναι απλώς κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Οι κύριες διαφορές ανάμεσα στον αισιόδοξο και τον ρεαλιστή

Αρχικά, ο πεσιμιστής πάντα βλέπει ότι το ποτήρι είναι μισοάδειο και ο αισιόδοξος ότι είναι μισογεμάτο. Ένας ρεαλιστής θα δει μόνο ότι υπάρχει νερό στο ποτήρι και θα ασχοληθεί με το πώς θα το γεμίσει.

Οι ρεαλιστές δεν γίνονται ποτέ πολύ οπτιμιστές ή πεσιμιστές. Όποτε τους συμβαίνει κάτι κακό, κάνουν ένα βήμα πίσω και αξιολογούν την κατάστασή τους. Φυσικά, θα νιώσουν θλίψη ή απογοήτευση, αλλά σε αντίθεση με έναν πεσιμιστή, θα προσπαθούν επίσης να βρουν τρόπους να βγουν από αυτά τα συναισθήματα.

Ένας ρεαλιστής θυμάται επίσης να είναι ευγνώμων για ό,τι καλό έχει στη ζωή του και ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο. Εξισορροπούν το θετικό με το αρνητικό: «Σήμερα ήταν απαίσια, αλλά αύριο θα είμαι καλύτερα» ή «Περνάω δύσκολα, αλλά έχω ακόμα πολλά για τα οποία είμαι ευγνώμων». Ένας πεσιμιστής δεν μπορεί να δει το καλό σε τίποτα επειδή είναι απασχολημένος με το να βυθίζεται σε αρνητικές σκέψεις.

Πώς να αποφύγετε την παγίδα της απαισιοδοξίας

1. Είστε πράγματι τόσο δυστυχισμένοι όσο νομίζετε;

Ξέρετε αυτό το συναίσθημα που παίρνετε όταν μιλάτε σε κάποιον για το πόσο άσχημα αισθάνεστε τελευταία και απαντούν με “Ω, θα είστε καλά”; Μπορεί να είναι πραγματικά ενοχλητικό. Αισθάνεται ότι δεν σας καταλαβαίνουν ούτε καν νοιάζονται. Τι γίνεται όμως αν δουν κάτι που δεν το κάνετε;

Η αρνητικότητά σας για μια κατάσταση μπορεί να επεκταθεί γρήγορα σε κάθε πτυχή της ζωής σας. Βρίσκοντας σε κάτι που δεν πάει πολύ καλά αυτήν τη στιγμή, χάνετε όλα όσα είναι ακόμα καλά. Επειδή ο φίλος σας δεν εμπλέκεται άμεσα, μπορεί να δει ότι υπάρχουν και καλά πράγματα που συμβαίνουν σε εσάς. Γιατί λοιπόν δεν μπορείς;

2. Να θυμάστε ότι η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη

Δεν θα ήταν υπέροχο αν έχουμε πάντα τα αποτελέσματα που πιστεύουμε ότι αξίζουμε; Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. Σίγουρα, ίσως μερικοί άνθρωποι είναι πιο τυχεροί από άλλους, αλλά όλοι παίρνουν σκληρά μαθήματα από τη ζωή κάθε τόσο.

Το να είσαι πιο αντικειμενικός όσον αφορά την «δικαιοσύνη» μιας κατάστασης θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις καλύτερα την απογοήτευση και την απογοήτευση. Όσο πιο γρήγορα ξεπεράσετε αυτά τα συναισθήματα, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψετε στο δρόμο.

Εάν περιμένετε ότι ο κόσμος θα είναι δίκαιος μαζί σας επειδή είστε δίκαιοι, ξεγελάτε τον εαυτό σας. Είναι σαν να περιμένετε από το λιοντάρι να μην σας φάει γιατί δεν το φάγατε.. PAULO COELHO

3. Μην υπεραναλύετε πράγματα πριν καν συμβούν

Είναι πολύ εύκολο να περάσουμε από το «τίποτα» στην «τραγωδία» μέσα στο κεφάλι μας. Από το «είμαι τόσο αγχωμένος για την παρουσίασή μου» στο «Αυτό είναι! Θα με απολύσουν». Φανταστείτε να σας το λέει αυτό κάποιος άλλος; Πώς θα αντιδρούσατε; Αν έχετε μια αρνητική σκέψη για ένα γεγονός που δεν έχει ακόμα συμβεί, πατήστε παύση. Απασχοληθείτε ή προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι άλλο.

4. Δεν έχετε απαραιτήτως μια κακή ζωή

Καταλαβαίνουμε. Δεν πήρατε τη δουλειά των ονείρων σας αμέσως και ξέρετε ότι μισείτε τα πάντα. Επιπλέον, αρχίζετε να σκέφτεστε ότι ολόκληρη η ζωή σας είναι χάλια λόγω αυτού.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και δείτε τα πράγματα για το τι είναι πραγματικά – μια προσωρινή κατάσταση. Να είστε ευγνώμονες που έχετε τουλάχιστον δουλειά. Στη συνέχεια, επωφεληθείτε από κάθε μέρα για να δημιουργήσετε το δρόμο σας και να αποκτήσετε αυτό που θέλετε τόσο πολύ.

5. Δεν σας απογοητεύουν όλοι και όλα

Το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι σας έχουν απογοητεύσει, δεν σημαίνει ότι όλοι θα το κάνουν. Αξιολογήστε την κατάστασή σας με πιο αντικειμενικό τρόπο.

Ίσως μπορείτε να αποφύγετε τη μελλοντική απογοήτευση αφήνοντας μερικούς από τους τρέχοντες φίλους σας. Ίσως οι προσδοκίες σας είναι πολύ υψηλές και οι άνθρωποι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα πρότυπα σας.

Για παράδειγμα, εάν ένας φίλος σας πει ότι δεν μπορεί να σας δει απόψε, μην αρχίσετε να κάνετε τρελές υποθέσεις. Δεν είναι τίποτα προσωπικό. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι διαθέσιμοι για εμάς όλη την ώρα.

Εν κατακλείδι…

Όπως βλέπετε, μπορείτε να αποφύγετε να είστε απαισιόδοξοι με την ακριβή αξιολόγηση της κατάστασής σας και απλώς με την αντιμετώπισή της. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι πιο εύκολο να το πούμε παρά να το κάνουμε, αλλά ξεκινήστε με τα βήματα του μωρού. Εξαλείψτε τις παράλογες σκέψεις που σε βάθος γνωρίζετε ότι σας πληγώνουν μόνο και σας εμποδίζουν να ζήσετε πραγματική χαρά.

Η ζωή δεν θα είναι πάντα δίκαιη, αλλά έτσι λειτουργεί η ζωή για όλους. Κάντε λοιπόν ό, τι πρέπει να κάνετε για να ξεπεράσετε τη σημερινή πρόκληση, ώστε να απολαύσετε τη μαγεία του αύριο.

Πηγή: www.goalcast.com

Share this

Αφήστε μια απάντηση