Έκτακτη τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα-Έκτακτη συνάντηση Δένδια-Πομπέο (video)

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα-Έκτακτη συνάντηση Δένδια-Πομπέο (video)

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας η οποία και εξασφάλισε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης. Οπως έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, επί τάπητος θα τεθούν τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Επίσης στη Βιέννη το μεσημέρι της Παρασκευής, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, ότι δεν θα ανεχθεί την επιβολή τετελεσμένων, στέλνει η Αθήνα, με αφορμή την παρουσία για τρίτη ημέρα του «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ επιδιώκει να θέσει την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τη διεθνή κοινότητα αντιμέτωπους με το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται για διμερές, αλλά για ευρωτουρκικό πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς, και τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες.
Επίσης, το βράδυ της Τρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όπου υπήρξε συντονισμός για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, εξετάστηκαν στο Συμβούλιο Άμυνας που συνεδρίασε χθες Τρίτη.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο βρέθηκε η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’αυτού» τόνισε ο Πήτερ Στάνο.

«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα. Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι (Yossi Amrani) συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με επίκεντρο την τουρκική παραβατικότητα, όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σε επιφυλακή συνεχίζουν να βρίσκονται για τρίτη ημέρα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρις ώρας, και εντός των ορίων της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

www.ert.gr

ertweb
image}

Αφήστε μια απάντηση